Vamos a la playa

In het vorige magazine stonden we uitgebreid stil bij het noordelijk deel van de Costa Brava. Wie na L’Estartit verder zuidwaarts de Costa Brava afreist zal zien dat het vrijwel vlakke achterland geleidelijk aan overgaat in milde glooiingen en dat de zandige kustlijn bij Pals ten einde loopt. In deze editie vervolgen wij onze reis langs deze populaire Spaanse kustregio.

Costa Brava

Als eerste passeer je hierbij Torraella de Montgri, een gezellig stadje dat als schakelpunt fungeert in dit gebied. Hier komen een aantal provinciale wegen bijeen en kun je in alle 4 de windrichtingen je weg vervolgen. Op weg naar Pals zie je aan de rechterkant de Emporda Golfclub liggen, een luxe accomodatie die de thuisbaan is voor de Nederlandse golftopper Joost Luiten. Gezien het prettige klimaat kun je daar vrijwel het gehele jaar probleemloos golfen.

Pals, met zijn middeleeuws centrum op een heuvel, is een enorme toeristische trekpleister in Catalonië en dit is op zich niet verbazingwekkend. Het oude centrum is met heel veel zorg gerestaureerd en al wandelend door de rustieke straatjes verval je van de ene verbazing in de andere. Zoals in veel plaatsen in dit deel van de provincie is het vooral keramiek wat de klok slaat. De kwaliteit hiervan staat op een bijzonder hoog niveau en veel toeristen kunnen dan ook de verleiding niet weerstaan om met een beschilderde vaas of schaal huiswaarts te reizen.

Ietsje buiten Pals zijn er nog twee andere grote trekpleisters die een bezoek aan Pals zo bijzonder maakt. De eerste is Camping Cypsela. Al jaar en dag is deze vijfsterrencamping een vaste bestemming voor toeristen vanuit geheel Europa. De camping is modern, schoon, beschikt over een uiterst professionele staf en qua ligging is het een goed startpunt voor reisjes in de omgeving. Momenteel heeft de camping een oppervlakte van 20.000m2 met 902 percelen. Van deze plaatsen zijn er 34 bestemd voor bungalows. Het vijfsterrenpredikaat heeft de camping gedurende 30 jaar als enige camping in Spanje mogen voeren, hetgeen aangeeft dat men geen genoegen neemt met half werk.

Op de camping is werkelijk van alles aanwezig. Er is een supermarkt, cyber-center,  dokterspost, business-center, busservicestation, boekenwinkel, wasserette en Wi Fi. Heb je zin om iets te eten? Er zijn 2 restaurants, 2 snackbars en een bar waar je tappas kunt eten. Wil je sportief bezig zijn? Maak gebruik van het fitnesscentrum, een basketbalveld, voetbalveld, tennisbaan, squashbaan, volleybalveld of een minigolfbaan. Puur amusement? Maak gebruik van het enorme zwembad, de speelzaal of leef je uit in de speeltuinen. Naast dit alles zorgt een animatieteam ervoor dat de kinderen, maar ook de ouderen, zich geen moment hoeven te vervelen.

Het grootste deel van de camping ligt onder de beschutting van hoge pijnbomen waarmee de ergste hitte op een afstandje blijft. De staanplaatsen zijn redelijk ruim en in de meeste gevallen iets verhoogd. Mocht het onverhoopt gaan regenen dan kan het water snel zijn weg vinden naar de riolering. Voor de kritische bezoeker is het misschien nog fijn om te weten dat het sanitair zeer modern is en uitstekend wordt bijgehouden door het vriendelijke personeel. Wie een uitgebreide campingvakantie wil met alles erop en eraan maakt met het populaire Cypsela een goede keuze.

De tweede grote trekpleister van Pals staat langs de weg richting Platja Pals. Het betreft hier het meest populaire kippenrestaurant in de wijde omgeving. Bij de ‘Kippenboer’,  zoals het restaurant in de volksmond wordt genoemd,  staan elke dag dikke rijen met toeristen die zelf willen onderzoeken of de jubelverhalen over dit restaurant gerechtvaardigd zijn. Met een omzet van om en nabij 5000 gebraden kippen per week zou je daar eigenlijk al niet aan hoeven te twijfelen. Wie van simpel, goedkoop, veel en lekker houdt, kan niet om dit restaurant heen.

Praktische tip: huur eens een fiets of gebruik je eigen fiets om in de ochtenduren de schilderachtige dorpjes Peratallada, Monsels of Ullastret te bezoeken. Een absolute aanrader! De temperaturen zijn ‘s ochtends nog redelijk mild, je krijgt een goed beeld van de omgeving en je kan overal makkelijk bij komen. Het landschap is redelijk vlak en op een fiets met 3 of meer versnellingen moet een gemiddelde fietser de rit makkelijk kunnen klaren.

Zoals eerder aangegeven wijzigt bij Pals het karakter van de kust.  De zandige stranden gaan hier over in een kustlijn die zich laat vergelijken met de tanden van een zaag. Overal inkepingen waar je niet alleen rotsen aantreft, maar ook oogstrelende baaien met zandstranden. Een omgeving die de ondernemende watersporter onmiddelijk aanspreekt. Het water tussen Pals en Lloret da Mar is kraakhelder en het is dan ook niet vreemd dat het een enorme aantrekkingskracht uitoefent op snorkelaars en duikers. Baaien met kleine stranden die je doen watertanden zijn bijvoorbeeld Sa Tune, Sa Riera, Sa Punta, Aiguafreda, Aigua Blava, Tamariu en Llfranca.

Praktische tip: wie bij een bezoek aan een van deze baaien niet op zoek wil naar een fatsoenlijke parkeerplaats, doet er goed aan in de vroege uren op pad te gaan of aan het eind van de middag. Het aantal parkeerplaatsen is hier niet altijd ingesteld op grote hoeveelheden bezoekers.

Het parelsnoer met adembenemende baaien en stranden wordt afgesloten door dat van Callela de Palafrugell. Hier is het dorp zelf bijzonder dicht tegen het relatief smalle strand aangebouwd, hetgeen deze badplaats een apart karakter verleent. Ook geeft het zonlicht het water hier telkens nieuwe kleuraccenten, waardoor binnen enkele seconden het aanzicht volledig wijzigt. Een aparte ervaring!

Het is niet vreemd dat de Costa Brava jaarlijks vele duizenden Nederlandse vakantiegangers trekt. Het klimaat is geweldig, de stranden zijn geweldig, de campings zijn in de meeste gevallen geweldig en de Catalanen zien ons graag komen. Wat wil je dan nog meer?

Bekijk hier alle campings aan de Costa Brava

Tekst en beeld: Harry Schuitemaker