Doe meer op en rond het Lipnomeer

Voor Campinglife magazine was ik al eerder in Tsjechië in het nog relatief onbekende Jesenikygebergte. Nu zet ik mijn tent op in het bekendere Bohemer Woud. In de winter dé hotspot voor allerlei wintersportactiviteiten, de rest van het jaar een feest voor kampeer-, watersport-, natuur-, en activiteitenliefhebbers, vooral ook door de aanwezigheid van het Lipnomeer. Niet voor niets is het Bohemer Woud, samen met Praag, dan ook een van de meest toeristische gebieden van Tsjechië.



Het Lipnomeer ligt in het Nationale Park Šumava, het grootste park in Tsjechië dat ook wel de Groene Longen van Europa wordt genoemd. Het, op plekken 200 meter diepe, meer lijkt een natuurlijke, enorme waterpartij. Het is echter een stuwmeer, aangelegd omdat ondermeer het nabijgelegen stadje Český Krumlov ernstig te lijden had van de vele overstromingen van de Moldau. De eerste werkzaamheden begonnen in 1951 en in 1960 was het veertig kilometer lange meer klaar. Heb je genoeg tijd dan kun je via fiets- en wandelpaden het hele meer rond.

Over het Lipnomeer
• De dam ligt bij het dorpje Lipno nad Vltavou. Het meer loopt tot voorbij de plaats Nová Pec.
• Het meer voedt een elektriciteitscentrale met twee turbines, ieder 4,5 meter hoog.
• Het verval van het water is 161 meter.
• De lengte van het meer is circa 48 kilometer, de breedte zo’n 10 kilometer.
• Er lopen fietsroutes en wandelpaden rond het hele meer.
• Oversteken kan met ferryboten.
• Er zijn boot- en busverbindingen tussen de aanliggende plaatsen. Het gebied is ook per trein bereikbaar.



Zoveel tijd hebben we niet, dus fietsen we een stukje van de route. Omdat de gids waarschuwt dat het eerste deel van de tocht behoorlijk steil is, besluiten we een e-bike te nemen. Wat zijn we, lees ik, blij met die elektrische fiets. Die eerste kilometers gaan echt pittig omhoog, maar dankzij de trapondersteuning komen we boven zonder volledig gevloerd te zijn. Sterker nog, het gaat zo lekker en het weer is zo mooi dat we besluiten de tocht langer te maken dan de geplande vijftien kilometer. Die afwijkende route brengt ons door de bossen naar Svatý Tomáš, waar een pitoresk kerkje staat dat recent is opgeknapt. En omdat zo'n uurtje fietsen dorstig maakt drinken we een kopje koffie bij het net buiten het dorp gelegen Castle Vítkův Hrádek waar je vanaf de uitkijktoren een prachtig uitzicht hebt.

Tip: zeul je fiets niet mee over het keienpad naar de toren, maar laat hem bij de kerk staan. Veel gemakkelijker!

Het water op
De weg naar beneden gaat snoeihard. Ik zie op mijn display dat ik op een bepaald moment zelfs 40 kilometer per uur ga. Afremmen dan maar. Ik wil wel heel aankomen bij het fiets- en autopontje dat we nemen om in het schattige dorpje Frymburk te gaan lunchen. Om in de e-sfeer te blijven stappen we daarna bij Marina Lipno in kleine elektrische bootjes. Ze zijn gemakkelijk te besturen en het is superleuk om een uurtje te doen. Een echt relaxmomentje. Eenmaal aangemeerd wacht opnieuw actie: we gaan de hoogte in.



Actief in het Active Park
Met de skilift gaan we naar het Active Park. Hier gaan we verder omhoog via de Lipno treetop walk, een makkelijk te lopen wandelpad dat is aangelegd rondom de veertig meter hoge uitkijktoren. Wil je onderweg avontuur dan kun je over houten wiebelende balken lopen, of een touwbruggetje nemen. Hoe je ook boven komt, het uitzicht boven de boomtoppen is voor iedereen hetzelfde: een 360 graden panoramaview op het Boheemse Woud en het Lipnomeer. Het weer is helaas een beetje omgeslagen en het zicht beperkt, maar nog steeds de moeite waard. Thrillseekers kunnen zich naar beneden laten storten via de langste glijbaan van Tsjechië. Ik loop terug en probeer op tijd te zijn om mensen die uit de buis komen te fotograferen. Jammer. Ze zijn sneller beneden dan ik!



Tip: wil je meer weten over een kampeervakantie naar bestemming Tsjechië? Kijk dan op czechtourism.com.

Wandelen naar het gletsjermeer
De volgende dag trekken we in Velký Bor de wandelschoenen aan voor een wandeling door het oerbos naar de berg Špičák en de gletsjermeren Cerne jezero (Zwarte Meer) en Certovo jezero (Duivelsmeer). Het miezert een beetje en het is behoorlijk mistig, maar tot aan het laagst gelegen Zwarte Meer is de weg goed te doen. We fotograferen bergstroompjes en komen na een kleine anderhalf uur bij het Zwarte Meer dat, omdat je op een bergplateau bent, toch nog altijd zo'n duizend meter boven de zeespiegel ligt. De neervallende waterdruppels geven het meer een nog mystieker aanzien. Omdat de mist nog dikker is geworden zou de tocht naar de top van de berg en het Duivelsmeer niet alleen zwaar, maar wat uitzicht betreft, volledig zinloos zijn. Terug dan maar, naar restaurant Karl waar een lekker lunch de bodem legt voor de volgende activiteit.



Wandelen in de 'peat bog'
Een milde activiteit is de wandeling naar Jezerní slat (Lake Fen) vlakbij het plaatsje Kvilda. Grappig weetje: Kvilda is het hoogste gelegen dorp (1062 meter) met een burgemeester. Dit natuurgebied van zo'n 103 hectare ligt op 1075 meter hoogte op het bergplateau op de grens van Zuid- en West-Bohemen. Het bekken waar de rivieren Vltava en Otava samenkomen is een gebied met deels vergane vegetatie, ook wel een peat-bog genoemd. De grond is een goede voedingsbodem voor bijzondere gewassen en dieren, waarvan sommige zelfs een beschermd soort zijn. Niet het hele gebied is begaanbaar, maar vanaf de parkeerplaats loopt een wandelpad en vanaf de 7,5 meter hoge observatietoren heb je een mooi overzicht.

Tip: een mooie fotostop zijn de watervalletjes en het bruggetje bij Povydri.

Over het Nationaal park Šumava
Het Nationaal Park Šumava (npsumava.cz) ligt in de regio's Pilsen en Zuid-Bohemen in het zuidwesten van Tsjechië langs de grens met Duitsland en Oostenrijk. Het omvat onder meer het oerwoud Boubinsky (tussen Vimperk en Volary), het Zwarte meer (Cerne jezero), het Duivelsmeer (Certovo jezero) en het Lipnomeer.



Precies op de grens met Oostenrijk ligt het hoogste punt van Zuid-Tsjechie: de 1378 meter hoge berg Plechy. Met een oppervlakte van meer dan 68.000 hectare is Šumava het grootste van de vier nationale parken in Tsjechië. Van de ene kant naar de andere kant is zo'n 80 kilometer. Het park is in 1963 uitgeroepen tot beschermd landschap en werd in 1990 een biosfeerreservaat van UNESCO. Tot 1990 was het eeuwenoude park vanwege de ligging aan de grens niet toegankelijk voor het publiek waardoor het voor een groot deel nog ongerept en onveranderd is. Na de val van het IJzeren Gordijn werden kilometers prikkeldraad verwijderd en kreeg het park in 1991 de status 'Nationaal Park'.

Wandelen door een sprookjesboek
Na al die activiteit in de natuur wacht ons nog een snufje cultuur: Český Krumlov. Met de nauwe straten en prachtige huizen waan je je bijna in een sprookjesboek en zal het je niet verbazen dat het stadje op de UNESCO erfgoedlijst staat. Vanaf het kasteel heb je een fantastisch uitzicht over Český Krumlov en de rivier de Moldau.


Smaakt naar (Lipno)meer!
We hebben ontdekt dat je in dit gebied alles vindt waar je in je vakantie zin in kunt hebben en er is voor ieder wel wat wils. Natuur? Je zit er middenin! Cultuur? Alom aanwezig. Zin in niets doen? Plof neer aan de oever van het meer. Actief aan de slag? Trek je wandelschoenen aan, stap op de fiets of ga het water op. Daarnaast is Tsjechië een relatief goedkoop vakantieland, wat de ervaring ook nog eens relaxt voor de portemonnee maakt. Kortom, deze korte, maar intensieve kennismaking smaakt zeker naar (Lipno)meer!

Tekst & Beeld: Madeleine van de Wouw