Genieten in Dalmatië

Wegdromen met uitzicht op de Adriatische zee, met haar rotsachtige kustlijn en onbewoonde eilanden. Dwalen door de smalle straatjes in de steden met haar historische schatten en culinair genieten. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het kan. In Dalmatië vind je het allemaal.



Dalmatië ligt ten zuiden van het meer bekende Istrië. Voorheen was de weg naar Dalmatië meer een provinciale weg die een snelle doorreis bemoeilijkte. Nu is er echter een nieuwe snelweg. Deze tolweg (A1) zorgt ervoor dat je dit deel van Kroatië ook goed kunt bereiken met de auto. Onderweg kun je al genieten van het uitzicht en het binnenland van Kroatië. Ben je uiteindelijk op plaats van bestemming en wil je de omgeving verkennen, neem dan ook eens de E65. Vanaf deze kustweg heb je prachtig uitzicht op zee en kom je langs verschillende historische steden van Dalmatië.

Trogir
Het historische centrum van Trogir staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De stadsmuren beschermden de stad. Er waren slechts twee toegangspoorten tot de stad, de Landpoort en de Zeepoort, die nog steeds te zien zijn. Het portaal van de St. Laurentiuskathedraal aan het centrale plein is indrukwekkend. Het gebeitelde Romaanse portaal is rond 1240 gemaakt door de Dalmatische beeldhouwer Radovan en is absoluut het bezichtigen waard. Verdwaal in de kleine straatjes en vergeet niet de kuif van de Griekse geluksgod Kairos te vangen als je hem ziet. Wie weet brengt hij je geluk. In de zomer kunnen de wegen naar Trogir erg druk zijn, een goed en goedkoop alternatief is de ferry.



Šibenik
De hoge temperaturen in de zomer worden veraangenaamd door een fris briesje uit het noorden, de Bura-wind. In de winter kan deze wind snijdend koud zijn, maar in de rest van het jaar is deze lekker verkoelend. De vroegere architecten beschermden de bewoners voor de hitte en de kou door het bouwen van smalle straten met hoge woningen. Zo ook in Šibenik. Ook op een hete zomerdag is een stadsbezoek dus prima te doen. Door de vele heersers is er een combinatie ontstaan tussen de verschillende bouwstijlen. Gotische en renaissance elementen gaan harmonisch samen. Een voorbeeld hiervan is de St. Jacobskathedraal. Aan de zijkant van de kathedraal zijn 72 gezichten te zien, mogelijk van de bewoners van de stad in die tijd. In de kerk is ook een prachtige doopkapel te vinden, die recent gerestaureerd is. Rondom de stad zijn verschillende forten te bezoeken. Wie van cultuur en architectuur houdt kan z’n hart in Šibenik ophalen.

Nationale parken
Dalmatië heeft ook qua natuur veel te bieden. Nationaal Park Kornati telt maar liefst 147 eilanden van wit kalksteen. De beste manier om het gebied te bekijken is met een zeilboot. Veel campings hebben diverse excursies, waaronder ook naar Kornati. Kornati is ook een geliefde plek voor duikers. Een ander National Park is Krka. De a spreken ze hier in Kroatië overigens niet uit. Het park is bekend om haar zeven indrukwekkende watervallen en Skradisnki Buk is inderdaad indrukwekkend. Er is een goed begaanbaar wandelpad met bruggen, waardoor je de watervallen vanaf verschillende punten kunt bewonderen. Onderaan de waterval kunnen de durfals een frisse duik nemen. Om deze waterval te bezoeken kun je het park in bij Lozovac. Een leuk alternatief is de boot vanuit Skradin.

Tip: kom vroeg of juist aan het einde van de dag. Dan vermijd je de grote groepen rond lunchtijd.  

Vogelparadijs
Een Nationaal Park waar je kunt genieten van de rust en prachtig uitzicht hebt, is Vransko Jezero. Vanaf het uitkijkpunt bij Kamenjak kijk je over het zoetwatermeer zo naar de zee. De verschillende tinten blauw wisselen elkaar af. In dit park kun je fietsen en wandelen en met maar liefst 242 soorten vogels is het een paradijs voor de vogelliefhebber. 



Culinair genieten
We rijden verder richting het noorden en zien veel kleine wijngaarden op de stenige grond.
Zo langs de Adriatische kust kan vis niet ontbreken op het menu. Sardines, zeebaars, schelpdieren, scampi, inktvis, etc. Voor de visliefhebber is het genieten geblazen. Ook wordt er veel lamsvlees gegeten. Een specialiteit is Peka, het vlees wordt geroosterd in een afgesloten pot in de hete as. Heerlijk in combinatie met een lokale wijn. Door de kleinschaligheid van de wijngaarden zijn de Kroatische wijnen niet zo bekend, ze zijn wat krachtiger van smaak.

Zadar
Uiteraard drinken ze in Kroatië ook koffie (kava). Al in 1730 werd in Zadar de eerste koffiebar geopend. Een bijzondere plaats om koffie te drinken is cafébar Lovre aan het plein van het volk (Narodni trg). Hier is een modern interieur gecombineerd met een oude kapel. Zadar ligt op een schiereiland en is door middel van een brug met het nieuwe deel van de stad verbonden. De oude stadsmuur is nog zichtbaar en is voorzien van verschillende wachttorens. De paradepaardjes van Zadar zijn de Donatuskerk en de Anatasiakathedraal, beiden uit de 9e eeuw.  In de Tweede Wereldoorlog is veel van de oude stad beschadigd, met het gevolg dat oud en nieuw zich afwisselt. Een mooi voorbeeld hiervan is de wandelpromenade langs de kust, die eindigt bij een zeeorgel. Dit orgel wordt bespeeld door de golven van de zee, rustgevende klanken die lijken op het geluid van dolfijnen. Dit is het enige werkende exemplaar in de wereld. ’s Avonds kun je hier ook genieten van het lichtspel van het monument ‘Greetings of the sun’.



Pag
Tot slot bezoeken we nog het eiland Pag, dat bekend staat om z’n maanlandschap. Als je alle reisgidsen mag geloven groeit er niets op dit eiland, dat helemaal is afgeschuurd door de Bura-wind. Het tegendeel is echter waar. Aan de zeezijde van het eiland is het verrassend groen. Door de karige begroeiing aan de landzijde krijgen het lamsvlees en de schapenkaas een unieke smaak. Lekker pittig. Op Pag kun je uitgebreid fietsen. Leuk om te bezoeken zijn ook de zoutpannen, de kaasfabriek, de eeuwenoude olijfbomen en Pag-stad. Pag-stad is bekend om zijn kant. Je vindt er nog veel vrouwen die het kantwerken uitoefenen volgens de oude tradities.



De Kroaten zijn vriendelijk en gastvrij. Het motto is ‘Mena problema’ wat betekent ‘geen probleem’. Alles kan geregeld worden. Ontdek Dalmatië nu het nog vrij ongerept is, het is een aanrader. Wil je meer weten over Kroatië, bezoek dan de website van het Kroatisch Verkeersbureau. Voor een overzicht van campings ga je naar de website van Vacansoleil.

Belangrijk om te weten:
  • De voorbereidingen voor de toelating tot de EU zijn in volle gang, tot die tijd kun je er betalen met de Kuna. Eén euro is ongeveer 6,50 Kuna (feb. 2012).
  • Je kunt gewoon water uit de kraan drinken, het kopen van bronwater is dus niet nodig. Je kunt zelfs nog water drinken uit sommige rivieren!
  • Voor een bezoek aan Kroatië is het goed om je vooraf te laten informeren over eventuele vaccinaties. Denk hierbij aan Hepatitis A en B, DTP en Buiktyfus.
Bekijk hier alle campings in Dalmatië

Tekst en beeld: Sonja Lucardie