Griekenland: dichterbij dan je denkt

Een reis naar Griekenland is minder ver dan je denkt. Eerst naar Ancona in Italië op ongeveer 1400 kilometer rijden van Nederland. Daar aangekomen check je in op een luxe veerboot en na één nachtje slapen ligt een mooi vakantieland voor je open.

Wanneer we met de camper reizen, overnachten we zowel op camperplekken als op campings. Ons doel was op minder dan 100 kilometer voor Ancona op een camping te overnachten. We vonden in Monteciccardo camping Podere Sei Poorte van de Nederlandse familie Poorte, die hier enige jaren geleden een nieuw leven heeft opgebouwd. De familiaire sfeer op deze terrassencamping is hartverwarmend. Kom je op de juiste dag, dan kan je voor een redelijke prijs meesmullen van een Italiaans viergangendiner!

Griekenland

Overtocht

Tachtig kilometer verderop ligt de haven van Ancona, waar elke dag veerboten vertrekken richting Igoumenitsa en Patras op het vasteland van Griekenland. De vertrektijden zijn meestal rond 17 uur en de volgende ochtend omstreeks 8.30 uur ben je in Igoumenitsa. Slapen op de veerboot doe je in je eigen camper, want op deze luxe schepen is als het ware een camping ingericht met douche en toilet en aansluiting op 230 volt. Zelfs een zwembad op een van de bovenste zonnedekken ontbreekt niet evenals diverse bars, restaurants en winkels. De hond kan je onderbrengen in een kennel en op de boot is ook een Grieks kerkje ingericht. De prijzen voor de overtocht zijn afhankelijk van de lengte van de camper en de datum van vertrek, maar er zijn diverse kortingen mogelijk als je vroeg boekt. Wij betaalden voor een retourticket met onze camper van 7.39 meter lang € 325 inclusief administratiekosten. Er zijn diverse maatschappijen waar je via internet of boekingskantoor je ticket kunt boeken.

Plataria

In Griekenland aangekomen ruik en proef je direct het vakantiegevoel. Onze eerste stop was ongeveer 10 kilometer vanaf de boot op camping Helena in Plataria. Het sanitair is goed, evenals het restaurant waar we bij toeval in een Grieks feest terecht kwamen, compleet met bouzouki (Grieks snaarinstrument) en sirtaki (Griekse dans). ’s Morgens hadden we het geluk om in het heldere en heerlijk warme water in de baai dolfijnen te zien. Een heel bijzondere gebeurtenis om deze duikelaars in de natuur te zien. Vanuit Plataria zijn we via de toltunnel bij Preveza vertrokken naar Lefkas.

Lefkas

Lefkas, ook bekend als Lefkada, is slechts door een brug met het vasteland verbonden. We stonden daar op een camperplek dichtbij Agios Nikitas met alle mogelijke voorzieningen. Hier plukten we oregano, dat daar overal groeit. Gedroogd in de zon kunnen we thuis tijdens het koken hiervan nagenieten. We huurden een scooter en hebben daarmee het bergachtige schiereiland ontdekt met vooral aan de westkust steile, hoog oprijzende rotsen. Iedere afdaling werd beloond met weer een uniek en paradijselijk strand en een blauwe zee. Het binnenland is vooral groen met een grote variëteit aan bomen- en plantengroei en er bevinden zich spectaculaire watervallen. Verspreid over het hele eiland liggen, tegen hellingen aangeplakt, schitterende dorpjes waar de tijd lijkt te hebben  stilgestaan. Op het plaatselijke “terras” een kopje koffie of frappé (ijskoffie) drinken is daar een avontuur op zich. Frappé is een schuimend Grieks koffiedrankje, gemaakt van oploskoffie dat koud gedronken wordt. De oostkust is vlakker en met het tegenover liggende vasteland wordt een soort binnenzee gevormd, zeer geliefd bij de zeilende watersporter. Halverwege het schiereiland ligt het drukke toeristische Nidri en aan de zuidkust het gezellige Vassiliki, een paradijs voor windsurfers. Hiervandaan vertrekt dagelijks een veerboot naar Kefalonia.

Kefalonia

De veerboot vanuit Vasilliki legt in het noorden van het eiland aan in het schilderachtige havenplaatsje Fiskardo, te midden van talloze zeiljachten. Op Kefalonia vallen de schone straten en bermen op; er ligt vrijwel geen zwerfvuil, in tegenstelling tot de rest van Griekenland. Kefalonia is het grootste eiland van de Ionische archipel. Het bergachtige, groene eiland heeft talrijke mooie witte zandstranden en verscholen baaien. Het mooiste en bekendste strand is Myrtos aan de westkust, volgens de plaatselijke bewoners het mooiste strand van de wereld. De hoofdstad Argostoli ligt in het zuiden van het eiland aan een diepe baai, gezellig met zijn talloze terrasjes en daar vind je ook een camping. In het oosten ligt het haventje van Sami aan een kust met afwisselend zandstranden en hoge rotsen. Hier verbleven we enige dagen op camping Karavomylos Beach, een mooie camping die wordt beheerd door een Nederlandse familie. In het zuidoosten van het eiland ligt Poros waarvandaan we de veerboot naar Kilini op de Peloponnesos namen.

Glifa

Enkele kilometers ten zuiden van Kilini ligt Glifa  met camping Ionion Beach. Een voor Griekse begrippen luxe camping met onder andere een groot zwembad. De percelen zijn royaal en de sanitaire voorzieningen om door een ringetje te halen. In het restaurant, omgeven door een bloemenpracht, krijgen we een goede Griekse maaltijd voor een redelijke prijs voorgezet. In de omgeving is het voor een redelijk getrainde fietser leuk fietsen. Op onze doorreis naar het zuiden bezochten we Olympia waar in het verre verleden de spelen ter ere van de god Zeus werden gehouden. Tastbaar zijn hier nog de overblijfselen van het stadion. De atleten traden het strijdperk binnen via de nog steeds aanwezige overdekte ingang. Zelfs de stenen startlijn is nog zichtbaar. In Olympia wordt iedere vier jaar de Olympische vlam ontstoken.

Finikounda

In het zuidwesten van de Peloponnesos ligt aan een mooi zandstrand Finikounda. Dit kleine vissersdorp heeft veel leuke restaurants en gezellige winkeltjes en je vindt er meerdere campings. Wij kozen voor de kleine familiecamping Thines, die aan een twee kilometer lang zandstrand ligt. Vanuit de camping fietsten we naar  het tien kilometer westelijk gelegen Methoni, een prachtige fietstocht langs de zee over enkele heuvels. Goed te doen als je weet dat aan het strand in Methoni een heerlijk maaltje gegrilde gavros (sardientjes) op je wacht. Methoni is een middeleeuws stadje met een rijke historie. Tijdens de Kruistochten was Methoni een belangrijke tussenstop vanuit Venetië naar het Midden-Oosten.  Het Venetiaanse Fort van  Methoni is de grootste trekpleister van het stadje, maar ook het pittoreske "Bourtzi"- eiland, de brug van Mezona en, niet te vergeten, de diepblauwe zee.

Paralio Astros

Van Finikounda trokken we door een prachtig binnenland met hoge bergen en adembenemende vergezichten naar Paralio Astros aan de baai van Argolis. Op de typisch Griekse camping Thirea, waar veel hoge bomen voor schaduw zorgen, vonden we een comfortabele plaats dichtbij de uitgang naar het strand. De streek is één grote “boomgaard” van olijfbomen en de smalle wegen lenen zich uitstekend om mooie fietstochten te maken. Het stadje Astros heeft een gezellig plein met terrassen waar de mannelijke bevolking, in gezelschap van de “pope” (orthodoxe priester), koffie drinkt. Vrouwen zie je daar alleen in de bediening. De kerk in Astros is schitterend en een bezoek zeker waard. Een natuurgebied met een rijke vogelstand nodigt uit om in rond te fietsen. De zandstranden in de omgeving werden in de middag, als de wind opsteekt, bezet door kitesurfers.

Deprano

Aan de overzijde van de baai van Argolis ligt het toeristische Tolo met zeer veel hotels en appartementengebouwen. Je vindt hier wel enkele campings, maar wij trokken enige kilometers zuidelijker naar het meer landelijke Deprano en vonden een mooie plek op camping Triton 1 aan het strand. Het strand bestaat uit stenen en het is aan te raden om met waterschoenen aan te gaan zwemmen. Hier zagen we tijdens het snorkelen prachtig gekleurde vissen. Nafplion, de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland,  ligt op tien kilometer fietsen. Bijzonder zijn de smalle straatjes geplaveid met marmer. Deze liggen tegen een heuvel aan, dus het is er klimmen geblazen! Bovenop ligt een fort dat de enige havengeul verdedigde, die kon worden afgesloten met een lange ketting tussen fort en stad.

Via de opgravingen van Korinthe reden we naar Patras voor de terugtocht. Bij Korinthe vind je ook het bekende kanaal. Deze kunstmatige waterweg werd eind  19e eeuw aangelegd op de plaats waar de landengte van Korinthe op zijn smalst is, namelijk 6343 m. De zes bruggen (vijf voor autoverkeer, één voor de spoorweg) die de Peloponnesos met het Europese vasteland verbinden, liggen ongeveer 70 m boven de waterspiegel. Rond de oude verkeersbrug over het kanaal is een levendige souvenirhandel ontstaan en viert het toerisme hoogtij.

Mijmerend op de boot konden we terugkijken op een fantastische reis door een land dat ademt van rust en vol is van natuurschoon. De wegen in Griekenland zijn over het algemeen rustig, hierdoor is het rijden plezierig. Af en toe lopen er wat geiten op de weg . Eten en drinken kan voor een redelijk prijs en de campings zijn redelijk tot goed. Bijzonder is dat vrijwel iedere camping wi-fi aanbiedt - meestal gratis - zodat het contact met thuis niet verwaarloosd hoeft te worden. Bij het bekijken van de foto’s thuis genieten we na van de ongelooflijke tinten blauw van de Griekse zee.

Tip
 Het is een feest om een terrasje te “pakken” en je vervolgens culinair te laten verrassen. Wij kozen op een terras in Paralia Astros voor het streekgerecht “Giouvetsi”. Een ovenschotel van gekruide rijst met rundvlees en tomaat en gegratineerd met kaas. Een aanrader!

Tekst en beeld: Kees Witvliet