Het witte goud van Frankrijk

Als we onze gids moeten geloven gebruikt iedereen de ‘fleur de sel’ van deze regio in de keuken. Het witte goud, oftewel zout, is ‘fameux’ tot ver over de landsgrenzen en ‘très spécial’ voor dit gebied. Hoewel we sommige verhalen van de gids met een korreltje zout nemen, lijkt er aan dit deel weinig gelogen. We gaan op ontdekking door de Guérande, de goudmijn – of zoutmijn – van Frankrijk.



We starten onze rondreis door Bretagne in het hart van de regio, de vestingstad Guérande. Het historische centrum is ‘intra-muros’ gelegen, dus we ontkomen er niet aan om via één van de stadspoorten de stad te betreden. Een deel van deze stadsmuur is nog steeds te belopen. Je kunt dit met een gids doen (ot-guerande.fr), die je ook gelijk meer over deze, voor de regio belangrijke, stad kan vertellen. Naast de stadsmuur is ook de kathedraal in het centrum opvallend. Hij valt qua grootte een beetje uit de toon eigenlijk bij het kleine stadscentrum, maar vanaf de toren heb je wel een prachtig uitzicht op de stad en de zoutvelden in de nabije omgeving.



Tip: geen Bretagne zonder crêpes. Voor de lekkerste crêpe in Guérande ga je naar Roc Maria, in het historische centrum van de stad. Hier vind je ze in alle soorten en maten. Vergeet er geen appelcider bij te bestellen!

Fleur de sel
Als de regio ergens bekend om staat, dan is het de fleur de sel. Het zout – in witte vorm voor thuis, maar ook in grijze vorm voor gebruik in professionele keukens – wordt gevonden op de zoutvelden nabij Guérande. Je kunt met de auto zelfs een route door de zoutvelden rijden, de zogenaamde ‘route des marais salants’. Wil je alles over de winning van dit zout te weten komen, dan is een stop bij Terre de Sel (terredesel.fr) een aanrader. Je vindt hier een bezoekerscentrum met veel informatie over de historie, de manier van werken en natuurlijk: veel producten met zout, waaronder de niet te versmaden zachte karamels met zout…



Campingtip
Om dicht bij dit zout te zitten is Parc Saint Brigitte, een viersterrencamping in la Turballe, een prima uitvalsbasis. De eigenaresse heeft wat weg van een prettig gestoorde kunstenares, maar is bovenal vriendelijk. En de vrolijk gekleurde bloemen en planten op de camping zijn haar verdienste! De camping is gesitueerd op haar landgoed, ze woont er dan ook zelf in een prachtig optrekje aan het einde van de camping. Naast sanitaire faciliteiten vind je er ook een te overkappen (verwarmd) zwembad, een restaurant met terras (afhaalmaaltijden mogelijk), een kinderboerderij, een (binnen)speelplaats en een visvijver. Naast staplaatsen zijn er ook diverse accommodaties te huur.



La Baule
Een historische havenstad met allure, zo kunnen we La Baule het beste omschrijven. Hier springt het ‘fruits de mer’ zo op je bord. Helemaal als je op een terrasje langs de boulevard neerstrijkt. Je kunt hier uren rondwandelen; langs het lange strand, over de boulevard met tal van winkeltjes en terrasjes, maar ook door de historische stad met talloze bijzondere villa’s in Art Deco stijl. Wil je veel zien, huur dan een fiets. Het Office de Tourisme is te vinden op het Place de la Victoire.

Natuur
Naast de stranden en de zoutvelden is ook het Parc Naturel Régional de Brière met zijn moerassen een trekpleister in de regio. Het uitgestrekte natuurgebied ten oosten van Guérande is bijzonder vanwege de flora en fauna en we bereiken de ingang van Port de Bréca via Saint Lyphard. Met een aak gaan we de Grande Brière in. Onze gids, die op z’n gemak zijn stok in de drassige bodem zet om vooruit te komen, wijst ons op tal van bijzondere natuurverschijnselen. En doordat we helemaal stil zijn, komt zelfs een otter rustig voorbij kabbelen.



Tip: wil je na een dagje rust in de natuur je kinderen een plezier doen? Ga dan vooral naar het nabij gelegen Monkey Forest (monkey-forest.fr). Tijdens de vakantiepark is dit avonturenpark geopend van 10 tot 20 uur en je kunt hier klimmen en klauteren op 16 niveau’s, spelen op 200 speeltoestellen en gebruikmaken van maar liefst 36 tokkelbanen.

Kamperen in het moeras
In Saint Lyphard vind je ook camping Fleur de Brière. Deze driesterren camping is perfect gelegen voor een bezoek aan het natuurgebied. Op de camping is een buitenzwembad (22 juni – 15 september) en er zijn meerdere verhuuraccommodaties. Voor een echt bijzondere belevenis huur je hier een Mongoolse Yurt.



Historie
Wil je weten hoe het leven in Bretagne in vroegere tijden was, dan is het historische dorpje Kerhinet een goed begin. De huizen die hier staan laten je teruggaan naar vervlogen tijden. Een gids kan je alles vertellen over hoe er vroeger geleefd werd, hoe het eten werd bereid en hoe er turf werd gestoken. Bovendien is het een heerlijke wandeling langs de lieflijke huisjes met prachtige tuinen.



Markttip: Van juli tot september vindt er in Kerhinet op donderdagen van 9 tot 18 uur een streekproductenmarkt plaats. Ook in Saint-Lyphard is er in de zomer, in juli en augustus, een streekproductenmarkt van 14 tot 18 uur, maar dan op de dinsdagen.

Ons laatste verblijf, voor we verder noordelijk trekken, is op driesterren camping de l’Etang. Op deze camping is een tweetal tipi’s te huur en dat is weer een heel andere manier van kamperen. Verder heeft de camping een verwarmd zwembad dat overkapt kan worden, kun je er tafeltennissen, volleyballen en fitnessen, is er een snackbar en een winkeltje en een meer waar je kunt vissen. En na een overnachting op deze camping zit er voor ons niets anders op dan huiswaarts te keren. Wil je meer te weten komen over deze bestemming in de regio Loire Atlantique? Ga dan naar western-loire-atlantic.com.

Bekijk hier alle campings in de Bretagne en de Loire Atlantique.

Tekst: Janine Klein | Beeld: Irma Peijnenburg