Natuurschoon in Slovenië

Het land is zo klein dat een goed gevulde kip er met gemak overheen kan vliegen, zeggen de Slovenen. Toch kent Slovenië een eindeloos gevarieerd landschap met stranden, hoge bergen en vooral ontzettend veel groen.



Het is een lome zomerochtend, de zon schijnt en het leven komt langzaam op gang. Een haan kraait de laatste slapende wakker, marktkoopmannen stallen hun verse fruit uit en de ijscoman rolt zijn wagen naar de juiste plek. Ontwaken in Ljubljana is het tegenovergestelde van wakker worden in een andere willekeurige Europese hoofdstad. Hier geen luidruchtige toeristen, dronken Britten en de geluiden van een soepel lopend tramnetwerk; Ljubljana is precies dat wat de rest van het land ook is: klein, groen en rustig.

Afwisseling
Klein, groen en rustig: misschien verklaren die drie woorden het steeds maar stijgend aantal toeristen dat naar Slovenië op vakantie gaat. In 2012 registreerde het land haar meeste toeristische overnachtingen ooit, 3.3 miljoen reizigers verbleven in het Midden-Europese land. In een officieel document maakt Slovenië bekend dat 5% van deze toeristen Nederlanders zijn, die van alle Europese bezoekers het meest op campings verbleven, namelijk 62% van hen.



Wie eenmaal in Slovenië geweest is, begrijpt het stijgend aantal toeristen. Met een oppervlakte van 20.256 km² is het land ongeveer half zo groot als Nederland, maar qua natuur is het ongetwijfeld gevarieerder, met mediterrane stranden, hoge bergen en groene dalen. In het noorden liggen de Karawanken, Kamnische Alpen en de Julische Alpen. Het oosten is echter vlak, overgaand in de Pannonische laagvlakte van Hongarije. In het zuidwesten en zuiden overheersen middelgebergtes en heuvellandschappen, die overgaan in de Dinarische Alpen. Hier vind je veel meren en onderaardse grotten. In het uiterste zuidwesten bij de haven- en badplaats Portorož loopt de 47 kilometer lange kustlijn, met een aantal mooie stranden. Een prima land voor een afwisselende kampeervakantie dus. De 25-jarige Ariënne Monster uit Sliedrecht dacht precies zo: “Vrienden dachten dat ik naar een arm, onderontwikkeld Oostblokland ging. Maar Slovenië is rustig, gemoedelijk, schoon en alles is er goed geregeld. En het belangrijkste: de natuur is nog schitterend ongerept.”

Ljubljana
Een mooie start van een vakantie naar Slovenië is een bezoek aan de hoofdstad van het land, Ljubljana. Deze stad is met zijn kleine, gezellige centrum de moeite van het bezoeken meer dan waard. Tot ‘s avonds laat zitten mensen hier op een van de vele terrasjes in het autovrije centrum, terwijl op allerlei plekken straatmuzikanten hun muziek laten horen en ijsbars hun lokale ijs verkopen.



Het letterlijke hoogtepunt van de stad is de oude, gerenoveerde burcht, waar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Dit kasteel, Ljubljanski Grad, is meer dan duizend jaar oud en was, voor het de provinciale gevangenis werd, de woning van heersers in diverse tijden. Vandaag de dag kun je als toerist de twee bruidssuites, de toren en de kapel bezoeken, terwijl de rest van het pand voor optredens en tentoonstellingen gebruikt wordt. Vanaf de kasteelheuvel kun je één van Ljubljana´s andere hoogtepunten zien: Tromostovje. Dit zijn drie bruggen die naast elkaar liggen en toegang bieden tot het Prešerenplein waar het Franciscanenklooster en de bijhorende kerk te vinden zijn, één van de mooiste kerken van de stad.

Naast de bezienswaardigheden in de stad is de (recente) geschiedenis van Ljubljana eveneens interessant. Slovenië, dat jarenlang deel uitmaakte van Joegoslavië, werd in 1941 verdeeld en geannexeerd. Ljubljana werd deel van Italië, maar na de Tweede Wereldoorlog opnieuw de hoofdstad van Slovenië, dat toen een van de zes republieken van de Socialistische Federatieve Republiek Joegoslavië was. Toen Slovenië in 1991 zijn onafhankelijkheid verklaarde, werd de stad het centrum van de Sloveense natie.



Nationaal groen
Wie met de auto of camper vanuit Oostenrijk Slovenië doorkruist, zal opvallen dat het land daar net over de grens van Oostenrijk ontzettend groen is. De prachtige natuur is deel van de Julische Alpen, waarin het Triglav Nationaal Park ligt. Dit is het enige nationale park van Slovenië, waar de hoogste berg van het land te vinden is, de berg Triglav. De naam van deze berg betekent ‘driehoofdig’, wat te maken heeft met de vorm van dit nationale symbool. Triglav is niet de enige hoge berg, ook de Skrlatica en de Mangrt zijn hoger dan 2000 meter.



Naast deze bergen, is de overige natuur van het Triglav Nationaal Park eveneens indrukwekkend en ongelooflijk ongerept. Hier vind je riviertjes die zo blauw en helder zijn dat je er meters diep in kunt kijken, watervallen die tot 144 meter hoog kunnen zijn en hoge kalkachtige bergen. Wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, er zijn verschillende routes die gelopen kunnen worden. Met een beetje geluk spot je tijdens een trip zelfs een bruine beer of een lynx. Wandelaars die voor langere routes gaan en het park, met een oppervlakte van 800 vierkante meter, goed willen ontdekken kunnen overnachten in berghutten.

Meren
Naast het natuurpark van Slovenië, kent het land nog talloze andere mooie plekken en vooral ook prachtige meren. Het meer van Bohinj bijvoorbeeld is een bezoekje waard. Dit grootste meer van Slovenië is diepblauw en tekent zich af tegen de groene bossen en grijze rotswanden van het Nationaal Park. Anders dan in sommige meren in Kroatië, kun je hier in de zomer heerlijk zwemmen. Een ander bekend meer is het meer van Bled, dat bekend is om het eilandje in het midden waar een klein, wit kerkje op staat. De omgeving van Bled, aan de rand van het Nationaal Park, is een goede uitvalbasis voor het ondernemen van actieve of juist ontspannen activiteiten in deze regio.



In de aarde
Naast duiken in kristalhelder water en wandelen door de bergen, kun je in Slovenië ook terecht als je gefascineerd bent van grotten. Hoewel ze steeds commerciëler worden, is de grot van Postojna bijvoorbeeld de moeite waard. Met een lengte van 20.570 meter is dit de langste grot van Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. Wil je liever de hoogste grotten van Slovenië zien, dan kun je naar de ijsgrotten van Snežna, die op een hoogte van 1500 meter liggen en waar de temperatuur varieert van –10° tot +2,5°C. Naast deze twee bijzondere plekken zijn er ook nog de Škocjan grotten, die minder commercieel zijn, maar wel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.



Kamperen in Slovenië
De meeste Nederlanders die naar Slovenië gaan nemen tent, caravan of camper mee en zoeken een camping om te overnachten. Die zijn overal te vinden, in 2012 waren er 70 campings in het land, met totaal 7.335 kampeerplekken voor 23.000 mensen. Dat is 20% van het totale overnachtingsaanbod. Ariënne Monster, die ook in Slovenië kampeerde, raadt het zeker aan: “De eerste camping waar ik kampeerde, lag net over de grens met Oostenrijk, aan de rand van het Triglav Nationaal Park en aan de voet van de machtige Julische Alpen. Eigenlijk hoef je Slovenië dan al niet meer verder in. Kamperen in het binnenland van Slovenië is ook heel leuk. Omdat de afstanden in Slovenië toch niet zo groot zijn, kun je het beste de kleine binnenwegen pakken. Je komt dan door allerlei uitgestorven, pittoreske dorpjes en kunt uren door de verlaten heuvels rijden. Slovenië is wat mij betreft een perfect kampeerland: prachtige natuur, betaalbare campings en binnen een dag te bereiken met de auto. Een absolute aanrader!”



Reistip: geen zin om helemaal naar Slovenië te rijden? Denk dan eens aan de AutoSlaap Trein. Vanaf dit voorjaar rijdt de trein ook wekelijks op vrijdag naar Koper in Slovenië. Kijk voor alle informatie op autoslaaptrein.nl.

Dit kun je ook doen in Slovenië
  • Fietsen in Ljubljana. De hoofdstad van Slovenië ontdekken per fiets is een onvergetelijke ervaring. Haal een kaart bij het VVV of de camping, huur een fiets en ga op ontdekkingstocht. De wegen zijn goed berijdbaar en fietspaden zijn meestal aanwezig.
  • Slechts een paar dagen in Slovenië en geland in Ljubljana? Veel campings bieden dagtripjes aan naar mooie oorden in het land.
  • Bezoek een concert in een van de concertzalen van Ljubljana. Programma’s zijn te vinden bij het VVV.
  • Ga canyoningen in de bergen van het Triglav Nationaal Park. Dat is een geweldige manier om de Sloveense natuur te ontdekken: je volgt de loop van de rivier door een kloof door te wandelen, klimmen, springen, zwemmen en abseilen. Dat kan in het dorp Bohinsjka Bistrica, maar ook op andere plekken.
Campings in Slovenië
  1. Ljubljana Resort
    Deze viersterrencamping ligt een paar kilometer buiten Ljubljana en is van alle gemakken voorzien. Het is een goed verzorgde en modern ingerichte camping, die zich uitstrekt over een oppervlakte van drie hectaren en heeft 177 percelen die zijn uitgerust met elektriciteitsaansluitingen. Inclusief groot zwembad.
  2. Camping Kamne
    Deze wat eenvoudigere camping is ideaal als je het Triglav Nationaal Park wilt bezoeken. Vanaf deze leuke, kleinschalige camping kun je zo de bergen in om prachtige tochten te maken.
  3. Terme Krka in Toplice
    Opnieuw een kleinere camping, die hoort bij een groot Spacomplex, waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. Een goede plek om vanuit hier te gaan vissen of varen op de rivier Krka.
  4. Camping Natura Eco Camp
    Iedereen die van ‘quality time’ in de natuur houdt, is hier aan het goede adres. Midden in het bos ligt het Natura Eco Camp, een goede uitvalbasis om te gaan klimmen, trekken of fietsen in de bergen.
  5. Terme Banovci
    Deze camping is ideaal voor die toeristen die van luxe houden. Zwembaden en spa’s zorgen ervoor dat je je in de watten kunt laten leggen.

Bekijk hier alle campings in Slovenië

Tekst en beeld: Jilke Tanis