Noorse Fjordenroute

Het Noorse fjordengebied bestaat uit vier verschillende regio’s; Rogaland, Hordaland, Sogn & Fjordane en Møre & Romsdal. Het landschap is per regio compleet anders en varieert van bergen tot fjorden en van stilte tot avontuur. Je kunt er wandelen langs de witte stranden, maar ook skiën in de zomer op de besneeuwde gletsjers. Alle reden dus voor een ontdekkingstocht door dit prachtige fjordengebied.




Onze eerste stop maken we op camping Volsdalen op 1,5 kilometer van Ålesund; een Art Nouveau stad die zo uit een sprookjesverhaal lijkt te komen. Niets in deze stad is echter heel oud. De kleurrijke gebouwen van deze belangrijke vissershaven verbergen een zwart verleden. Tijdens een grote brand in 1904 werd bijna de gehele stad verwoest. In minder dan 10 jaar tijd werd de stad in het toen moderne Jugenstil weer opgebouwd, met dank aan de Duitse keizer Wilhelm II. Het herbouwde gedeelte is tot op de dag van vandaag vrijwel intact gebleven en de Duitse keizer kreeg als dank een standbeeld.

Tip: in het Art Nouveau Centre, in het centrum van de stad, krijg je een tot de verbeelding sprekende indruk van deze brand als je in de tijdmachine stapt.



De stad heeft een fenomenale ligging aan de rand van de oceaan. Met de fjorden en bergen op de achtergrond wordt elke foto hier een succes. Wil je de stad van bovenaf bekijken? Klim dan vanuit het centrum van de stad de 418 treden van de Fjellstua op naar de berg Aksla. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over stad en omgeving.

Flora en Fauna
De prachtige natuur is absoluut één van de redenen waarom men het fjordengebied bezoekt. Vanuit de haven brengt een boot je naar het bekende vogeleiland Runde, een walhalla voor vogelliefhebbers. Over deze bestemming is in een eerder magazine een artikel verschenen. Wil je meer weten over het leven in de oceaan, dan is een bezoek aan Atlanterhavsparken, met grote aquaria, een absolute aanrader voor jong en oud. Het is een spektakel als het voedertijd is!



Taart & Uitzicht
Veel vuurtorens aan de Noorse oceaankunst hebben hun functie verloren na de komst van navigatiesystemen. De nog steeds werkende vuurtoren van Alnes ligt op het visserseiland Godøy en stamt uit 1876. De route er naartoe vanaf Ålesund is prachtig (22 km) en brengt je door (lange) tunnels en over bruggen met prachtige vergezichten. Je kunt de vuurtoren nog steeds beklimmen en in de toren wordt je verrast door wisselende exposities van Noorse kunstenaars. Daarbij kun je in het naastgelegen huis genieten van warme koffie met overheerlijke huisgemaakte taarten en cakes.

Geiranger
Nadat we de fjorden vanaf het land bekeken hebben, is het tijd om ze eens vanaf het water te bewonderen. We pakken een veerboot vanaf Hellesylt en varen door het Geirangerfjord naar Geiranger. Het fjord staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en in verschillende talen wordt ons duidelijk gemaakt waarom. De tocht duurt iets meer dan een uur en vaart langs de vele watervallen, die ieder een eigen mythisch verhaal vertellen, zoals dat van de zeven zusters, die ieder een vrije val hebben van circa 250 meter.



Na de vaartocht lopen we de haven binnen van Geiranger. Een stadje op een desolate plaats, ingesloten tussen bergen, met een camping die direct aan het fjord grenst. Een superplek! Iets hoger gelegen in het dorp – en daardoor met prachtig uitzicht over het fjord – ligt Vinje camping. Wil je iets meer rust – aan het water is het druk vanwege schepen, auto’s en toeristen – dan is deze camping in het groen en aan een ruisende waterval een prima alternatief!

Geiranger is tegen de berg opgebouwd. Vanaf de stad lopen verschillende wandelroutes van diverse afstanden direct het fjordengebied in. Zo kun je wandelen tot aan de bron van de Storseterfossen waterval bovenop de berg. Stevige wandelschoenen zijn op de soms steile en gladde stukken onontbeerlijk, maar tijdens de wandeling wordt je getrakteerd op prachtige vergezichten en klaterende watervallen.

Trollstigen
Vanaf Geiranger gaan we weer op pad. We pakken de bergweg omhoog, om in de Adelaarsbocht een fotostop te maken. Vanaf hier hebben we waanzinnig mooi uitzicht over het fjord en de ochtendzon maakt van elke foto een plaatje. Vanuit Eidsdal pakken we vervolgens de pont naar Linge en in 10 minuten staan we aan de overkant om op weg te gaan naar de adembenemende Trollstigen weg (Trollentrap).



We besluiten een vroege lunch te nemen bij Gubrandsjuvet cafetaria. Het gelijknamige ravijn is 5 meter breed en 20-25 meter hoog en zorgt ervoor dat de Valldøla rivier met veel geweld naar beneden stort. Een geweldige plek voor een tussenstop! In de directe omgeving kun je overigens ook prachtig wandelen. Trek wel goede (waterdichte) wandelschoenen aan.

De Trollentrap is niet voor de poes. Een adembenemende bergweg laat ons, al slingerend stijgend en dalend, van dit ruige deel van onze fjordenroute genieten. Nog niet eerder tijdens deze reis hebben we ons zo klein gevoeld. Waar mogelijk maken we een fotostop. Het uitzicht is van alle kanten indrukwekkend en laat een diepe indruk op ons achter. Twee handen aan het stuur is onze tip tijdens dit deel – met hellingen van 9% en 11 haarspeldbochten - van de route!


Tip: voertuigen langer dan 12,4 meter zijn hier niet toegestaan en de weg is gesloten tijdens de herfst en winter (afhankelijk van het weer geopend van medio mei tot oktober). Op het plateau op 700 meter hoogte is een parkeerplaats met verschillende plekken waar je de gehele weg kunt overzien en uitzicht hebt op de Stigfossen waterval (320 meter). Je vindt hier ook het museum dat in 2012 is geopend.

Eenmaal beneden maken we een kanotrip met Romsdal Aktiv over de Istra rivier. Het rustig kabbelende beekje, met hier en daar een kleine stroomversnelling en hindernissen als laaghangende bomen, brengt ons in het natuurlijke landschap van de trollen. Begeleiding is hier wel vereist, want…aan het einde van de rivier wacht een waterval!

Campingtip: driesterren Trolveggen Camping Naf bij Åndalsnes is een perfecte startplaats voor een bezoek aan de Trollstigenweg en activiteiten in de omgeving.

Molde
We reizen verder naar Molde, een andere stad aan de fjordenroute en ook hier gaan we op zoek naar een camping. Aan het Fannefjord, op 3 km ten oosten van de stad vinden we driesterren Kviltorp camping. Een ideale uitvalsbasis voor ons bezoek aan deze redelijk grote stad met een gezellige winkelstraat. Molde staat overigens bekend om de vele rozentuinen, al waren wij hiervoor te vroeg in het seizoen. Ook bij Molde is een prachtig uitzichtpunt gelegen op 407 meter hoogte boven de stad. Vanaf hier kun je bergafwaarts terug naar de stad lopen (4 km).

Tip: in juli wordt hier het jaarlijkse Molde Jazz Festival gehouden, waar belangrijke musici in de jazzwereld aan meewerken.

Uitstapjes
Vanaf Molde brengen we een bezoek aan het 40 km noordwestelijker gelegen dorpje Bud. Het is bijna niet voor te stellen dat dit slaperige, maar charmante vissersdorpje ooit de belangrijkste en grootste handelspost was tussen Bergen en Trondheim. Ook onvoorstelbaar is het grottenstelsel bij Naas (28 km ten noorden van Molde). Met een boot maken we een vaartocht door de grotten en wordt ons meer verteld over de kaas die hier ligt te rijpen en over het verse bergwater dat hier te proeven is. Bijzonder: je kunt hier ook terecht voor feesten en partijen, al is een warme jas wel een must!



Atlantic Road
Het hoogtepunt van onze reis in figuurlijke zin is de Atlantische Oceaanweg. Deze futuristische weg brengt ons in 8,3 km van eiland naar eiland, via Eide en Averøy, in de regio Møre & Romsdal. Een indrukwekkend staaltje weg- en waterbouw van de Noren dat terecht opgenomen is als nationale panoramaroute en zelfs is uitgeroepen tot `s werelds beste autoroute. Op een aantal punten is een parkeerplaats te vinden waar opvallend veel campers bivakkeren. De verse kabeljauw springt hier zo op je bord, waardoor het een geliefde plek is voor vissers uit de regio en toeristen die hun geluk ook willen beproeven. Er is daarom ook een speciale visbrug in de route opgenomen. Een leuke mix van verschillende nationaliteiten hier op de rotsen van deze fantastische nationale fjordenroute!



Op zo’n parkeerplaats aan deze weg – bij Geitøya – parkeren wij ook. Vanaf hier stappen wij op de boot naar het kleine pittoreske eiland Håholmen waar we heerlijk lunchen aan een picknicktafel en vervolgens in alle rust rondwandelen over het eiland met prachtig uitzicht over het waterrijke gebied, waar vogels de scepter zwaaien. De oorverdovende rust en het zonnetje op ons gezicht maakt dat we hier voor altijd willen blijven!



Eindbestemming
Onze eindbestemming op deze fjordenroute is de eenvoudige camping Byskogen bij Kristiansund. Een stad die bekend staat om de gedroogde en gezouten kabeljauw, die ‘klipvis’ wordt genoemd, mede omdat het op de klippen in de zon te drogen lag. Klipvis was een delicatesse in Mediterrane landen en is hierdoor internationaal vermaard. Naast de historie van deze visspecialiteit is Kristiansund ook bekend vanwege het Operafestival (april t/m juni) en het internationale Noorderlicht Fotografiefestival (april).



Grip
We verlaten Noorwegen niet, alvorens een bezoek te hebben gebracht aan het –tegenwoordig- romantische Grip. Het voormalige visserseiland, 14 kilometer uit de kust bij Kristiansund, kent een rauwe geschiedenis van vissers die huis en haard verlieten om dichter bij de vis te zijn. Het leven op het eiland was voor zowel de mannen als de vrouwen – die hier al het zware werk deden als de mannen op zee waren – een hard gelag. En hoewel de vrolijk geschilderde huisjes nu fungeren als vakantiehuisjes, die alleen in de zomer bewoond worden, kunnen wij ons heel goed voorstellen dat het een eenzaam bestaan moet zijn geweest te midden van de eindeloze en meedogenloze zee.

Een geweldige route, die ons van overweldigende natuur tot prachtige vergezichten bracht, is hiermee helaas tot een eind gekomen. Zelden waren wij zo getroffen door de schoonheid, ruigheid en vriendelijkheid. Een bestemming die elke dag weer een andere kant van zichzelf laat zien, verdient zeker meer dan één vakantie om ontdekt te worden!



Meer weten?
• Alles over Ålesund
• Alles over Geiranger en het fjord
• Alles over Molde
• Alles over Håholmen
• Alles over Kristiansund
• Alle campings in Noorwegen op een rij
• Alles over Noorwegen en de diverse regio’s


Tekst en beeld: Janine Klein