Ontspanning & Inspanning in Deens Jutland

Jutland, de Deense regio die we direct na de Duitse grens betreden, is een regio vol tegenstellingen. Er is eigenlijk zoveel te zien en te doen dat we niet goed weten waar we moeten beginnen. Willen we eerst tot rust komen of gaan we gelijk op actieve ontdekking? En kiezen we dan voor een historische setting of gaan we op zoek naar iets moderns?



We blijven het maar verkondigen: Denemarken is een absoluut perfect alternatief voor de zuidelijke kampeerbestemmingen. Natuurlijk, het kan er frisser en natter zijn, maar daar zijn die Denen dan weer handig op ingespeeld. Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld blijkt Denemarken gewoon lekker dichtbij, geen zwarte zaterdagen te kennen en vooral ontzettend (kind)vriendelijk te zijn. En ze spreken er allemaal bijzonder goed Duits of Engels en dat is bij onze Zuiderburen wel eens anders. Ook Jutland blijkt nogal wat verrassingen in petto te hebben.

Natuur
Het landschap van Denemarken en dat van Jutland wordt niet bepaald gekenmerkt door bergen en dalen, maar deze regio mag zeker wel glooiend genoemd worden. We beginnen op het hoogste punt van Jutland, dat we vinden tijdens ons bezoek aan Nationaal Park Mols Bjerge, in het oosten van Jutland (Djursland). Op 137 meter zeeniveau maken we kennis met het door poolijs en water uitgeslepen landschap. Het uitkijkpunt geeft een prachtig uitzicht over de verschillende natuurgebieden in dit park, zoals bos, duin en weides met grazende paarden, maar we worden ook getrakteerd op een weidse blik langs de lange kustlijn en over het water van het Kattegat. Het natuurpark, dat zich uitstrekt over een groot deel van Jutland, leent zich bij uitstek voor wandelaars en fietsers die in alle rust willen genieten van de natuur. Voor de fietser die houdt van uitdaging zijn verschillende mountainbike trails uitgezet in het park.



Gjerrild
Vanaf onze wandeling door het natuurpark is het niet ver meer naar Gjerrild, een historisch Deens dorp, waar we de nacht verblijven op Gjerrild Nordstrand Camping, op slechts een paar honderd meter van één van de schoonste stranden van Denemarken. En niet alleen dat strand is schoon, want ook de camping ziet er piekfijn uit. Natuurlijk vinden we hier een echt Deens springkussen en twee grote speeltuinen, maar er is ook een overdekte speelruimte, diverse buitensportterreinen, een winkeltje, midgetgolf en een (niet overdekt) verwarmd peuterbad en zwembad. De camping telt 280 echt ruime plaatsen en heeft daarnaast nog verhuurmogelijkheden.

Tip: Typisch Deens eten? Ga naar Gjerrild Kro in het centrum van het dorp, voor de authentieke Deense keuken.

Djurs Sommerland
Vanaf de camping is een uitstapje naar het pretpark Djurs Sommerland, met de grootste achtbanen van Denemarken, onontkoombaar. Na een dag ontspanning in de natuur is dit een inspannende dag voor het hele gezin, met Europa’s grootste waterachtbaan en uitdagende attracties in Piratenland, Cowboy- en Indianenland, Mexicoland en voor de kleintjes Lilliputland. Prettige bijkomstigheid: het park is lekker ruim en overzichtelijk opgezet en wederom tot in de details piekfijn in orde.



Tip: Doe als de Denen, neem een picknickmand mee, er staan overal tafels tot je beschikking, dichtbij diverse attracties, zodat je kinderen geen minuut van de pret missen.

Ebeltoft
We trekken verder naar Ebeltoft. Niet dat het heel ver weg is van de vorige bestemming, maar vanaf Ebeltoft Strand Camping lopen we in een kwartiertje naar het centrum van het lieflijke plaatsje. Langs het strand natuurlijk, want daar ontkom je in Denemarken bijna niet aan. De 700 jaar oude stad met smalle straatjes en kleurrijke huisjes is een toeristentrekker eerste klas in deze regio en het kan hier zomers nogal druk zijn. Ondanks dat weten we een plaatsje te bemachtigen bij het overheerlijke restaurant Smag (Skindergade 5) waar uitsluitend met biologische en locale producten wordt gewerkt. Heb je nog niet genoeg gegeten? In de bijbehorende winkel kun je veel streekproducten direct meenemen!



Ben je in Ebeltoft? Sla dan een bezoekje aan het glasmuseum, waar ook glasblazers aan het werk te zien zijn, en het Jylland fregat - een tot de verbeelding sprekend historisch schip, compleet met kanonnen en slaapverblijven - niet over.

Eenmaal terug op de camping ontdekken we de minigolf en de sauna en de bijna klinisch schone sanitaire voorzieningen en besluiten we na een warme douche, dat het mooi genoeg is geweest voor vandaag. En dan ontdekken we ook het enige nadeel van deze camping: hij ligt dicht aan de doorgaande weg naar de stad en kan `s nachts voor wat geluidsoverlast zorgen.



Tip: vraag een plaats dicht bij zee, want die liggen het verst van de weg af.

Fjordcentret
Een beetje educatie kan tijdens de vakantie helemaal geen kwaad, daarom besluiten we naar het Fjordcentret te gaan, een educatief centrum waar aan van alles actief kan worden meegedaan en waar ook veel scholen op excursie naartoe gaan. Zo gaan we in waadpak en gewapend met schepnet te water, schieten we flessen water af en proberen we een vlot te bouwen. Tot slot varen we nog een stuk mee met een powerboat die ons met een noodvaart over het fjord naar onze volgende activiteit brengt.

Want we gaan fietsen en niet zomaar! Getipt door een local stappen we op de ‘fietstrein’. Fietsen op het spoor dus. Op een fiets die met zijspan op beide rails rust en die verrassend eenvoudig vooruit is te krijgen. Op het 17 km lange oude spoor van Randers naar Auning wagen we een fietstochtje terug naar ons beginpunt van die dag. Kleine kinderen kunnen op de zijspan, de groteren kunnen zelf fietsen. Het is even opletten bij de overgangen (we hebben in tegenstelling tot treinen geen voorrang op auto’s) en als we een tegenligger ontmoeten, moet 1 van ons zijn ‘fiets’ even van het spoor aftillen om de ander door te kunnen laten gaan. Gelijk een reden om even te stoppen, een praatje te maken en te genieten van het uitzicht. Leuk om de wereld vanaf het spoor te bekijken!



Tot slot bezoeken we het Scandinavische dierenpark in Kolind. Een mooi en ruim opgezet natuurpark, waar we praktisch langs de wilde dieren lopen, zonder maar een ogenblik bang te hoeven zijn. Afscheidingen zijn veelal natuurlijk door water en hoge bruggen en op deze manier kunnen we de herten, wolven, ijsberen en bruine beren eens echt goed bekijken. Absoluut een aanrader!

Stedentrip
En dan is het tijd voor onze stedentrip naar Aarhus. Ons verblijf op Aarhus Camping, op slechts acht kilometer van het centrum van de stad, is ons vorige keer zo goed bevallen dat we er nu weer een paar nachten verblijven. De camping heeft sinds een jaar of twee een nieuw zwembad en de vriendelijke eigenaar laat het ons graag (en met trots) nog even zien. Ook hier is het sanitair weer spik en span en bovenal: lekker warm! Na een potje levensgroot schaken naast het toiletgebouw stappen we in de auto naar de stad.

Tip: Aarhus camping is het gehele jaar open en er zijn ook leuke blokhutjes op de camping te huur. Ideaal voor een fly-drive stedentrip naar deze hippe stad!

Aarhus
Wie de stad nog niet kent moet zeker een tussenstop maken bij Den Gamle By, waar historische gebouwen uit heel Denemarken weer zijn opgebouwd en zorgen voor een historische sfeer die afsteekt tegen de moderne gebouwen aan de rand van het park. In de straten met kinderkopjes wordt het leven van vroeger tot in detail nagespeeld, we kunnen zelfs koekjes halen in de historische winkel, waar de winkeljuffrouw zo uit de vorige eeuw lijkt te zijn weggelopen!



Naast deze historie is Aarhus ook een echte studentenstad en een ideale plek om te shoppen. Het centrum is compact en met een gids van het plaatselijke VVV krijg je net even wat meer details. Ook een ritje met de dubbeldekker door de stad geeft je leuke achtergrondinformatie over de stad. Bovendien krijg je met de Aarhus Card korting (of gratis toegang) op deze rondrit, maar ook op bijv. musea. Uithijgen van al het wandelen doen we natuurlijk aan de gezellige boulevard in het centrum. Een heerlijke plek om de sfeer van de stad op te snuiven!

Tip: In Aarhus heb je prachtig uitzicht vanaf het kunstmuseum Aros, dat in het centrum ligt. Naast de prachtige werken in het museum en de interactieve manier van tentoonstellen, is de gekleurde glazen koepel op het dak een geweldige plek om over de stad uit te kijken.

Tot slot nog een tip voor camperaars: In Denemarken kennen ze het zgn. Quickstop systeem. Een mooie tussenoplossing tussen wildkamperen (dat verboden is) en een (dure) camping. Op deze Quickstops kunnen campers tot maximaal 14 uur staan tussen acht uur `s avonds en tien uur `s morgens, tegen een sterk gereduceerd tarief. Ook in de regio Jutland zijn veel van deze camperplaatsen te vinden. Overigens heb je zowel op deze quickstopplaatsen als op de campings een campingkaart nodig (die je ook ter plekke kunt aanschaffen).

Wil je meer weten over alle campings, attracties, bezienswaardigheden en evenementen in Denemarken? Dan is VisitDenmark je startpunt!

Bekijk hier alle campings in Jutland. 

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier