Outdoorbestemming Tsjechië

Als je écht het gevoel wilt hebben dat je heel ver van huis bent, dan is Tsjechië daar een perfecte bestemming voor. Met een landschap zo divers en afwijkend van ons vlakke Nederland, een taal die voor ons onverstaanbaar is en een munteenheid waarbij je nog lekker om kunt rekenen, waan je je al snel duizenden kilometers van huis. En dat terwijl Tsjechië heel bereikbaar en toegankelijk is en bovendien de ideale bestemming om van het echte buitenleven te genieten.



Tsjechië is een geweldig kampeerland en dat ontdekken steeds meer Nederlanders. Ieder jaar komen er meer kampeerders naar het Centraal-Europese land. Het afgelopen jaar won het daarom ook de Zoover Award voor ‘beste campingland in Europa’. Vooral noordoost Tsjechië kan rekenen op veel enthousiasme, door de diversiteit aan natuur, activiteiten en culturele bezienswaardigheden. De ligging op slechts 900 km van Nederland maakt het een ideale bestemming voor families.

Kastelenroute
De culturele historie is goed te ontdekken tijdens een tocht langs de vele kastelen, burchten en torens die de regio Cesky Ráj rijk is. Vele zijn honderden jaren oud en ze vertellen allemaal een eigen verhaal. Zoals kasteel Kost in Sobotka; een goed onderhouden burcht die nu een collectie gotische kunst herbergt. Deze burcht werd in de 14de eeuw gebouwd en wist te ontkomen aan het bevel van de keizer in de tweede helft van de 17de eeuw om alle burchten te vernietigen. Hierdoor kun je er nog steeds een bezoek brengen. Op de binnenplaats vinden regelmatig activiteiten plaats. Tijdens ons bezoek was er bijvoorbeeld een middeleeuwse show, compleet met ridders, voor jong en oud.



Vanaf Sobotka is het een kleine 10 minuten rijden naar het icoon van het Boheems Paradijs, de burcht Trosky. We zien de burcht vanuit de verte al liggen op twee rotsige punten. Op deze twee vulkanische zuilen van 47 en 57 meter hoog staan imposante uitkijktorens omringd met driedubbele muren. Beide uitkijktorens zijn via trappen te bereiken en geven een geweldig uitzicht op het Boheems Paradijs. Aan de voet van de burcht is er tijdens ons bezoek een roofvogelshow, dus ook hier genoeg vertier voor het hele gezin!

Campingtip: de kleinschalige camping Cesky Ráj in Kneznice ligt op circa 15 autominuten van burcht Trosky. De camping beschikt over ruime plaatsen en er is een buitenzwembad aanwezig. Het restaurant heeft een kleine kaart en er is een winkeltje voor de vergeten boodschappen. De camping heeft WiFi en honden zijn (aangelijnd) toegestaan.

Jicin
Volgens Baron von Wallenstein had Jicin de potentie om hoofdstad van de streek te worden. Om die reden liet hij hier ook een kasteel bouwen met een twee kilometer lange lindenlaan. Zover is het echter nooit gekomen voor Jicin, wat misschien helemaal niet verkeerd is. Groot is niet altijd beter en in het geval van Jicin is de historische sfeer, de gemoedelijkheid en de compactheid daardoor bewaard gebleven. Op zaterdagochtend verandert de binnenstad in een groot marktplein, met veel streekproducten, bloemen per stuk en veel bewoners die de wekelijkse boodschappen er komen doen. Een aanrader!


Eettip: stevige Tsjechische streekgerechten eet je bij restaurant Delová Koule in het centrum van Jicin (adres: Havlickova 21).

Klimmen en klauteren
Niet ver van Jicin vinden we in Prachov de ingang van het Boheems Paradijs. We gaan op tijd, want het belooft een warme dag te worden en er is ons beloofd dat we flink moeten klauteren en klimmen. Op tijd vertrekken blijkt ook handig voor het parkeren, want binnen een mum van tijd staat het parkeerterrein vol en lopen families in gepaste outdoor kleding naar de kassa. In de ochtend geniet je dus nét even meer van de natuur en de rust.


Het Boheems Paradijs heeft een zeer dicht netwerk van bewegwijzerde paden. Vanaf het VVV huisje naar de rotspartijen van het Boheems Paradijs loopt een gele route van 3,5 kilometer, die ongeveer een uur duurt en die je een geweldige indruk van de natuur geeft. Eenmaal in het park voelen we ons klein tussen al die grote rotspartijen. De route is goed te volgen en binnen de kortste keren staan we voor onze eerste uitdaging: een flinke klim – via traptreden – naar boven. De treden zijn ongelijk en de trap is behoorlijk steil, maar de klim tussen de rotsen door is adembenemend.



Eenmaal boven op het rotsplateau hijgen we uit op een bankje in het bos en vanaf daar wandelen we naar diverse uitkijkpunten. Een heerlijke plek voor een pauze, met uitzicht op het natuurgeweld om ons heen. De wandeling vervolgt zich over het plateau tot we bij een hele nauwe spleet in de rotsen aankomen. Traptreden zijn uitgehouwen uit de stenen, dus het is duidelijk dat we daar toch écht doorheen moeten. Vooral het laatste stuk voelt een beetje benauwd, maar wat is het hier prachtig!

Dierentuin Dvur Králové
Iets minder inspannend is de wandeling door de dierentuin Dvur Králové nad Labem. Het moderne safaripark is ruim van opzet en herbergt allerlei dieren uit Afrika. Van dicht bij zien we stokstaartjes, nijlpaarden, apen, tijgers, krokodillen en vogels. In de zomer worden er in de avond safari’s georganiseerd tussen 20.00 en 21.00 uur. Een leuke andere kijk op het leven in de dierentuin!



Tip: kamperen tussen het wild? De dierentuin heeft ook diverse accommodaties zoals Afrikaanse tenten voor de ultieme safaribeleving!

Hotel Pod Zvicinou
Op luttele kilometers vinden we ons overnachtingsadres voor deze avond bij de Nederlandse Erik en Nancy. Niet alleen zijn zij eigenaar van het historische hotel boven op de berg, ook is er een mini-camping en een aantal trekkershutten. Het was een lange dag en het terras, met avondzon en prachtig uitzicht over het dal, is voor ons de ideale plek om een lekker hapje te eten en de dag door te nemen, voordat we onder de sterrenhemel onder zeil gaan.



Kuuroord Kuks
De volgende dag rijden we in een kwartiertje naar Kuuroord Kuks. De route gaat door de velden en via een prachtige historische dam, waar we wel moeten stoppen om er foto’s van te nemen. Het wordt ons duidelijk dat er meer mensen op stand waren die deze streek in hun hart gesloten hadden. Ook graaf Frantisek Antonin Spork zag volop kansen en liet tussen 1694 en 1724 een omvangrijk complex bouwen met als doel om een kuuroord (hospital-kuks.cz) op te zetten op wereldniveau. Het geluk was met hem, want het succes van zijn kuuroord duurde ruim 30 jaar. Wat overbleef zijn de prachtige gebouwen van het kuuroord en de kerk. In het kuuroord is tegenwoordig een apotheek met museumwinkeltje. In de grote kruidentuin zijn veel beelden van Matthias Braun te vinden.



Outdoor activiteiten
De gehele reis hebben we prachtig weer en dat maakt de outdoor beleving extra prettig. Vooral nu we met sportorganisatie Yellow Point de meer extreme sporten in de regio gaan ontdekken. Yellow Point organiseert sinds 1999 het hele jaar door activiteiten in o.a. het Reuzengebergte, zoals klimmen, boogschieten, mountainbiken, paardrijden, tokkelen en abseilen. Tomás laat ons alle mogelijkheden zien en neemt ons mee naar een prachtige locatie bij het stuwmeer in Spindleruv Mlyn waar we abseilen langs de steile damwand en de tokkelbaan over het dal nemen. Dat is weer eens een andere manier om de natuur te beleven!


Camping Papillon
Jan en Akkelien zijn de Nederlandse eigenaren van Camping/Pension Papilon in Vrchlabí, een klein stadje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De camping ligt aan de voet van het Reuzengebergte en heeft 25 plaatsen. De familiale sfeer is kenmerkend voor deze camping, waar gasten graag terugkomen. Aan de achterzijde van de camping loopt de beek de Elbe en vanuit de voortent heb je zicht op de bakjes die hoog in de lucht de stenen uit de groeve vervoeren. Grote troef van de camping is het voorleesverhaal bij het kampvuur, waar ook de ouders met ingehouden adem meeluisteren. Daarnaast is Akkelien actief in haar kaaswinkeltje, dat zich bij de camping bevindt. Een heerlijk rustige, maar bovenal gastvrije camping!



Eettip: Pivovarská Basta in Vrchlabí kent de langste traditie bier maken van alle brouwerijen in het Reuzengebergte. In het restaurant van deze uitspanning worden internationale, maar ook bijzonder smaakvolle Tsjechische gerechten geserveerd.

Reuzengebergte
Wie de grens van Polen met Tsjechië wil bereiken kan het hier hogerop zoeken. De Snezka is met haar 1609 meter de hoogste berg van Tsjechië, maar ligt deels in Polen. Bovenop de berg vind je daarom ook een veel gefotografeerd grenspaaltje. Je bereikt de top met een hypermodern liftsysteem dat je op twee niveaus mogelijkheden biedt uit te stappen. Je kunt er dus voor kiezen om naar de top te lopen of vanaf de top wandelend af te dalen! Nog een laatste maal genieten van de Tsjechische keuken deden wij bij restaurant Enzian in Pec Pod Snezkou, het dorpje in het dal aan de voet van de Snezka. Hier serveren ze typische regiogerechten in een rustieke omgeving.



Na deze traditionele avondmaaltijd besluiten wij onze reis door dit noordoostelijke deel van Tsjechië. Een gebied dat bij uitstek geschikt is voor families, bijzonder gastvrij is en bovenal diversiteit in outdoor mogelijkheden biedt. Met onze laatste Tsjechische Kronen (27 kronen is 1 euro) bestellen we een lokaal biertje om te proosten op al het moois waar Tsjechië ons mee verrast heeft!

Tip: wil je meer weten over Tsjechië in het algemeen of deze regio in het bijzonder? Reis dan naar czechtourism.com.

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier