Paella met gerookte vis
Een van de redenen waarom het mediterrane voedingspatroon zo gezond is, is dat het veel gerechten zoals deze Spaanse paella bevat: rijst, bereid in olijfolie en gecombineerd met veel groenten en slechts een kleine hoeveelheid eiwitrijk voedsel. De chorizoworst maakt het echt Spaans.Voor 4 personen
- 900 ml groente of visbouillon
- flinke pluk saffraandraden
- 50 gr dunne chorizoworst
- 400 gr gerookte schelvisfilet, zonder vel
- 2 el olijfolie, extra vergine
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 grote teentjes knoflook, uitgeperst of 1 el fijngehakte knoflook in olie, uitgelekt
- 250 g sperziebonen, in stukken gesneden
- 250 paella of andere ronde korrelrijst
- peper en zout
- 150 gr doperwten uit de diepvries of uit blik
- fijngehakte peterselie om te garneren
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
1 Breng de bouillon in een pan op een hoog vuur aan de kook. Voeg er de saffraandraden aan toe en laat zachtjes trekken terwijl je de andere ingrediënten voorbereidt.
2 Verwijder het dikke vel van de chorizoworst en snijd hem dan in dunne schijfjes. Snijd de schelvisfilet in grote stukken. Verhit de olijfolie in een diepe, ronde, vuurvaste schotel of braadpan met een diameter van 30 cm. Doe er de worst, de ui, de knoflook en de sperziebonen in en laat gedurende 2 minuten bakken, terwijl je er af en toe door roert.
3 Voeg de rijst eraan toe en roer tot alle rijstkorrels goed zijn bedekt met de olie. Voeg de bouillon met saffraan smaak toe en roer goed. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, temper dan het vuur en laat de paella nog 3 minuten sudderen.
4 Roer er voorzichtig de stukken schelvis en de doperwten door. Laat nog 20 minuten sudderen, of tot alle vloeistof is geabsorbeerd en de rijst gaar is. Roer halverwege de kooktijd nog eens door, maar zorg ervoor dat de schelvis niet uit elkaar valt. Bestrooi de paella met de peterselie en serveer.
Variaties en tips
- Verse schelvisfilets lenen zich ook prima voor dit gerecht, ook samen met andere zeevruchten, zoals garnalen, mosselen en inktvisringen. Laat in dat geval de chorizo weg.
- In plaats van de gerookte schelvisfilet kun je ook kipfilet gebruiken en er een vleesvariant van maken.
Gerelateerde artikelen
• Beschermd in de zon• Moeders en kinderlogica
• Gespot in de branche
• Warme aardappelsalade met spek
• De nieuwste trend heet fietsarrangement
• Gespot in de branche
• Gebakken zwaardvismoten
• Over Wijn
• Pure beleving
• Terugblikken met Sander & Jessica
• Campingplezier is van alle tijden
• Gespot in de branche
• Nederland Fietsland!
• Gespot in de branche
• Gespot in de branche
• Gespot in de branche
• Over Wijn
• Over Wijn
• Over wijn
• Waar gaan we naartoe in 2011?
• Griekse lamsspiesen