Regio Valencia; een zonzekere kampeerbestemming

Een regio die je in de winter niet snel in steek zal laten qua weer is Valencia. Een prachtig gebied waar al sinds mensenheugenis Nederlanders naar toe trekken. In de zomermaanden, maar zeker ook in de wintermaanden. Wij bezochten de regio eind november, waar we bij een heerlijke temperatuur van rond de 20 graden konden genieten van het heerlijke Spaanse leven.

Camping la Vall de Laguar


Veel Nederlanders trekken naar de kust van de Valenciaanse regio. De Costa Blanca in de provincie Alicante van de regio Valencia is mateloos populair bij de jongeren in de zomermaanden en bij de senioren in de wintermaanden. En hoewel de witte stranden van de regio geweldig zijn, is er meer dan alleen strand te vinden. En dat maakt het gebied interessant voor bijna alle kampeerders.

La Vall de Laguar
Om te beginnen in het binnenland van de regio Valencia, in de Vall de Laguar. Een uitgestrekt natuurgebied in de bergen van de regio. Ideaal gelegen als je gaat voor het beste van twee werelden. In de zomer is het hier, door de hogere ligging, vaak net even koeler en rustiger. En dat terwijl je je nog steeds op auto afstand van de stranden bevindt (18 km). Op camping Vall de Laguar slaan we ons kamp op. Een overzichtelijke camping die op verschillende niveaus gelegen is, met daardoor vrij uitzicht over het dal. De camping wordt gerund door een familie, waarbij moeders de meest heerlijke traditionele gerechten uit de keuken van restaurant La Bruixa tovert, vader achter de bar staat en zoonlief de camping zo ecovriendelijk mogelijk probeert te maken.

Camping Vall de Laguar

Wandelen en fietsen
Met deze zoon maken we ook een geweldige wandeling door het dal. Hij weet veel te vertellen over alle flora en fauna - we proeven olijven en caquifruit - en hij neemt ons mee over een historische route, die goede bergschoenen vereist. Vanaf de camping lopen we in een rondje van 6,5 kilometer, onder andere langs de voormalige Leprakolonie in Fontilles. Tot op de dag van vandaag wonen er nog een paar leprozen, maar de muur eromheen (zelfs over de bergkammen) is ronduit indrukwekkend. Vooral als je je bedenkt dat dit afgelegen bergdorpje vroeger volledig onafhankelijk was van de buitenwereld. Fontilles is nog steeds het centrum voor de bestrijding van Lepra. Er worden congressen gehouden en buitenlandse missies naar o.a. Afrika gecoördineerd. Vanaf het terras bij het VVV heb je een prachtig uitzicht over het dal en de muren. In oktober wordt hier het Christianos y Moros festival gehouden, dat bekend is in de wijde omtrek. Bijkomen voor we weer verder gaan doen we in de bodega van Fontilles.

Fontilles


De route loopt vervolgens door het bos waar we zelfs even off-road gaan door een kloof van stenen, de Barranc de l’Infern. De route door het bos is zeer geliefd bij lokale mountainbikers. Tijdens onze wandeling kwamen er op hoge snelheid een paar dare devils de berg afsuizen, over hobbelige en drassige en soms smalle bospaden. Spanning ten top, ook voor de toeschouwers! Vervolgens wandelen we langs olijfgaarden, waar opa en oma gebukt staan om de olijven te rapen. De stukjes grond hier zijn veelal postzegeltjes die zijn afgezet met handgebouwde stenen muurtjes. De perceeltjes gaan van ouders op kinderen over, een administratieve uitdaging voor de gemeente, maar veel kinderen zijn uit het gebied getrokken, waardoor je hier vaak oude mensen op het land ziet werken en andere percelen ziet verpauperen.


Bijkomen
Vanaf de camping bezoeken we ook Bodega Gutiérrez de la Vega in Parcent (bodegasparcent.com). Dit wijnhuis in een nietszeggend dorpje laat ons zien hoe zij op traditionele wijze hun wijnen maken en proeven wij een aantal van hun wijnen. Een rondleiding met proeverij kan vanaf 6 (tot 20) personen voor €10,- p.p.

Playa del Oliva
Na een paar dagen uitzicht op het strand, lokt de zee ons naar Camping Kikopark, dat direct aan het strand van Oliva (nabij Denia) gelegen is. Een camping die niet te vergelijken is met de groene en lekker rommelige camping in de vallei. Standplaatsen zijn strak georganiseerd en veelal op een wit soort gravel en in de zomer zorgen opgespannen doeken voor de nodige schaduw op de plekken. Een beeldbepalend uitzicht, waar we in de winter (gelukkig) geen last van hebben. Maar de camping heeft ook veel voordelen. Zo ligt het direct aan de duinen en heeft het een geweldig restaurant en terras met uitzicht op zee en is er een spacomplex voor volwassenen. Ook de familie kan een paar dagen over komen, want in het appartementencomplex op het terrein kunnen ook mensen zonder kampeermiddel overnachten. Overigens is er nog een Kikopark camping in Villargordo del Cabriel, die meer in het binnenland gelegen is.

kikopark

Met de baas op stap
De eigenaar van de camping blijkt, samen met zijn broer, een sinaasappelplantage te bezitten in Denia. Niet heel gek in een omgeving waar je urenlang langs plantages kunt rijden. Commercieel als ze zijn, kun je vanaf de camping een bezoek brengen aan plantage ‘Mas del Tarongers’. Een leuke bezigheid voor de hele familie. Er wordt meer verteld over de verschillende soorten sinaasappels en mandarijnen die er groeien, je mag zelf plukken en als afsluiter wordt er in de historische boerderij een traditionele maaltijd gekookt.



Paella
In Valencia is de uitspraak ‘gaan voor een paella’ een veelgebruikte. Het betekent meer dan alleen paella eten. Het ritueel van kletsen met een wijntje en ondertussen samen de paella klaarmaken is hier op een vrije dag meer regel dan uitzondering. Het neemt dan ook zomaar de hele middag in beslag. Na een paar hapjes vooraf en dito wijntjes later zitten we met z’n allen - gewapend met een lepel - rond de grote pan die midden op tafel staat. Het stuk voor je in de pan is van jou en je werkt met z’n allen in een punt naar het midden toe. Geen trek in iets? Gooi het dan in het midden. Dat betekent ‘wie het wil hebben, mag het pakken’. En waar wij denken dat het aangekoekt is, vinden de Spanjaarden dit het lekkerste van de paella. Een beetje bikkunsten heb je hier wel voor nodig!

Navajas
Onze laatste camping in de regio is camping Altomira in Navajas. Een camping waar je aardig wat kuitspieren voor nodig hebt, want de hoofdweg loopt zo steil omhoog dat je helemaal bovenaan even op adem moet komen. De camperplaatsen die je daar vindt zouden een prachtig uitzicht moeten hebben, al is veel daarvan afgeschermd door een groen gaashek. Niet de fraaiste oplossing. Wel mooi is het centrale overdekte plein met het restaurant en de bar en de uitgebreide fietsverhuur op de camping. We zitten hier namelijk aan de Via Verde de Ojos Negros. Oftewel het oude spoortraject waar nu een mooi vlak fietspad overloopt. Achter de camping kun je zo aanhaken op dit traject, dat je door de groene natuur en donkere (zwarte ogen) tunnels brengt. Ook het oude stadje zelf is een wandeling waard, met vrolijk gekleurde Victoriaanse huizen en een centraal plein met heerlijke terrasjes. Loop hier ook zeker even het VVV kantoor binnen. Je krijgt hier niet alleen alle informatie over de regio, er is ook altijd een expositie van een lokale kunstenaar te bezoeken.

salto de la novia

Waterval
Op 25 wandelminuten van de camping vind je ‘El Salto de la Novia’, een waterval van 60 meter. Een heerlijke plek middenin de natuur waar men samenkomt voor een picknick en waar kinderen heerlijk in het water kunnen ravotten en over de stenen kunnen klauteren. Er is ook een legende die vertelt dat een aanstaande bruid de overkant van het water – via de rotsen – zonder ongelukken moet bereiken, wil het huwelijk kans van slagen hebben. Het is dan ook een gewilde fotoplek voor bruidsparen.

Markten
In de omgeving van de camping worden wekelijks traditionele markten gehouden (9.00 – 14.00 uur) waar je naast lokale producten ook dagelijkse boodschappen en kleding kunt kopen:
• Woensdag in Altura
• Donderdag in Segorbe
• Vrijdag in Navajas
• Zaterdag in Jérica/Puerto de Sagunto

Segorbe
Op een kwartiertje rijden komen we in de grotere plaats Segorbe, waar we met een gids meer te weten komen over de historie en de eeuwenoude tradities die stammen uit de veertiende eeuw. De week van de stier (tweede week van september) wordt beschouwd als feest van internationaal toeristisch belang en begint met de aankomst van de stieren en paarden in de stad. Er is zelfs een museum (in het VVV kantoor) gewijd aan de eeuwenoude stierentraditie ‘la Entrada de Toros’, waardoor je er een goed beeld van krijgt.


Tip: ook een aanrader is het Olijfmuseum (in hetzelfde gebouw), waar je alle,s waar maar een beetje olijf bij komt kijken, kunt ruiken, proeven en kopen.

Eettip: het historische ziekenhuis Martin el Humano is prachtig gerestaureerd en omgetoverd tot hotel met Spa. Hier is ook het restaurant Maria de Luna gevestigd; een unieke plek met een bijzondere ambiance voor heerlijke Spaanse gerechten.

Valencia
Vanuit Segorbe is het overigens nog maar een kleine 60 km naar de hoofdstad van de regio, het gelijknamige Valencia, met het prachtige Ciudad de las Artes y las Ciencias (cac.es). Als je toch in de buurt bent en alle tijd hebt, dan is deze stad ook een echte aanrader.

Valencia

En wil je nog meer campingtips, bezienswaardigheden en activiteiten in de regio? Kijk dan op spain.info/nl of ga naar comunitatvalenciana.com.

Tekst en beeld: Janine Klein