Smakelijke roadtrip Toscane

'Hit the road Jack, and don't you come back no more, no more, no more, no more'. Spontaan zingen we dit liedje tijdens onze roadtrip door Toscane. Ja, we 'hitten de road', maar come back no more? Zeker wel. Want zeg nou zelf: kleine boerengehuchtjes, bruisende steden, slingerende landweggetjes en strakke snelwegen...wat is er afwisselender dan het landschap van Toscane? Het eten misschien. Want er zijn in Toscane net zoveel lekkernijen als er...ja, als er ijssoorten zijn. Van de wereldkampioen ijs maken wellicht, want ook die vind je in Toscane. Dus wat kunnen we anders dan een aantal ijssmaken zelf testen tijdens onze trip. Want als je er toch bent….



Vraag naar de hoogtepunten van Toscane en we weten niet waar te beginnen of wat te kiezen. Er is zoveel te zien en te doen. Natuurlijk kun je naar Florence, maar dat stond tijdens onze korte reis nu net niet op de agenda. Wij beperkten ons, nou ja, noem het maar een beperking, tot de wat kleinere plaatsen.

Show de rijkdom
Een van die niet te missen stadjes is San Gimignano in de provincie Siena. Ondermeer bekend vanwege de 14 torens die hoog boven het middeleeuwse stadje uittorenen. De grootste toren is de ‘Grosse’ van 85 meter hoog.  Op haar hoogtepunt telde de stad 72 torens, gemaakt van steen en in allerlei vormen en maten. De torens waren voornamelijk bedoeld als woonhuis en de rijke families, die de torens in de 12e en 13e eeuw lieten bouwen, lieten hiermee hun rijkdom en status zien. Omdat de torens weinig ramen hadden waren ze ook nog eens geschikt als verdediging tegen aanvallers.

San Gimignano was vroeger welvarend en een belangrijke handelsplek. Dit kwam ondermeer vanwege de pelgrimsroute naar Rome en het feit dat de stad langs de tweede route richting Pisa lag. De pestepidemie van 1348 bracht de stad ten ondergang en San Gimignano bereikte een economisch dieptepunt toen ook nog eens de pelgrimsroute werd omgelegd. Achteraf bleek dit wel het behoud te zijn van het middeleeuwse karakter van de stad. In 1990 is het historisch centrum dan ook opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Typisch voor het stadje: alle straatjes lopen opwaarts naar het hoogste punt.

En dan...gelatti
Het stadje met de torens is ook bekend vanwege de wereldkampioen ijs maken die op het centrale plein van San Gimignano zit. En ook die van het jaar ervoor is er gevestigd. Beide ijssalons etaleren hun onderscheiding uitbundig en er staan lange rijen wachtende en smachtende mensen. Het personeel is daarop ingespeeld en smeert routineus de winnende bolletjes in hoorntjes en bakjes. Grappig detail: de winnaar van 2011 zit centraler op het plein en heeft zijn onderscheidingen nog overdadiger geëtaleerd dan de winnaar van dit jaar, die een paar meter verder op een hoek zit en wat minder opvalt.



Om eerlijk te kunnen kiezen – prachtig excuus toch- proef ik bij beide ijssalons twee bolletje ijs. En nee, ik kan niet zeggen welke de lekkerste is. Wel smaken beide ijsjes absoluut naar meer en heb ik behoorlijk wat wilskracht nodig om niet te bezwijken voor nog zo'n prijswinnend hoorntje...

Let op: de toegangswegen naar San Gimignano zijn smal. Zeker in de zomermaanden moet je rekening houden met overvolle wegen met af en aan rijdende bussen met toeristen en is het bijna onmogelijk om een parkeerplekje te vinden. Camperaars die vroeg zijn kunnen net buiten het stadje vaak nog wel een plekje vinden. Bij camperfabriek Trigano, 10 kilometer buiten San Gimignano vind je een rustige camperovernachtingsplaats.

Zeg Sienna, zeg Palio
Sienna is een andere, niet te missen historische stad, die sinds 1995 ook op de werelderfgoedlijst staat. Al sinds de middeleeuwen zijn Sienna en Florence op allerlei gebied ‘rivalen’ van elkaar. 'En natuurlijk is dat niet meer zo', beweren de inwoners van de steden. Hmm, geen rivaliteit meer? Dan interpreteer ik tijdens de stadswandeling de opmerking van de gids over Florence misschien verkeerd? Maar goed, Sienna floreerde in de 18e eeuw met de productie van glas en papier en bouwde een behoorlijke rijkdom op. Daarnaast was de stad een belangrijke doorgangsroute van de Via Francigena, een oude pelgrimsroute die van Noord-Europa naar Rome leidde.

'Wie Sienna zegt, zegt Palio', zo luidt een Italiaans spreekwoord. De Palio, ofwel paardenraces, worden gehouden op het Piazza del Campo, het schelpvormige plein in de stad. Ze zijn eigenlijk een strijd tussen de wijken van Sienna en vinden twee keer per jaar plaats en wel op 2 juli en 16 augustus. De races zijn zo belangrijk dat de Sienezen, ook al wonen ze ergens anders, twee keer per jaar terugkomen om hun contrada (wijk) aan te moedigen tijdens de Palio.



Weetje: de James Bond film ‘Quantum of Solace’ met Daniel Craig is voor een deel opgenomen in Sienna. Tijdens een achtervolgingsscene kun je de paardenrace op het Piazza del Campo zien.

Tips voor Sienna:
  • De Dom of Duomo. In de 12e eeuw begon de bouw.
  • In de San Domenico vind je enkele relikwiën van de beschermheilige van Sienna is Sint Catherina. Helaas is het verboden om in de kerk foto's te maken.
  • Het Spedale Santa Maria della Scala, een ziekenhuis uit de 14e eeuw. Het is nu een cultureel centrum en ook het Museo Archeologico Nazionale vindt hier onderdak.
  • Torre del Mangia de 102 meter hoge klokkentoren.

Stop- en eettips rond San Gimignano en Sienna
  • Het dorpje Colle di Val d'Elsa is omgeven door een burcht. Het dorp is goed voor 15% van de wereldproductie kristalglas.Uitleg hierover vind je in het kristalmuseum.
  • Voor echt Italiaans eten, gemaakt van streekgerechten, is Bottega di Stigliano een aanrader: labottegadistigliano.it/mappa.aspx
  • Het prachtige gebied van Val di Merse tussen de rivieren Farma en Merse.
  • Op 14 kilometer van Sienna ligt het stadje Torri met het klooster en de beroemde Abdij van Santa Mustiola met haar kloostergangen.
  • Wentel je in de zwavelbaden van de spa van Petriolo en geniet van een massage. Wie niet opziet tegen een kleine afdaling kan ook een bad nemen in de natuurlijke bronnen langs de kant van de weg.
Zeg Florence, zeg proost, zeg Chianti
Ruwweg kun je zeggen dat tussen Florence en Sienna het gebied Chianti ligt, beroemd vanwege de wijnsoort Chianti Classico. Rijdend door het gebied word je omarmd door wijngaarden en olijfbomen en ligt op elke hoek wel een kasteel of een oud stadje of dorpje. Zin in een wijntje: let op de borden ‘vendita diretta’ en koop je wijn direct bij de wijngaard.



Camperen in Toscane
Met je camper door Toscane rijden is erg leuk en prima te doen. De wegen zijn goed en er zijn over het algemeen, al moet je er soms even naar zoeken, behoorlijke voorzieningen. Niet zo onlogisch eigenlijk. Niet alleen vind je in Italië een groot aantal camperfabrikanten zoals Trigano, Giottiline, Rimor en Laika, ook zijn de Italianen wellicht de fanatiekste camperaars van Europa. En waarom ze ook zo graag door eigen land rijden begrepen we wel tijdens onze roadtrip!

Tip: camperplaatsen worden aangewezen met groene bordjes.

Laat je rijden!
De AutoSlaap Trein rijdt in 2013 wekelijks op vrijdag van 26 april t/m 25 oktober van Den Bosch naar Livorno in Toscane. Geen last van files en overvolle tankstations, maar lekker relaxed in je eigen coupé met een goed boek en een glaasje, terwijl de kilometers onder je doorsuizen. De Auto staat veilig ‘achter op de trein’ terwijl je slapend naar de zon rijdt.



De AutoSlaap Trein is geen luxe trein, maar het team van stewards bied je een uitstekende service. Bij hem of haar kun je een hapje en drankje bestellen en zij verzorgen ook de warme maaltijd en het ontbijt die bij de prijs zijn inbegrepen. ’s Avonds maken zij als je dat aangeeft de coupé gereed voor de nacht, zodat je heerlijk kunt slapen. Je hebt keuze uit verschillende soorten coupés en comfort. Er zijn speciale aanbiedingen voor de mei- en herfstvakantie en je boekt al een autoplek en een coupé voor 4 personen naar Toscane voor € 567,-.

Toscane. Het is er groen en droog, uitgestrekt en dichtbevolkt, met wijnvelden en grasland, met dorpjes en steden en veel, heel veel bezienswaardigheden. 'Hit the road Jack, we sure come back again, again, again, again.’

Bekijk hier alle campings in Toscane. 

Tekst en beeld: Madeleine van de Wouw