Spanning & Actie in Gelderland

Lekker met de kinderen op pad en ook wat beleven? In de regio Arnhem - Nijmegen komt het verleden tot leven, bijvoorbeeld met geschiedenisdetectives Tom en Katja. Zo kom je er achter dat er duizenden Romeinen rondom Nijmegen woonden. En ga je rondom Arnhem zien waar de parachutisten landden die Nederland bevrijdden in de Tweede Wereldoorlog. Stap op de fiets en ontdek de regio!




En heerlijk fietsen kun je in die regio Arnhem-Nijmegen! Nergens vind je zoveel variatie in het fietsaanbod met de fietsknooppunten, -kaarten en -routes. Je fietst door polders en bossen en komt langs karakteristieke dorpjes en sfeervolle steden vol historie. Gebruik voor het plannen van een tochtje bijvoorbeeld de recreatieve routeplanner op lekkerweg.nl/fietsen. Deze planner bevat altijd actuele informatie voor het plannen van een tochtje. Ook is bij de VVV's een fietskaart verkrijgbaar van de regio. Je vindt daar ook leuke uitgezette fietsroutes, vaak op kinderen gericht, of speciaal voor hen ontwikkeld. Ze zijn spannend, speels en ook nog leerzaam. De fietstochten vormen meestal een speurtocht op de fiets in verhaalvorm, waarbij de kinderen allerlei opdrachten uitvoeren.

Verhalen langs de Liberation Route
Centrale plek voor wandel- en fietstochten is de Liberation Route. Deze route volgt het pad dat de Amerikaanse, Canadese, Poolse en Engelse soldaten bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en Zuid-Veluwe richting Berlijn. Langs de route vind je luisterstenen waar je verhalen kunt beluisteren. Zo hoor je een getuige vertellen hoe hij Amerikanen in roeibootjes bij Nijmegen de Waal zag oversteken bij een grote bevrijdingsactie. Op een andere plek hoor je over de komst van de eerste zwarte soldaten, dat voor veel opschudding zorgde in de omgeving.



Mee met geschiedenisdetectives Tom en Katja
Met de inzet van geschiedenisdetectives Tom en Katja komt dit verleden echt tot leven voor de kinderen! Veel van hen kennen Tom en Katja al. Ze spelen de hoofdrol in drie kinderboeken van schrijver Rob Buiskool. En nu kun je ook met Tom en Katja de familieroute in het Airborne Museum ‘Hartenstein’ doen. Aan de hand van een speciale route en met spannende 'onderzoeksgadgets' nemen ze jouw gezin mee door het museum. Want wat is er gebeurd op deze historische plek? Educatief medewerker Hester Ketel licht toe: "Het Airborne Museum gaat over de Slag om Arnhem, een van de grootste luchtlandingsoperaties die Europa ooit gekend heeft. Er werd een plan gemaakt met als doel een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Dit mislukte waardoor een groot deel van Noord Nederland nog een half jaar moest wachten op de bevrijding. Je vindt het museum in de prachtige villa Hartenstein, het voormalige hoofdkwartier van de Britten tijdens de Slag."

Met gadgets aan de slag
De meeste kinderen gaan het liefst gelijk aan de slag en dat kan met de familieroute in het Airborne Museum. "Als familie krijg je een keycord met daaraan een vergrootglas, zaklamp, een foto of een tubetje tandpasta. Die gadgets gebruik je in het museum, in de Experience heb je bijvoorbeeld de zaklamp nodig. De Slag om Arnhem duurde negen dagen en met de route ga je van dag naar dag. Je kijkt door de stereokijker, speelt een parachutegame, zoekt met elkaar een soldatenuitrusting bij elkaar en hoort verhalen van veteranen en burgers. Voor bepaalde onderdelen splits je op en vertel je aan de andere gezinsleden wat je hebt ontdekt. Zo ontstaat echt een spannende samenwerking als team en leer je spelenderwijs veel over vroeger," zegt Hester.



Tube tandpasta mee
Al lopend door het museum merk je dat de verhalen van andere kinderen de meeste indruk maken op de jonge bezoekers. En daar speelt het tubetje tandpasta een rol bij. "De tandpasta hoort bij een verhaal van een jongetje uit een van de dagboekjes in het museum," licht Hester toe. "In de oorlog had hij een tubetje tandpasta van zijn oma gevonden en bij zich gestopt. Omdat hij soms zo verlangde naar iets te snoepen nam hij een klein likje van de tandpasta om even iets van snoep te proeven. Dat ga je bij de familieroute dus ook proberen." De route eindigt in de Airborne Experience, waar de Slag om Arnhem echt tot leven komt en je met je hele team de eindgame doet!

Wandelen langs de linie
Wil je na het museumbezoek even lekker bewegen, dan kun je kiezen uit fietsroutes en wandelingen rondom de villa. Zo is er de Perimeterwandeling. De perimeter is het gebied waarbinnen de Engelsen waren ingesloten rondom villa Hartenstein. Je kunt helemaal langs de linie wandelen voor een tocht van ongeveer 4 kilometer. Bij het museum hebben ze informatie voor bij de route, of je kunt mee met een gids.



Beleef de vrijheid!
Ook in een ander museum aan de Liberation Route, het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is er veel te doen voor de kinderen. Ook dit museum bevindt zich in het gebied van de grootste luchtlandingsoperatie ooit, Market Garden geheten. "In het museum illustreren we de geschiedenis," zegt directeur Wiel Lenders. "We gebruiken daarvoor diverse middelen. Er zijn levensechte diorama’s, bewegende beelden en grote vitrines, maar we gebruiken ook geuren. Zo ervaar je bijvoorbeeld hoe het in een nagebouwde schuilkelder rook. "In het museum krijgen kinderen naast een schrijfbord en een potlood ook een kijkwijzer mee. "Daarop staan plekken waar ze echt iets kunnen doen. Zo krijgen ze de vraag 'hoe zwaar is een parachute?' In het museum vind je een complete bepakking die je zelf kunt optillen om dat uit te vinden (het antwoord is 40 kilo, best zwaar dus!)." In de Erekoepel van het museum, die er uitziet als een grote witte parachute, staat de Vrijheidsboom waar kinderen een vrijheidsleus kunnen ophangen.

Opa's en oma's vertellen
Het Bevrijdingsmuseum draait om het terugkrijgen van die vrijheid aan het einde van de oorlog. "Beleef de vrijheid staat centraal. Het is ook een vreugdevol verhaal dat aansluit bij wat kinderen op school leren." Om de geschiedenis nog meer tot leven te brengen zijn er verschillende evenementen in juni en juli. "Zo kunnen kinderen van 10-12 jaar meedoen aan de activiteit 'Opa's en oma's vertellen'. Een opa of oma neemt daarna plaats in een fauteuil en de kinderen gaan eromheen zitten. Ze vertellen over hun belevingen in de oorlog en de kinderen stellen vragen. Een populaire activiteit, want er zijn niet zoveel mensen die uit eerste hand over de oorlog kunnen vertellen," aldus de directeur. Bij de tentoonstelling kunnen ze daarna de onderduikerskast, een mini-onderzeeboot en de ‘neus’ van een zweefvliegtuig bekijken. En proeven van Zweeds Wittebrood!

Fietsen zonder parachute
Voor kinderen van 8-10 jaar is er een spannende spionagetraining. "Dit is een speelse manier om het museum te leren kennen," licht Wiel toe. "De deelnemers verkleden zich en leren hoe je spion moet worden, bijvoorbeeld door geheimtaal te leren. Aan het einde krijgen ze hun diploma meesterspion en komen ze thuis als een soort James Bond! Ook leuk is een van de fietstochten, zoals 'Fietsen zonder parachute'. "Daarbij fiets je met twee gidsen naar het slagveld en bezoek je in Nijmegen de plek waar de slag rondom de Waalbrug plaatsvond. Zo beleef je in het landschap wat er allemaal gebeurd is."



Ook leuk!
  • Het Openluchtmuseum bekent kleur. Nieuwe tentoonstelling over streekdracht en de functie van traditionele kleding.
  • Museum Valkhof. In dit kleurrijke lab ontdekken kinderen alles over de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Van onderzoek op het skelet van een Romeins paard tot het ontcijferen van middeleeuwse kalenderplaten.
  • Vierdaagse Nijmegen. Moedig de wandelaars aan die tussen 16 en 19 juli rondom Nijmegen lopen!
  • Kabouterroute. In het kabouterbos van Beek-Ubbergen gaan de allerkleinsten met hun rode puntmuts op zoeken naar de kabouters!
  • Schrijverspad Veluwezoom. Een literaire en toeristische voettocht van Rhenen tot Dieren. Het voetpad loopt door een afwisselend landschap en verbindt plekken uit het leven en werk van bekende schrijvers en dichters.
Bekijk ook deze sites:
lekkerweg.nl/fietsen
lekkerweg.nl/nl/toerisme/Regios/Gelderland-1
liberationroute.com
spannendegeschiedenis.nl
vvvarnhemnijmegen.nl

Bekijk hier alle campings in Gelderland

Tekst: Edith Vos | Beeld: NBTC