Uitwaaien aan de Bretonse kust

Je moet een beetje geluk hebben met het weer, maar een beetje wind hoort er altijd bij aan de kust van Bretagne. Met de wind in de rug – en soms vol tegen – volgen wij de noordelijke kust van Perros-Guirec naar Cap Fréhel. Een kust vol afwisselende natuur, vuurtorens in alle soorten en maten en adembenemende vergezichten over een eindeloze zee.



Als we de navigatie mogen geloven kan deze reis veel sneller als we voor de hoofdwegen kiezen, maar het was Confucius die zei ‘de weg zelf is je bestemming’ en dus zetten we de navigatie uit, pakken de toeristische kaart en stippelen onze route uit over smalle kustweggetjes. Ons startpunt is badplaats Perros-Guirec, waar de zee tot aan de boulevard reikt.

Perros-Guirec
De toeristische stad Perros-Guirec dankt zijn naam aan de evangelist Saint-Guirec die hier in de 7de eeuw vanuit Wales voet aan wal zette. De kapel en het oratorium ter ere van hem zijn te vinden aan de prachtige baai van Ploumanac’h, die beschermd wordt door de roze granietrotsen. Het granieten standbeeld heeft een afgevlakt gezicht. De reden? Jonge meisjes die in de loop van het jaar willen trouwen moeten een naald in de neus van de arme monnik steken. Aan zijn gezicht te zien zijn hier vele meisjes getrouwd!

 


Maar er is meer. Zo houdt het museum van de geschiedenis en tradities van Laag-Bretagne de herinnering aan het vroegere Perros in ere. Met historische documenten en kaarten, maar ook met een tentoonstelling van kappen en klederdracht van 1850 tot 1930 en met een bijzondere tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in een bunker. Liever de wind in de haren? De standbeeldentocht door de ‘stad van graniet’ brengt je door de hele stad!

Tip: het VVV in Perros-Guirec bevindt zich nabij het stadhuis aan het place de l’Hotel de Ville. Er is informatie in het Nederlands beschikbaar, onder andere over de standbeeldenroute. Online zijn ze te vinden op perros-guirectourisme.com.



Douanepad
Nergens anders op aarde vind je zulke grote rotsblokken in grijs en roze graniet als aan de kust bij Perros. De zon geeft de rotsen bij zonsopgang en –ondergang een magische gloed. Het douanepad, of de GR34, loopt langs de gehele Bretonse kust en is bijna 1800 km lang. Het deel bij Perros loopt langs de roze granietkust.

Camping Le Ranolien
Viersterren camping Le Ranolien ligt direct aan deze prachtige granietkust bij Perros-Guirec en is ruim van opzet. Er is een binnenbad, er zijn diverse buitenbaden en glijbanen en er zijn wellness mogelijkheden – van sauna tot massages - voor een extra comfortabele kampeervakantie. Bovendien zit je hier heerlijk op het terras, eet je hier voortreffelijk in het restaurant of de crêperie, als je geen zin hebt om te koken, en zullen de kinderen zich geen moment vervelen met een miniclub, speelplaatsen en sportterreinen. De kampeerplaatsen zijn ruim van opzet, deels tussen bomen en er zijn tal van verhuuraccommodaties op de camping te vinden.



Vuurtorens
We reizen verder langs de kust naar het onuitspreekbare Ploubazlanec. Het is vloed en dat is gunstig, want zonder water is het lastig kajakken. Op het programma staat een echte Bretonse ervaring: we peddelen met een gids (nautismebretagne.fr) naar de vuurtoren op zee. Het zal je niet verbazen dat er in Bretagne veel vuurtorens te vinden zijn, 52 om precies te zijn. En dat is één derde van het totaal aantal vuurtorens langs de Franse kust. Hoog tijd om er eentje van dichtbij te bekijken! De Phare de la Croix lijkt vanaf de kust een saaie grijze buis, maar benader je deze vuurtoren vanaf de zeezijde, dan is hij wit met een rode top. Duidelijk zichtbaar voor de scheepvaart, die hier – met de getijden en de sterke stromingen – goed op moet letten om veilig in de haven aan te komen. We peddelen langs verschillende eilanden en genieten van de natuur en de vogels tijdens deze drie uur durende tocht. Maar dan begint de getijdewisseling en wordt het tijd om terug te keren.



Wist je dat… Bretagne meer dan 300 eilanden telt? Bij je reis door Bretagne mag een bezoek aan één van deze eilanden natuurlijk niet ontbreken!

Ile de Bréhat
Niet ver vanaf de kust ligt het eilandje Ile de Bréhat. Bewoond, dat wel, maar ook klein, zodat de bewoners afhankelijk zijn van de verbinding met de wal. De veerboot vertrekt dan ook regelmatig en heeft zo’n lange kade dat hij zowel bij eb als vloed aan kan leggen. De oversteek is kort, met 10 minuten staan we alweer aan wal. Omdat het eb is, lopen we bijna een kilometer over de pier voordat we op het eiland staan. Dat zal voor de terugreis een kortere wandeling worden!



Het eiland is toeristisch, zelfs Aziaten hebben de weg gevonden, al zijn zij minder gek op iets wat wij Nederlanders normaal vinden: fietsen! En dus huren we direct aan de hoofdstraat fietsen om het eiland te verkennen. De bezienswaardigheden op het eiland zijn duidelijk aangegeven. Volg je de weg naar de kerk, dan heb je daar vanwege de ligging op een heuvel, een prachtig uitzicht op de omgeving en het eiland. Als we weer aan wal zijn strijken we neer op het terras van Hotel Les Terrasses de Bréhat, direct bij de aanlegsteiger van de veerboot. We hebben prachtig uitzicht op zee en genieten van onze ‘fruits de mer’ en een goed glas wijn.


Tip: even voor Ploubazlanec zijn camperplaatsen aan zee te vinden. Je betaalt er €7,- per nacht.

Cap Fréhel
We reizen verder naar Cap Fréhel en volgen de kustroute langs de baai van Saint-Brieuc. Op foto’s ziet het water er hier azuurblauw uit en dat willen we graag met eigen ogen aanschouwen. Ons startpunt is het VVV in Fréhel, waar we meer informatie krijgen over deze kustlijn met hoge kliffen, witte zandstranden en – inderdaad – een azuurblauwe zee. Een compleet andere kust dan we eerder in Perros gezien hebben. Voor een mooi uitzicht rijden we naar Sables d’Or les Pins, waar je vanaf de klif een prachtig vergezicht hebt op de kustlijn en de lager gelegen stranden. Het blijkt een favoriete route te zijn voor camperaars, want de ene na de andere camper maakt een fotostop.



Tip: direct aan deze prachtige stranden ligt 2-sterren gemeentecamping du Pont l’Etang. Het is de grootste ‘municipal’ in Frankrijk met maar liefst 900 ongemarkeerde plaatsen. De camping is geopend van 1 april t/m 30 september. Kom je buiten het hoogseizoen, dan is er altijd wel een plekje met zeezicht te vinden.

Wandelen & Fietsen
Ook hier volgen we een deel van het Douanepad, GR34, vanaf Plévenon naar de kaap. In deze regio zijn meerdere fiets- en wandelroutes door het groene landschap, dus aan één dag heb je hier zeker niet genoeg. Op het puntje van het land ontwaren we de vuurtoren al. Eentje met een groene glazen koepel die zich fier staande houdt bij elke windkracht. En wind staat er vandaag! We maken een wandeling om de kaap, genieten van de vogels die met de wind lijken te spelen en voelen de wind door onze haren waaien. Uitwaaien aan de Bretonse kust in optima forma!



De volgende dag brengen we een bezoek aan Fort La Latte. Dit fort, geplaatst waar land en water samenkomt, is geopend van 1 april t/m 30 september van 10.30 – 18.00 uur. In juli en augustus tot 19.00 uur. Via de ophaalbrug betreden we het fort dat een prachtig voorbeeld is van de bouwstijl uit de middeleeuwen en dienst deed als verdedigingswerk aan de kust. In het hoogseizoen vinden er diverse culturele activiteiten plaats.

Eettip: genieten van een echte Bretonse maaltijd? Ga dan naar Crêperie Le Petit Galet in Plévenon. Je kunt hier genieten van bijzondere galettes en overheerlijke crêpes tegen een leuke prijs!

Domaine des Ormes
Iets meer het binnenland in sluiten wij onze reis langs deze afwisselende kust af met een weekje relaxen. En dat kan prima op Domaine des Ormes in Epiniac, op een uurtje rijden vanaf Fréhel. De camping ligt op 200 hectare nabij een 16de eeuws kasteel en biedt het hele gezin vertier. Er is een 18-holes golfbaan, een manege en er zijn tal van outdoor activiteiten mogelijk. Zo kunnen de kinderen (en volwassenen), onder begeleiding, als aapjes tussen de bomen slingeren in het bos op de camping.

Bovendien hebben ze er bijzondere overnachtingsmogelijkheden, zoals een hut op het water en prachtige tentlodges. Bovendien ontbreken een buitenzwembad, supermarkt en Wifi niet, om maar een paar dingen te noemen. Een ideale afsluiter van een vakantie waarin wandelen vóór en tegen de wind centraal stond. We kunnen uitgewaaid en met een leeg hoofd weer naar huis!



Tip: meer weten over deze Bretonse bestemmingen? Dan is www.bretagne-vakantie.bzh je startpunt!

Tekst & Beeld: Janine Klein