Zomeren in Saksen-Anhalt

Het is niet verwonderlijk dat Duitsland zo’n geliefde kampeerbestemming is. Voor Campinglife magazine hebben we al veel verschillende streken bezocht en elke keer weten onze oosterburen ons weer te verrassen. Elke regio heeft zijn eigen bezienswaardigheden, natuur, activiteiten én charme. En zo gebeurde het dat we wederom verrast werden. Ditmaal in de deelstaat Saksen-Anhalt!



Deze deelstaat is centraal in Duitsland gelegen, op zo’n 5 uur rijden vanaf Utrecht, en behoorde in het verleden tot Oost-Duitsland. Tijdens onze reis ontdekken we drie totaal verschillende steden: de groene hoofdstad Maagdenburg en omgeving, het oostelijker gelegen Dessau-Roßlau, bekend vanwege de ‘Bauhaus’ en Wittenberg, dat bekent staat als Lutherstad. Wat deze drie steden gemeen hebben? Ze liggen alle aan de Elbe, waardoor de natuur nooit ver weg is.



Oud & Nieuw
Hoofdstad Maagdenburg heeft in het verleden altijd een belangrijke positie ingenomen. Zo was het één van de belangrijkste steden van het Heilige Roomse Rijk en stichtte Keizer Otto de Eerste er een bisdom. Mede door die belangrijke functie lag de stad regelmatig onder vuur. Twee keer zo erg dat er weinig van de stad overbleef. De laatste keer tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de stad bijna helemaal verwoest werd. Ondanks dat, of misschien juist wel dankzij dit, is de stad een bijzondere plek geworden waar oud en nieuw, historie en toekomst, hand in hand gaan.



Tip: ga mee op een rondleiding door de dom, want zonder een bezoek aan deze dom is je bezoek aan Maagdenburg niet compleet!

Die mengelmoes aan bouwstijlen zorgt ervoor dat we de stad in eerste instantie niet kunnen plaatsen. Alsof deze plek een identiteitscrisis heeft en niet weet of er nu voor oud of juist nieuw gekozen moet worden. Toch blijkt die mengelmoes op elke straathoek weer een verrassende wending te nemen. Neem alleen al het Domplein: aan de ene zijde staat de dom – het oudste gotische bouwwerk in Duitsland en na de dom van Keulen, de grootste van het land. Aan de andere zijde staat een historische knalgele zorgvuldig gerestaureerde barokke gevel overeind waar, achter de façade, het compleet nieuwe en comfortabele Motel One hotel is opgebouwd. Aan de derde kant staan moderne kantoor- en wooncomplexen, compleet met spiegelglas. En ergens daartussenin tref je de Groene Citadel: een zuurstokroze bouwwerk in ronde vormen, dat ons doet denken aan de bouwstijl van Gaudí.



Groene citadel
Deze citadel werd in 2005 gebouwd en is, naast de dom, al snel tot één van de belangrijkste attracties van Maagdenburg uitgegroeid. De Oostenrijkse architect Hundertwasser is verantwoordelijk voor dit vrolijke bouwwerk, dat zijn laatste grote project is geweest. Wars van de saaie en emotieloze rechtlijnige gebouwen, zette hij hier een schouwspel neer waar wonen, werken en recreëren naadloos in elkaar overlopen. Er zijn nauwelijks rechte lijnen te ontdekken, de kleuren knallen eruit en groen en bomen krijgen de ruimte in en op het gebouw. Het is een onwijs leuke plek om rond te lopen, neer te strijken op een terrasje, te winkelen in de – vaak creatieve – boetiekjes en te wachten op de stadsgids die je nog veel meer over dit bouwwerk kan vertellen.

Tip: met de Ontdek Maagdenburgkaart (verkrijgbaar bij het VVV aan de Breiterweg) kun je gratis mee met de rondleidingen, maar krijg je ook korting op andere attracties en reis je gratis met het OV in de stad.

Ottostad
Maagdenburg heeft niet alleen faam verkregen door Keizer Otto. Ook Otto von Guericke bezorgde de stad een trots gevoel. Deze uitvinder toonde, door het gebruik van twee Maagdenburger halve bollen, de kracht van de luchtdruk aan. De vacuümpomp is dan ook zijn verdienste, net als het verband dat hij legde tussen de luchtdruk en het weer. De halve bollen zijn als aandenken in de stad te vinden en vanwege zijn jarenlange burgemeesterschap in de 17de eeuw is dat niet de enige verwijzing naar hem. Niet voor niets heeft Maagdenburg de bijnaam ‘Ottostad’. Aan de oude markt vind je voor beide Otto’s een monument. Dit oude marktplein is trouwens ook dé plek voor de lokale markt (woensdag t/m zaterdag).



Tip: alles weten over Maagdenburg? Reis dan naar visitmagdeburg.de.

Winkelparadijs
Kom je niet alleen voor de historie, dan heeft Maagdenburg nog een belangrijke troef. Zelden zagen wij zo’n heerlijk winkelcentrum waar shoppen en eten perfect gecombineerd kunnen worden. Of je nu op zoek bent naar merkkleding of leuke boetiekjes en of je nu trek hebt in Duits of Oosters eten: het overdekte en meerdere etages tellende winkelcentrum biedt je ideaal vertier bij minder mooi weer.



Tip: kunstliefhebber? Bezoek dan het kunstmuseum in het Onze Lieven Vrouwen klooster en de bijbehorende sculpturenpark.

Elbe
Maagdenburg is gebouwd aan de oever van de Elbe. De 1220 kilometerlange Elbe Radweg loopt grotendeels langs deze oever. Het is een fantastische plek om te wandelen en te fietsen. Neerstrijken kun je bij één van de ‘biergartens’ en wil je jezelf culinair verwennen, dan is restaurant Culinaria - direct aan de oever, incl. terras met uitzicht – een aanrader.



Tip: Maagdenburg vanaf het water bekijken? Pak dan één van de schepen van de witte vloot.

Ferienpark Plötzky
Overnachten doen we op Ferienpark Plötzky op een klein halfuurtje rijden van Maagdenburg. Een rustige plek in het groen, waar alle ruimte is om te ontspannen. De camping heeft ruime kampeerplaatsen, een leuke zwemvijver, een kleine kinderboerderij, een uitgebreide speeltuin, indoor speeltuin en midgetgolf en een restaurant met gezellig terras. Er zijn ook veel verschillende accommodaties te huur, zodat elk type kampeerder er terecht kan. Wij huurden fietsen bij de receptie om de groene omgeving langs de oude Elbe te ontdekken en reden langs verschillende vennetjes in het bos weer naar de camping. Een prima uitvalsbasis om zowel Maagdenburg als Dessau (op 45 minuten rijden) te ontdekken!



Bauhaus
Als je de Elbe in zuidoostelijke richting volgt, is de eerstvolgende stad die je tegenkomt Dessau. Deze stad staat bekend om de ‘Bauhaus’: een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten. Nederlandse kunstenaars Theo van Doesburg en Piet Mondriaan zorgden ervoor dat het expressionistische Bauhaus grotere bekendheid kregen. In Dessau, waar de opleiding naartoe verhuisde vanuit Weimar, vind je veel gebouwen die in deze stijl zijn opgetrokken. Het is een vorm van moderne architectuur die vooral bekend staat vanwege de eenvoud. De Bauhauslocaties in Dessau staan, net als die in Weimar, sinds 1996 op de Unesco Werelderfgoedlijst en dit jaar bestaat deze stroming precies 100 jaar.



Route
Door dit jubileumjaar is er in Dessau extra aandacht voor de Bauhauslocaties. Er is een speciale Bauhaus route door de stad die je langs de verschillende architectonische hoogstandjes leidt. Een aan Bauhaus gewijd museum vertelt je meer over de achtergrond. In de directe omgeving is bovendien een aantal woningen in deze stijl te bezichtigen. Persoonlijk vonden we het Kornhaus, aan de oevers van de Elbe, het meest mooie bouwwerk. Het is in 1929 als restaurant ontworpen door Carl Fieger en was een populair toevluchtsoord voor liefhebbers van deze stroming. Nog steeds is hier een restaurant gevestigd, met vanaf het terras niet alleen uitzicht op het bijzondere gebouw, maar ook op de brede Elbe, die direct naast het restaurant stroomt.

Tip: wil je meer weten over de gehele regio? Reis dan naar vakantieland-saksen-anhalt.de.

Lutherstad Wittenberg
Als we langs de Elbe verder naar het oosten meanderen, doemt onze volgende bestemming na een half uurtje rijden alweer op. Wittenberg, ook wel Lutherstad Wittenberg genoemd, vierde in 2017 ‘500 jaar Maarten Luther en de Reformatie’. Het was op de deur van de slotkerk van deze stad dat Maarten Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen ophing. En in dezelfde slotkerk werd hij in 1546 begraven. Niet alleen zorgde Luther ervoor dat de Bijbel voor het eerst in het Duits vertaald werd, ook zorgde zijn strijd voor een andere blik op het geloof. Nog steeds is men in Wittenberg trots op deze historie, getuige ook de uitgebreide viering in 2017 en de verschillende herdenkingspunten in de stad, waaronder het als museum verbouwde woonhuis van Luther, het standbeeld van Luther op de Markt en de Luthereik, met daarbij een gedenksteen met het wapen van Wittenberg en de Lutherroos.



Tip: zien hoe Wittenberg er in de tijd van Luther uitzag? Bezoek dan het 360° Panorama voor een moderne blik op de vervlogen Renaissance.

Marina Camp Elbe
Aan de oever van de Elbe, met uitzicht op Wittenberg, vonden we een plekje op Marina-Camp Elbe. De camping heeft keurig onderhouden plaatsen met stroom- en wateraansluiting en het sanitair gebouw is prima in orde. Voor tentkampeerders zijn er speciale kampeervelden met zitgelegenheden en een viertal hutjes bieden accommodatie voor wie geen eigen kampeermiddel mee heeft. Ook zijn er verschillende appartementen en hotelkamers te huur. Ook handig: eigenaresse mevrouw Schult helpt je met veel toewijding aan alle benodigde informatie over alle bezienswaardigheden in de omgeving. En heb je je fiets mee, dan hoef je slechts de Elbe over te steken om in de stad op de Markt te belanden!



Lieflijk
Los van deze religieuze geschiedenis is Wittenberg een lieflijk en compact universiteitsstadje. Een groot deel van het historische centrum is autoluw en dat wandelt een stuk prettiger, vooral omdat we om de haverklap even stil willen staan voor een mooie foto. Er is genoeg te fotograferen, want de mooie gevels in verschillende bouwstijlen en kleuren volgen elkaar in hoog tempo op. Leuke winkels, restaurants en historische panden, zoals het oude stadhuis met de fontein aan de Markt, maken het bezoek af. Na een dagje struinen in de stad, strijken we in het avondzonnetje neer op de Markt, waar we tot de laatste zonnestraal van het uitzicht op al die historie genieten. De zwaluwen vliegen af en aan en de rust keert terug over de stad. En na een bezoek aan Brauhaus Wittenberg voor een oerdegelijke Duitse maaltijd tegen een zeer schappelijke prijs, sluiten we onze reis naar Saksen-Anhalt met een goed gevoel af!

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier