3 redenen voor het Juragebergte

Op 800 kilometer van Utrecht vind je bergen en bossen in een kommavormig stuk natuur langs de Frans-Zwitserse grens. We geven je drie redenen waarom je deze regio zeker niet wilt missen.



Reden 1: Natuur
Of je nu op zoek bent naar een zomerbestemming of verder vooruitkijkt naar de volgende winter: het Juragebergte heeft alles voor de echte natuurlijke genieter. Dat je hier perfect kunt wandelen hoeven we je daarom eigenlijk niet meer te vertellen. Vlak bij Les Rousses, het skistation van Haut-Jura, ligt 52 kilometer aan wandelpaden op je te wachten. Het uitzicht over de Alpen, de Mont Blanc, de vallei en het meer van Genève is hier adembenemend. De wandelpaden leiden je langs prachtige vergezichten en gletsjermeren en door eeuwenoude dorpjes.

Wist je dat… het Juragebergte een gebied van bijna 300 bij 70 kilometer beslaat? Het ligt in het oosten van Frankrijk tussen Besançon in het noorden en Bourg-en-Bresse in het zuiden, tegen Zwitserland aan.



Niet ver van Mouthe ligt het Lac de Remoray in een prachtig natuurgebied. En meer naar het noorden, in het kanton Morteau – met de befaamde gelijknamige gerookte worst – ligt de Saut du Doubs, een waterval van 27 meter, voor nog meer natuurschoon. Verder naar het zuiden ligt de Bugey, met het plateau du Retord op een hoogte van 1200 meter. De weiden en bossen worden doorsneden door diverse bewegwijzerde paden. Een tussenstop bij de hoogst gelegen bergkapel, de Chapelle de Retord, laat je weer even op adem komen.

Wist je dat… ‘Jura’ in het Keltisch verwijst naar ‘land van bossen’. En dat klopt helemaal!

Grande Traversée du Jura
De Grande Traversée du Jura is een route voor wandelaars en mountainbikers. In de winter kan de route ook op de lange latten of sneeuwschoenen gevolgd worden. Via de bewegwijzerde paden vanuit Mouthe, zuidelijk van Besançon, loopt deze route tot Giron, ten westen van Genève. Sinds juni start er bij Crosey-le-Petit, ten zuiden van Montbeliard, een nieuwe GTJ voor ruiters naar Arbigneu bij Annecy.

Juragebergte in de winter
In de winter kun je in dit hoger gelegen (maximale hoogte 1720 meter) stukje Frankrijk natuurlijk prima skiën, langlaufen en sneeuwschoenwandelen. Het station van Les Rousses bij de Zwitserse grens telt 50 km aan skipistes. In het Juragebergte draait het duidelijk niet om de mensenmassa, er is volop ruimte voor elke skiër. Op een andere manier van het winterse landschap genieten? In Metabief kun je per slee, voortgetrokken door een comtoispaard, genieten van de landschappen van de Haut-Doubs of met een hondenslee het Juramassief verkennen. En in Monts-Jura, bij de Col de la Faucille is een heerlijke sleepiste. Volstrekt veilig, maar spanning gegarandeerd!



Tip: in voor een extreme uitdaging? Duik dan onder het ijs van het Geninmeer. Onder het opaalblauwe ijs opent zich een bar koud, maar fascinerend schouwspel. Wie dat niet ziet zitten kan natuurlijk altijd nog de schaatsen onderbinden en hetzelfde meer vanaf de andere kant van het ijs bekijken!

Reden 2: Cultuur
Ook op cultureel gebied is het Juragebergte onderscheidend. Het is lange tijd de plek geweest waar de Franse schrijver en filosoof Voltaire woonde en werkte. Op een steenworp afstand van Zwitserland, zodat zijn vluchtroute kort was. Het gehucht Ferney, later omgedoopt tot Ferney-Voltaire, heeft veel baat gehad bij het verblijf van Voltaire, die hier zelfs een elegant kasteel liet bouwen dat tegenwoordig een historisch monument is. Het kasteel en de tuinen zijn te bezoeken.



Ander cultureel erfgoed is te vinden in het dorpje Labergement-Sainte-Marie, nabij Metabief. Hier kun je de eeuwenoude klokkengieterij bezoeken, die hier al sinds 1830 gevestigd is en er befaamde ‘clarines’ vervaardigde – bellen die rond de hals van de koeien van Montbéliard werden gebonden. Tegenwoordig worden er ook nog steeds klokken, in allerlei maten, geproduceerd met een zuiver geluid

Tip: Château-Chalon is officieel één van Frankrijks mooiste dorpen. Het dorpje is opgenomen in de Plus Beaux Villages de France, maar is ook het centrum voor de zogenaamde ‘vin jaune’.

Reden 3: Wine & Dine
Waar gereisd wordt is ook brandstof nodig. Als het op culinaire genoegens aankomt is het Juragebergte gastronomisch zeker onderlegd. In de eerste plaats omdat het de geboortestreek is van de 18de eeuwse gastronoom Brillat Savarin, in de tweede plaats vanwege de heerlijke Bugeywijnen en in de derde plaats vanwege de Saucisse de Morteau, die oorspronkelijk geproduceerd werd op de plateaus en de bergen van de Jura.



Het Juragebergte is sinds mensenheugenis een wijnstreek. De druiven voor de Bugeywijnen groeien ten zuiden van het Juramassief, tussen Lyon en Genève, in een gebied met een prachtige natuur en met majestueuze landschappen. In deze schilderachtige omgeving kronkelt de Route des Vins du Bugey door de 500 ha grote wijngaard met zijn drie sectoren Cerdon, Montagneu en Belley. Wijnstokken moeten hier acrobatisch aangelegd zijn. Maar uitkijkend over de Rhône en in de schaduw van de Grand Colombier genieten ze wel van het beste van hemel en aarde. De rode en witte cru’s, die hier hun herkomst vinden, komen mooi tot hun recht bij één van de specialiteiten van de streek: de bleu de Gex, salés aux noix, tome uit Belley, gevogelte uit Bresse, quenelles met Nantuasaus. Vijf bewegwijzerde routes brengen je langs de mooiste dorpen en de interessantste wijngaarden, waar je geniet van de gastronomische variëteit en de diversiteit van de schatten die de natuur hier oplevert.

Specialiteiten
Ik had het al kort over de gerookte worst uit Morteau, die net iets groter en krachtiger en een beetje meer gerookt is dan andere worsten. Het is echt een must van de streek. Een waardig alternatief is overigens de saucisse de Montbéliard, die bijna eenzelfde behandeling krijgt. Maar de regio staat ook bekend vanwege de kazen. De bekendste kaas uit de streek is de Comté, een harde kaas met bloemrijke aroma’s. Maar we kunnen ook niet om de Mont d’Or heen, een kaas van koeienmelk die gemaakt wordt van september tot april, als er niet veel melk is. Een Mont d’Or heeft fijne, verse en pittige aroma’s en wordt hier zowel koud als warm – met aardappelen in schil erbij – gegeten.



Meer redenen?
Wat ons betreft zijn er nog veel meer redenen voor een bezoek aan het Juragebergte. Dat het bovendien op één dagje rijden van Nederland is, maakt het een wel erg aantrekkelijke bestemming voor een lang weekend, midweek of een heerlijke zomervakantie lang. Wil je meer redenen ontdekken? Kijk dan op montagnes-du-jura.fr/nl.

Beeld: CRT Franche-Compté