Warme aardappelsalade met spek

Deze pittige salade is de ideale partner voor lams- of kippenvlees, maar je kunt de salade ook  erveren als een heel smakelijk voorgerecht of een lichte maaltijd. Boen de aardappelen schoon in  laats van ze te schillen, zodat de vitaminen onder de schil en de waardevolle voedingsvezels in de  chil beter behouden blijven.



Voor 4 personen
750 g kleine nieuwe aardappelen, gewassen
1 blik artisjokharten, circa 400 g,
uitgelekt en gespoeld
2 el olijfolie, extra vergine
50 g plakjes mager gerookt spek, zonder vet
en in kleine stukjes gesneden
1 rode ui, gehalveerd en in dunne schijfjes
gesneden
1 rode of gele paprika, zonder zaden en in
dunne reepjes gesneden
75 g rucola
1 el balsamicoazijn
1 el droge witte wijn
2 el pijnboompitten, geroosterd
peper en zout


Voorbereidingstijd: 5 minuten

Bereidingstijd: 20 minuten


1 Kook de aardappelen in een pan met kokend water gedurende circa 15 minuten, afhankelijk van de grootte. Laat ze uitlekken en snijd ze in tweeën, of in vieren als ze te groot zijn.

2 Terwijl de aardappelen koken, snijd je de artisjokharten overlangs door. Dep ze droog  met keukenpapier. Verhit de helft van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Leg de artisjokharten in de pan met de gesneden kant naar beneden en laat ze 2-3 minuten bakken, of tot ze goudbruin zijn. Draai ze om en laat ze nog 1 minuut bruinbakken. Schep de artisjokken in een kom. Voeg de aardappelen toe en houd alles goed warm.

3 Verhit de resterende el olie in de pan, voeg het spek en de ui toe en laat op een middelhoog vuur 1½ minuut bakken, terwijl je vaak roert. Voeg de paprika toe en laat nog 1 minuut bakken. Schep spek, ui en paprika met een schuimspaan in de kom met aardappelen en artisjokken. Schep vervolgens de rucola erbovenop.

4 Zet de pan weer op het vuur en doe de balsamicoazijn en de wijn erin. Draai met de pan, zodat alles wordt gemengd. Giet het mengsel over de salade, breng op smaak met zout en peper en meng voorzichtig. Bestrooi ten slotte met de geroosterde pijnboompitten en het gerecht is klaar om geserveerd te worden.


Variaties en tips
• Geef een Italiaanse draai aan het recept. Laat de paprika en ui achterwege en voeg in de laatste stap wat gehalveerde kerstomaatjes en verse flinters basilicum toe. Bestrooi tot slot met geschaafde Parmezaanse kaas.

Meer lekkere recepten? Koop het Campinglife Kookboek in de ClubCampinglife Webshop.

Gerelateerde artikelen

Beschermd in de zon
Moeders en kinderlogica
Gespot in de branche
De nieuwste trend heet fietsarrangement
Gespot in de branche
Gebakken zwaardvismoten
Over Wijn
Pure beleving
Terugblikken met Sander & Jessica
Campingplezier is van alle tijden
Gespot in de branche
Nederland Fietsland!
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Over Wijn
Over Wijn
Over wijn
Waar gaan we naartoe in 2011?
Paella met gerookte vis
Griekse lamsspiesen