Op avontuur in de Ardèche

Met het decor van de Gorges de l’Ardèche is er geen streek die zich beter leent voor outdooractiviteiten als de Ardèche. Het paradijs voor kanovaarders en kajakkers kent ontelbare grotten en een natuur waar je stil van wordt. Het departement in de Rhône-Alpes is bovendien een zeer geliefde bestemming onder kampeerders. Zie je jezelf al op een mooie camping aan de rivier staan?

Ardeche

De bergen van de Ardèche ruiken naar wilde bloemen en klinken als wildstromende beken. De ruige rotswanden, de groene dalen; in deze streek maak je de meest prachtige wandelingen door de natuur. De Ardèche is een ideale vakantiebestemming voor kampeerders. Het mediterrane klimaat, de kabbelende riviertjes die voor verfrissing op een lome zomerdag zorgen, de lieflijke dorpjes met het stempel “karakteristiek” en niet te vergeten de vele marktjes met niet te versmaden streekproducten als geurende kazen, lokale wijnen, honingsoorten en delicate vleeswaren, maken van elke dag in de Ardèche een feestdag. De smalle slingerweggetjes leiden je van de ene verrassing in de andere.

Gorges de l’Ardèche
De Ardèche staat bekend om de kloofdalen (gorges), waarvan de Gorges de l’Ardèche de meest bekende zijn, met de beroemde Pont d’Arc bij Vallon-Pont-d’Arc. Hier vind je het regionaal natuurpark van de Monts d’Ardèche. Ook de meest bekende grot uit de streek, de Aven d’Orgnac is hier te vinden, maar ook de grottes de Saint-Marcel en de Grotte Chauvet Pont d’Arc zijn bijzonder mooi en zeker een bezoek waard. Door dit gebied stromen de Rhône, de Ardèche, de Chassezac en de Doux. Rivieren die zich stuk voor stuk lenen voor actieve watersporten, als raften en wildwaterkanoën.

De weg naar de Gorges toe is al een traktatie op zich. De 32 kilometer lange Route des Gorges volgt de slingering van de rivier op een gemiddelde hoogte van 200 meter. Het resultaat is een spectaculair uitzicht bij alle uitkijkpunten (Belvedères). Vergeet dan ook niet te stoppen! In Vallon-Pont-d’Arc krioelt het van de mensen, vooral in het hoogseizoen is het een echte ‘kanovillage’. Allemaal liefhebbers van de sensationele stroomversnellingen en duizelingwekkende hoge kliffen.

Een paar kilometer voorbij het drukke dorp ligt de beroemde Pont d’Arc. De alom bekende triomfboog die grotendeels door de natuur is uitgehouwen is indrukwekkend om te zien en meerdere foto’s waard. Neem ook zeker je zwemkleding mee, want op de vele strandjes aan de rivier is het volop genieten!

Villages de Caractère
In totaal zijn er 16 karakteristieke pittoreske dorpen die de naam “Villages de Caractère” dragen. Het zijn stuk voor stuk dorpen met een typische Franse sfeer, vol van geschiedenis en karakter. In Thueyts is het geweldig slenteren door de leuke steegjes en langs de mooie huizen. Vanaf Thueyts is ook de Belvedere de la Guele d’Engfer een aanrader. Je hebt hiervandaan prachtig uitzicht. Op de Cascade de la Gueule d’Enfer (waterval), maar ook op de Pont du Diable, een indrukwekkende Romaanse boogbrug die volgens de legende gebouwd is door de duivel. Dit gebied is zeer geliefd bij bergbeklimmers.

Ook Voque is één van die 16 dorpjes. Het kasteel bereik je door smalle straatjes en donkere doorgangen. Het kasteel overheerst één van de mooiste dorpen van Frankrijk en kent een eeuwenlange geschiedenis die goed terug te zien is in de kelders, het cachot, de Romaanse kapel en de vele zalen. Wil je meer zien van Voque? Dan is het toeristentreintje (vertrekt in het hoogseizoen driemaal daags vanaf het treinstationnetje) een aanrader om de omgeving te verkennen.

Op avontuur!
  • Acropôle Aventure is een avontuurlijk park voor jong (vanaf 2 jaar) en oud. Je kunt hier onder professionele begeleiding genieten van het avontuurlijke parcours door de bomen, van boog- en blaaspijp schieten, van muurklimmen of van sporten als klimmen, canyoning en avontuurlijke wandeltochten.
  • La Forêt de Robin ligt in de Drôme Provençale, in het hartje van het woud van Marsanne. Het woud van Robin (Hood) is drie hectare groot en biedt wel negen trajecten door de boomtoppen en 90 attracties in vier verschillende zwaartegradaties.

    Bekijk hier alle campings in de Ardèche