Berlijn; geschiedenisles op de fiets

Nieuwsgierig peddelen wij vanaf de camping richting centrum Berlijn. Ons realiserend dat Berlijn met Moskou en Londen bij de drie grootste steden van Europa hoort, zal de fiets goed van pas komen. Gewapend met stadskaart, waarop onze top acht omcirkeld staat, moet dit lukken.



Stop 1: Alexanderplatz oftewel ‘Alex’, kloppend hart van Berlijn
Elke stad heeft een ontmoetingsplek, in Berlijn is dit ‘Alex’. Echt een sfeermaker van het centrum met z’n kunstenaars en straatmuzikanten. In vroeger tijden was het een levendige veemarkt en vanwege z’n ondergrondse bunkers in WO II doelwit van vele bombardementen. Het plein heeft trouwens een makkelijk oriëntatiepunt: de Fernsehturm, met z’n 368 meter het hoogste gebouw van de stad. Dan het ondergrondse metrostation, dat dagelijks een half miljoen reizigers verwerkt. Niet moeilijk voor te stellen dat ‘Alex’ een bruisende locatie is.


Stop 2: De Reichstag, imposante zetel van het parlement
Ontworpen in 1894 door Paul Wallot om de grootte en kracht van het Duitse Rijk te symboliseren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna met de grond gelijk gemaakt, besloot de regering in Bonn tot wederopbouw van het parlementsgebouw. In 1961 werd het gebouw gerenoveerd en het stond vanaf dat moment parallel aan de Berlijnse Muur, dus alleen voor West-Berlijners te bezichtigen. In 1991, na de val van de muur, kreeg een derde architect de kans voor een nieuw ontwerp, waarna in 1999 de Bondsdag hier zijn intrek nam. Mits van te voren aangemeld kun je het dakterras gratis bezoeken.



Stop 3: Brandenburger Tor, toegangspoort met Griekse allure
Getooid met Quadriga (vierspan) was deze poort tussen 1961 en 1989 hét symbool van de gedeelde stad. Groots werd juist op deze plek de val van de muur gevierd. Tijdens het ontwerp, eind 18de eeuw had de architect duidelijk de Acropolis in Athene voor ogen. Saillant detail: destijds gebouwd als symbool van vrede! Sinds de laatste renovatie in 2002 staat de stadspoort in volle glorie te pronken aan het begin van de boulevard Unter den Linden. Aan deze prestigieuze boulevard, omringd door lindebomen, staan statige gebouwen zoals de Staatsopera, Humboldt universiteit en de Staatsbibliotheek. Grote trekpleister hier is de Neue Wache (wachthuis), begin 19e eeuw gebouwd voor het paleis van de toenmalige kroonprins. Momenteel staat het monument centraal voor slachtoffers van oorlog en tirannie, in de binnenruimte staat een indrukwekkend Boeddhabeeld. Aan het einde van de boulevard de Berliner Dom, een imposant gebouw met koepels en torens.



Stop 4: Checkpoint Charlie, tastbare herinnering aan de koude oorlog
Wellicht het meest besproken gebouw uit die periode, de beruchte controlepost in de Berlijnse Muur. Gelegen bij de Friedrichstrasse was dit voor buitenlanders de enige doorgang over de weg naar Oost-Berlijn. Tenminste, alleen buitenlanders die niet uit West-Berlijn, West-Duitsland of geallieerde landen kwamen, mochten de grenspost passeren. Na de val van de Muur werd Checkpoint Charlie opgeheven en een jaar later met de grond gelijk gemaakt. Het wachthuisje dat je vandaag de dag ziet is een kopie.



Stop 5: East Side Gallery, grootste outdoor kunstgalerij
Onlosmakelijk verbonden met Berlijn is de Muur. Het grootst overgebleven stuk staat langs de Mühlenstrasse en is 1200 meter lang (vroeger 45,3 kilometer). Nu is het opgefleurd met graffiti, schilderingen en andere kunstuitingen door maar liefst honderdachttien verschillende kunstenaars. Trouwens, tijdens onze fietstochten door de stad kwamen we regelmatig stukken Muur tegen, dikwijls voorzien van indrukwekkende beelden.



Stop 6: Oststrand, chillen in tropische sferen
Geloof het of niet, achter de East Side Gallery vind je zowaar een heus, weliswaar kunstmatig, strand. Het Oststrand, langs de Spree, is een heerlijke feel-good locatie, compleet met palmbomen. Strijk neer in het zand, op een strandstoel of in de loungehoek. Genietend van een drankje en het mooie uitzicht over de Spree. Dan alleen nog duimen dat de zon schijnt tijdens je bezoek!



Stop 7: Olympiastadion, gebouwd met Italiaanse invloeden

Het stadion ligt in de wijk Charlottenburg. Gebouwd in opdracht van Hitler voor de Olympische Spelen van 1936. Sinds 1963 thuisbasis van de plaatselijke voetbalclub Hertha BSC. Het centrale punt, het stadion, heeft een capaciteit van 100.000 toeschouwers. Binnenlopend door de marathonpoort heb je een indrukwekkend uitzicht op het immense stadion. Aan de noordelijke zijde van het stadion zijn zwembaden en sportvelden. Buiten het stadion ligt het Maifeld, dit zie je pas vanaf het zwembad. Het gebied van 28 hectare groot was oorspronkelijk bedoeld voor gymnastiekcompetities. Destijds echter de plek van massale naziparades.



Stop 8: KaDeWe, shoppen met plattegrond

Een bezoekje aan één van Europa’s grootste warenhuizen, Kaufhaus des Westens, is een must. Aan de Wittenbergplatz, centrum Berlijn, staat sinds 1907 dit winkelwonder. Om niet te verdwalen ontvang je bij de ingang een plattegrond! De ‘Feinschmeckeretage’ is één van de grootste delicatesseafdelingen in een warenhuis ter wereld. Een wijnafdeling met 3500 soorten wijnen, 1200 kaassoorten en 100 variëteiten in vis, het is onvoorstelbaar maar waar. Op de zevende etage ligt het restaurant ‘Wintergarten’. Een zelfbedieningsrestaurant onder een glazen koepel. Vanuit het hoge raam kijk je magnifiek uit over de stad. Advies: neem wel een ‘dikke’ portemonnee mee!

Wie wint de strijd: Berlijnse beer of ‘Ampelmännchen’?
Wij zijn eruit: het mannetje met hoge hoed, dat alle verkeerslichten van de voetgangersoversteekplaatsen siert, gaat met de eer strijken. Geweldig overblijfsel van het vroegere oosten.

Camping en camperplek

Camping: Hotel & Campingplatz City Camp 2
Gartenfelder Strasse 1, 13599 Berlin-Siemenstadt
GPS: N 52,549160 E 13,255860



Fraai gelegen kleine camping aan de oever van het Hohenzollernkanal, het gehele jaar geopend. Dicht bij het vliegveld dus wel enig vliegtuiglawaai overdag. Prima, verwarmd toiletgebouw. ’s Morgens verse broodjes bij de receptie of deelnemen aan het ontbijtbuffet van het hotel (€ 6,50 p.p.). Via een mooi fietspad langs het kanaal en de rivier de Spree sta je na negen kilometer in het centrum van Berlijn. Liever met de bus? De bushalte is voor de camping.

Int. Reisemobilstation Berlin-Mitte
Chausseestrasse 82, Berlijn
GPS: N 52,53817 E 13,37304

Camperplek in het centrum van Berlijn, inclusief douche en toilet. Let op, kleine plekjes, dus geen ruimte voor buiten recreëren. Je loopt hier vandaan wel zo de stad in.

Tekst & Beeld: Carla & Kees Witvliet