Bloemenpracht in Bormes-les-Mimosas

Het voorjaar in Nederland is nog zo ver weg, maar op andere plekken in Europa begint datzelfde voorjaar al veel eerder. Zoals in Bormes les-Mimosas in het zuiden van Frankrijk, waar de bloemenpracht zich al in februari in al haar mooie kleuren toont.


©Guillaume Roumestan

Niet voor niets wordt Bormes-les-Mimosas bestempeld als één van de mooiste tuindorpen van Frankrijk. Het middeleeuwse dorp uit de 12de eeuw telt ongeveer 700 zeldzame plantensoorten, waaronder veel exotische en tropische soorten die hier heel goed gedijen. In de winter zijn twee groene evenementen van groot belang voor het dorp. Elk jaar in het laatste weekend van januari (25 en 26 januari 2020) vindt Mimosalia plaats: een evenement van twee dagen, gewijd aan zeldzame planten en tuinen. Het is dé kans om je eigen bijzondere planten aan te schaffen.

Daarnaast vindt elk jaar in het laatste weekend van februari (23 februari in 2020) de bloemencorso van Bormes-les-Mimosas plaats. Het is één van de oudste corso’s van de Franse Rivièra en daarbij de beroemdste van alle optochten. De grote bloemenweelde trekt in een parade door het hart van het oude dorp.

Tip: de mimosa’s bloeien van januari t/m maart. Een ideale reisperiode!

Historie
Het hoog gelegen dorp is sowieso een must-see, want de smalle middeleeuwse straatjes, lieflijke pleinen met fonteinen en bloemrijke steegjes nodigen uit om ontdekt te worden. Je vindt er leuke winkeltjes met verschillende streekproducten. Bovendien zijn er tal van heerlijke plekjes om een lekker hapje te eten of te genieten van een goede rosé uit de streek. Tijdens het Pinksterweekend staat Bormes-les-Mimosas elk jaar stil bij die historie: een middeleeuwse markt, middeleeuwse maaltijd én een afsluiting met vuurwerk horen bij deze viering.

Meer historie vind je in het fort van Brégancon dat is gelegen op een klein eiland in de Middellandse Zee, pal voor de kust van Bormes-les-Mimosas. Het fort uit de 17de eeuw is al sinds 1968 het officiële onderkomen van de Franse president en is sindsdien ook een historisch monument van nationaal belang. Vanaf 2013 is het fort ook toegankelijk voor het publiek. Het eiland is bovendien onderdeel van een beschermd natuurgebied, met dennenbossen, wijngaarden zover het oog reikt, en de mooiste stranden van de regio: Brégancon, Cabasson l’Estagnol en Pellegrin. Op deze stranden, met wit zand en kristalhelder water, waan je je op een subtropische vakantiebestemming!Tip: Bormes-les-Mimosas is autovrij. Je auto parkeer je gratis buiten het dorp. Zo kun je in alle rust genieten van de bloemenpracht. Vergeet je camera niet!

Ambacht
De bloemrijke straten, met heerlijke geuren en prachtige kleuren, zijn een inspiratiebron voor vele creatieve ambachtslieden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Nathalie Papet. Je vindt deze gekwalificeerde kunstenares in het hart van het dorp. Tijdens haar workshop ‘les bibis du midi’ maak je je eigen gepersonaliseerde hoed. Een prachtig hoofdsierraad dat je direct mee kunt nemen na afloop van de workshop. Een echte eyecatcher als het zonnetje hoog aan de hemel staat!

Op de fiets
Bormes-les-Mimosas is gelegen in het departement Var. Een omgeving die gekenmerkt wordt door een diversiteit aan landschappen, rijke flora en een uitzonderlijk kustgebied. Een prachtige fietsroute van 55 km brengt je van Bormes-les-Mimosas dwars door die prachtige natuur en kent een gemiddelde zwaarte. Neem een ontspannen pauze op de prachtige wilde stranden van Cabasson/Brégancon of kies voor een biologische lunch bij Café Léoube op het prachtige strand van Pellegrin. Op de route fiets je langs prachtige wijngaarden en kun je natuurlijk ook proeven van de rosé AOC Côte de Provence. Meer streekproducten vind je bij La Londe Les Maures. Daar kun je op het landgoed Jasson genieten van een sappige citrus-olijfolie. Even verderop, in het hart van het Maures massief, staat de kastanje centraal. Bijzonder is het kastanje-ijs van de lokale banketbakker. Een perfecte tussenstop!Overnachten
De Zuid-Franse Rivièra is een populaire bestemming onder kampeerders. Het klimaat, de verscheidenheid aan leuke plaatsjes om te bezoeken én de afwisselende natuur bieden elke kampeerder talloze opties. In de directe omgeving van Bormes-les-Mimosas zijn dan ook verschillende goed geoutilleerde campings te vinden: van kamperen bij de boer tot luxe kamperen op een 5-sterren camping met alle denkbare faciliteiten. Je kunt zelfs overwegen een kampeeraccommodatie te huren en te vliegen naar Marseille, om vervolgens met een huurauto in anderhalf uur op de plaats van bestemming te zijn.

Tip: Meer weten over de bezienswaardigheden, evenementen of overnachtingsmogelijkheden in Bormes-les-Mimosas? Reis dan naar bormeslesmimosas.com

Winter en zomer
Vanwege de ligging zo vlak aan de Middellandse Zee én direct aan de prachtige natuur van de Var, is Bormes-les-Mimosas een bestemming die in elk jaargetijde kunt bezoeken. Kies je voor de mooie bloemenpracht aan het begin van het jaar of ga je liever voor de warmte en de stranden in de zomer? In welk jaargetijde je ook gaat, het is er gegarandeerd genieten!

Tekst: Janine Klein | Beeld: Atout France