Camperreis door Canada

Kilometerslang niemandsland, natuur, rust en ruimte: het zijn voor ons de hoofdredenen om te kiezen voor een camperreis door Canada en Amerika. Tijdens onze reis van circa 4500 kilometer ontmoeten we bijzonder vriendelijke mensen, worden we overweldigd door de fantastische natuur én staan we oog in oog met de Big Five van Noord-Amerika.Een vakantie begint altijd met de voorpret. Zo ook bij ons. Beide landen zijn te groot om in één keer te bezoeken. Vooral als je maar iets meer dan drie weken de tijd hebt. En dus speuren we het internet af om te besluiten welk deel van Noord-Amerika we willen ontdekken. Bij camperverhuurder Travelhome zien we handige voorbeeldreizen staan. Zowel een route als dagindeling geven goed weer wat je tijdens zo’n reis kunt verwachten: hoeveel kilometers rijd je per dag en hoeveel dagen kun je dan op een locatie blijven om op tijd terug te zijn? Op basis van verschillende voorbeeldreizen besluiten we een grote cirkel rondom Calgary te zetten en stippelen we via Google Maps en een oldskool plattegrond een route uit langs en door de Rocky Mountains.Grofweg trekken we van Calgary naar het zuidoosten naar Medicine Hat, passeren we de grens bij Wild Horse, reizen we zuidelijker naar Great Falls op weg naar Yellowstone National Park, om vervolgens noordwestwaarts via Missoula en het Flathead Indianen reservaat naar Glacier National Park, Waterton Park, Kootenay N.P. en Radium Hot Springs door te reizen naar trekpleisters Banff, Lake Louise en Jasper National Park die via de Icefields Parkway met elkaar verbonden zijn. Vanaf daar is het overzichtelijk terug naar Calgary via Hinton en Red Deer. Tijd per locatie: 1 tot 4 dagen. Maar wie wat wil zien, moet nu eenmaal kilometers maken.

Camperkeuze
Na het uitstippelen van de route is het tijd voor stap 2: het kiezen van de juiste camper. Er is nogal wat keus in formaat, comfort en prijs, maar ook hier biedt Travelhome uitkomst. We zijn maar met z’n tweetjes en hebben een paar eisen: de camper moet vlot en comfortabel rijden vanwege de lange afstanden, we willen alles aan boord hebben, omdat we ook op natuurcampings zonder faciliteiten willen staan, we willen een compacte bus, omdat je op die natuurcampings vaak niet langer dan 7 meter mag zijn, én we willen een ruim bed van minimaal 160 cm breed.Bij Travelhome hadden we de keus uit 3 compacte types: één met een alkoof, één met een opbouw die je via de achterzijde moet betreden en een Camper Van. We kiezen voor de laatste, mede gezien het comfort, alle faciliteiten aan boord en het formaat van het bed dat 172 cm breed is en 193cm lang. Na alle voorbereiding boeken we de reis rechtstreeks bij Travelhome. Handig, want zij onderhouden het contact met de camperverhuurder in Canada en wij kunnen gewoon in het Nederlands onze vragen stellen en wensen doorgeven.

ETA formulier
Om Canada in te mogen moet je een ETA-formulier invullen. Je vindt hier het formulier in het Nederlands. Na het invullen betaal je circa €4,50 per persoon. Vraag het ETA-formulier ruim voor vertrek aan, want zonder goedkeuring wordt je in Nederland al geweigerd bij het inchecken.

Aankomst
Bij het huren van een camper in Canada is het verplicht minimaal 1 nacht te overnachten, alvorens je de camper op mag halen. Logisch, want het is in Calgary 8 uur vroeger dan in Nederland. We vertrekken midden op de dag en komen ook midden op de dag aan in Calgary. Wakker blijven tot een acceptabele bedtijd is het streven om zo snel mogelijk aan de nieuwe tijdzone te wennen. Kies je een voorkeurshotel van de camperverhuurder, dan kan er voor de volgende dag een pick-up bij het hotel worden geregeld. Het kan je voor de heen- en terugweg in totaal zo’n €70 besparen op taxikosten. Een mooi aanbod dus.Calgary
Na het droppen van onze bagage in het hotel besluiten we Calgary te ontdekken. Het is begin juni en de temperatuur is binnen 24 uur van ruim 15°C sinds onze aankomst gedaald naar slechts 3°C. Even omschakelen, maar de frisse lucht helpt ons wel om wakker te blijven. We wandelen door downtown Calgary, bezoeken de Calgary Tower voor een 360° uitzicht vanaf grote hoogte en belanden voor het eten in Earls Bankers Hall aan 8th Avenue, waar de vrijdagmiddagborrel in alle hevigheid is losgebarsten. Het is er warm en gezellig en we moeten wennen aan de – in onze ogen – overdreven vriendelijkheid. Onze serveerster stelt zich netjes aan ons voor en doet meer dan haar best om het ons naar de zin te maken. Gastvrijheid ten top!

Ophalen
Via Travelhome is er voor ons een camper gereserveerd bij CanaDream. Op de dag van aankomst hebben we gebeld en is er een ophaaltijd afgesproken. Keurig op tijd staat een pensionado met een busje van CanaDream ons de volgende dag bij het hotel op te wachten. Waar we vandaan komen, wil hij weten, en wat onze plannen zijn? Er volgt een geanimeerd gesprek en binnen een half uur zet hij ons af bij het afhaalstation dat ten noorden van de luchthaven ligt. We melden ons bij de receptie en mogen in de wachtruimte plaatsnemen waar koffie en thee gratis voorhanden zijn. Het duurt even voor we geholpen worden, maar al snel begrijpen we waarom: de uitleg van het gebruik van de camper geschiedt in het Nederlands. En omdat er nog een ander Nederlands stel is gearriveerd dat dezelfde Camper Van geboekt heeft, combineert de dame onze rondleidingen. Wat een goede service!

Camper
We vullen papieren in, kiezen voor het uitgebreide verzekeringspakket, inclusief luxe Valet Service, zodat we de camper vies in mogen leveren, en lopen mee naar buiten waar tientallen campers schoongewassen op nieuwe avonturen wachten. De uitleg is beknopt maar duidelijk. Vooral de belangrijkste onderdelen onthouden we en de rest ontdekken we gaandeweg de reis wel. Wat vooral opvalt, is dat de camper gloednieuw is. Met slechts een paar duizend kilometer op de teller ruikt ons huis op wielen zelfs nog nieuw. De cockpit is ruim met fijn veel opbergvakken en tussen de stoelen door stappen we zo naar achter.

Hier is een aanrecht met wastafel, 2 gaspitten en grote koelkast te vinden, een badkamer met toilet, wastafel en (knusse) douche en achter in een grote bank over de volle breedte die we voor het gemak de hele reis omtoveren tot ruim bed. Rondom is volop kastruimte te vinden en onder en achter het bed is nog flink bergruimte. Privacy verkrijgen we door de rondom getinte ramen en ook airco en verwarming zijn aan boord, dus we zijn klaar voor alle weersomstandigheden. Wel jammer: de voorstoelen kunnen niet worden gedraaid, zoals wel bij het model van 2018 het geval was. Na een korte inspectie zijn we klaar voor vertrek!

Tip: kies voor zachte koffers of tassen voor je bagage. Die kun je makkelijker opbergen in de camper dan harde koffers. Een andere optie is de koffers op eigen risico te stallen bij de camperverhuurder na het uitpakken in de camper.

Medicine Hat
Hoewel we geen enkele kampeerplek vooraf hebben vastgelegd hebben we voor onszelf wel een soort planning gemaakt. Onze eerste stop op de route is Gas City Campground in Alberta, dat haar naam dankt aan de bijnaam van Medicine Hat, waar gaswinning een belangrijke bron van inkomsten is. De rit is zo’n 300 kilometer en nadat we Calgary achter ons hebben gelaten verandert het landschap. Grote vlaktes met weides en vee worden afgewisseld met kilometerslange velden met ja-knikkers. De grond is hier rijk en boeren profiteren er zowel boven- als ondergronds van.Voor we naar de camping rijden, bezoeken we bij binnenkomst van Medicine Hat een supermarkt om een voorraad aan te leggen voor 2 tot 3 dagen. De grote koelkast met vriesvak biedt daar alle ruimte voor. Eenmaal op de camping overvalt ons de rust. De camping is netjes aangelegd en rustig gelegen, op steenworp afstand van de grote stad. De plekken zijn ruim en voorzien van een picknickbank en vuurplaats. De plek kost ons €21,50 en douchen is gratis. Er is haardhout bij de receptie te koop en de een na de ander maakt een vuurtje om bij aan te schuiven als de avond valt. Onze jetlag zorgt ervoor dat wij op tijd ramen en deuren sluiten. We melden ons nog even bij het thuisfront – want er is gratis WiFi - en vallen al snel in slaap. De volgende ochtend ervaren we dat het sanitair gebouw niet veel voorstelt. De douche is goed en warm, maar niet zo schoon als we thuis gewend zijn. We zijn blij dat we slippers mee hebben en zo beginnen we toch schoon aan de dag.De grens over
Vanaf Medicine Hat vervolgen we onze weg naar Great Falls in Amerika, een rit van 398 km. We gaan vandaag de grens over en dat zorgt toch voor gezonde spanning. Om het onszelf gemakkelijk te maken hebben we gekozen voor een kleine grensovergang, zodat we niet in de stress en drukte van de grote bewaakte overgangen terechtkomen. De weg naar de grens is lang en eindeloos. We passeren zelden een auto en zien vooral uitgestrekte velden en blauwe luchten met hier en daar een wolk.

Tip: hoewel er in Canada in km gerekend wordt, gaat het na de grensovergang in Amerika over op miles. Gelukkig kun je dat op het dashboard van de camper eenvoudig instellen, zodat je nooit onbewust te hard rijdt!

Bij de grensovergang in Wild Horse raken we in verwarring. Er staat een grenspost en we stappen uit. Hier moeten we ons ongetwijfeld melden. Maar de grens is hier anders dan bij ons. Er is een stukje niemandsland tussen de ene grenspost van Canada en de andere van Amerika, die dus iets verderop ligt. Deze grenspost is dus alleen voor verkeer dat Canada in wil! Een niet zo vriendelijke douanier blaft ons ‘stomme toeristen’ af en we stappen een beetje beduusd de camper in, op naar de grenspost om Amerika in te komen. Daar gaat het er een stuk relaxter aan toe. De douanier maakt zelfs grapjes. ‘Hebben jullie souvenirs mee voor vrienden of vijanden?’, vraagt hij vriendelijk. Bangmakerij op internet - dat ze de hele camper willen controleren - blijken geen waarheid te worden. We melden dat we geen sinaasappels hebben en worden op ons woord geloofd. We worden uitgenodigd in het douanehuisje, vullen een ESTA-formulier in, betalen daar €11,00 voor en vervolgen onze weg de Amerikaanse staat Montana in.

Tip: een overzicht van grensovergangen vind je op ezbordercrossing.com. Let op, want niet alle kleine grensovergangen zijn het hele jaar of de hele dag en nacht geopend!

Montana
In Montana zien we de lange weg mijlenver voor ons uit meanderen. De vergezichten in het toepasselijk genoemde ‘Big Sky Country’ maken de rit heerlijk ontspannen. Aan de randen van de eenzame velden doemen bergen op, zo nu en dan met besneeuwde bergtoppen. Uitlopers van de Rockies: wat een waanzinnig uitzicht, het lijkt wel een schilderij! Voor deze wegen is onze V6 met automaat en cruise control bedoeld! We koppelen onze telefoon aan de camperradio en luisteren naar onze vakantieplaylist op Spotify: ‘Ain’t no mountain high enough’ van Marvin Gaye zingen we met een vette glimlach mee.Great Falls
Het stadje Great Falls dankt haar naam aan de enorme waterval en wordt ook wel ‘Electric City’ genoemd. Het verval van de waterval zorgt ervoor dat er flink wat elektriciteit wordt opgewekt. Het is een natuurgeweld van jewelste en we parkeren de camper op een mooi punt. We zetten de stoeltjes buiten, schenken wat te drinken in en genieten van het uitzicht. Het is niet ver meer naar onze eindbestemming: Great Falls Koa. Een groene en rustige camping, net buiten de stad, waar we ruim €50 betalen voor een nacht, incl. comfortabel en schoon douchen. Ook hier mooie vlakke camperplaatsen, een eigen picknicktafel en een vuurplaats. Volgens de eigenaar zijn er heerlijke pizza’s in Great Falls te verkrijgen. En dus bestelt hij namens ons twee pizza’s die tot voor de camper bezorgd worden. Dat is nog eens service.Tip: Kampgrounds of America zijn comfortabele campings in Amerika en Canada, die voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Registreer je vooraf online, dan ontvang je 10% korting op overnachtingen. De moeite waard!Lange reisdag
We vervolgen onze reis naar ons eerste hoofddoel tijdens deze vakantie: Yellowstone National Park. Omdat we graag ook veel van het land zien, kiezen we voor een B-weg die ons van Great Falls langs de Little Belt Mountains in Lewis & Clark National Forest, via Neihart en White Sulphur Springs, naar Livingston leidt. Een fantastische lokale route met weinig verkeer en mooie natuur. We maken de route onnodig spannend, want we vergeten te tanken en komen op deze afgelegen weg geen tankstation tegen. Gelukkig halen we White Sulphur Springs op de laatste liter. Met de Yellowstone rivier als wegwijzer komen we bij de noordingang van Yellowstone National Park. Maar die fantastische ervaring bewaren we graag voor de volgende editie die vanaf 6 december 2019 in de winkel ligt!Meer informatie?
Wil je meer weten over alle camperverhuurmogelijkheden, bestemmingen en mogelijke routes die Travelhome biedt? De camperspecialist is onderdeel van ANWB en heeft een uitgebreide website boordevol informatie. Travelhome.nl is daarmee hét startpunt voor je camperreis op maat!

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier