Caravan van de Toekomst

In januari werd de Caravana weer in het WTC Expo in Leeuwarden georganiseerd. Deze grootste kampeerbeurs van Nederland stond dit jaar in het teken van ‘design’, want naast het gebruik van duurzame en lichte materialen speelt ook een uniek design een steeds grotere rol. De kampeerder kiest steeds vaker voor een uitgesproken kampeermiddel, waarbij meer ruimte is voor individuele wensen. Speciaal voor deze kampeerders van de toekomst organiseerde de Caravana voor het tweede jaar de designwedstrijd ‘Camper en Caravan van de toekomst’.


Voor de Caravana werden ontwerpers opgeroepen hun visie op het kamperen van de toekomst te creëren. De in totaal zeven caravan- en camperontwerpen werden getoond aan de ruim 56.000 bezoekers van de beurs, die de creaties konden bekijken en hun stem uit konden brengen. De winnende camper- en caravanontwerpers zijn uitgenodigd om met de internationale camper- en caravanindustrie de haalbaarheid van een prototype te bespreken.

Winnaar
Het winnende caravanontwerp kwam dit jaar van Benny Efdé (37), die met zijn vrouw Paulien in het dorpje Menaam woont, onder de rook van Leeuwarden. Hij studeerde aan de AKI Kunstacademie in Enschede, vakgroep Architectonische Vormgeving en werkt als zelfstandig interieurarchitect. Benny: “In mijn jeugd gingen m'n ouders vaak kamperen in Appelscha. Ik heb daar een prachtige tijd gehad! Paulien zocht met haar ouders en vijf broers en zussen vaak de Spaanse kust op. Het kamperen is ons met de paplepel ingegoten. Toen wij drie maanden verkering hadden, kochten we een Paradiso, zo'n vouwwagen met een omhoogscharnierend vast dak met tentdoek daaronder als wanden. Wat hebben we daar een plezier van gehad!  M'n schoonvader had toen zelfs nog zo'n Casita klapcaravan, met vaste wanden. Super handig onderweg. Eigenlijk begon toen al de interesse voor vergrootbare caravans. Ik zocht later nog naar zo'n Esterel klapcaravan van de laatste jaren, ook met vaste wanden, maar die zijn schaars en daardoor kostbaar. Later kochten we een caravan, maar dan valt het rijcomfort en brandstofgebruik niet mee.”

Als ontwerper begon Benny over caravans na te denken: “Ik zag steeds alleen maar die witte dozen die door de meeste fabrikanten vooral opgeleukt werden door het vormgeven van wielkasten en achterlichtpartijen. Op het strand schetste ik dan een caravan en 's avonds meette ik dan het interieur van m’n eigen caravan op, om inzicht te krijgen in de maatvoeringen; die zijn toch anders dan in een normale woning natuurlijk. Zo ontwierp ik twee jaar geleden mijn eerste caravan. Met de tekeningen heb ik nog bij Kip aan tafel gezeten, maar daar is toen helaas niets uitgekomen.”

Ontwerpwedstrijd
Toen de ontwerpwedstrijd op de Caravana werd aangekondigd, wilde Benny een compacte, opklapbare caravan ontwerpen: “Mede doordat in deze tijd een downsize trend in autoland heerst; auto's worden kleiner en mogen minder trekken. Een minder hoge aanhanger komt ten goede aan de luchtweerstand en dus het brandstofverbruik en de zijwindgevoeligheid. Bovendien zijn tolbedragen op tolwegen lager en past ‘ie in een normale garagebox.

Shark
Met deze uitgangspunten ontstond de Shark. Een creatie die zowel onderweg als op de plaats van bestemming een dynamisch en bijzonder design heeft, maar wel van deze tijd is en enigszins goed te produceren valt. De Shark rijdt onderweg als een vouwwagen maar biedt eenmaal uitgeklapt het comfort van een caravan door zijn vaste geïsoleerde sandwichwanden. In één beweging scharniert de witte kap omhoog; de achterwand die uit drie delen bestaat scharniert tegelijk mee. De dakkapel heb ik bedacht als vaste wanden maar zou ook als alternatief in stof kunnen worden uitgevoerd.”

De huidige kampeerder wil graag een persoonlijke touch aan zijn kampeermiddel geven. Ook hier heeft Benny over nagedacht: “Customizen is een trend. Het is leuk als een klant zijn eigen dessin of kleur kan kiezen. Dit is eenvoudig mogelijk door de oranje vlakken een andere kleur te geven. Ook is een fantasiemotief of zelfs kleurenfoto eenvoudig als bestickering aan te brengen.” Hoe hij aan de naam voor zijn ontwerp komt is simpel: “De zijkant in uitklapte toestand heeft iets weg van een haai. In het grote oranje vlak zou je de tandenrij van een haai kunnen zien, het ronde raam is dan z'n oog en met wat goede wil zou de dakkapel z'n vin kunnen voorstellen.”

Interieur
Eenmaal binnen scharnieren twee panelen eenvoudig omhoog tot een gesloten toiletruimte. Een verhoogde zit biedt extra (lade-)ruimte onderin en een eenvoudige in- en uitstap. Bovendien is de tafel direct op werkblad (keuken-)hoogte. De zit is om te bouwen tot een compact bed (60x170 cm) of een opstelplaats voor de koffers. Het keukentje heeft een afneembare 'kookpod', om buiten te kunnen koken. In het conceptmodel heeft het vaste bed (150x200 cm) een verstelbare lattenbodem om `s avonds lekker languit te kunnen genieten van een film of een goed glas wijn. In een mogelijk productiemodel zou de klant ook kunnen kiezen voor een opstelling met twee enkele bedden, of een bed dat om te bouwen is tot een vierpersoonszit: “Een klant moet naast een kleurtje voor de kussens eigenlijk een interieurstijl kunnen kiezen, waar weer een kleurenpalet met bijbehorende materialen aanhangt. Net als thuis heeft een modern interieur een andere uitstraling en kleuren dan bijvoorbeeld een landelijke inrichting. Ik denk dat dat ook goed te realiseren valt in een compacte woning als een caravan.”


Met de prijs voor het beste caravanontwerp heeft Benny een geldbedrag gewonnen en een gesprek met Hymer/LMC om de mogelijkheden tot productie te onderzoeken. Hopelijk zien we de Shark in de toekomst op de weg en de camping. Aan de creativiteit en het enthousiasme van Benny zal het in ieder geval niet liggen!

Gerelateerde artikelen

Ook voor kids een toffe slaapplek
Sportief en Stijlvol
Zorgeloos genieten
Meer Engelse caravans naar Nederland
Kampeertrends
Snelle tenten
Nieuwe modellen: Sprite Super
Vernieuwde Universal 420
Spaans opzetgemak
Nieuwe Fiat Ducato motoren
Een plaatje van een camper
Voorjaarsmodel Sterckeman
Beschuit met muisjes...
Praktische en stoere gezinscamper
Een camper met plaats voor veel vrienden
Comfortabele gezinscamper
Wegwijs in camperland