Cornwall...mystiek & oeraards

Krijtrotsen, steile kliffen. De Atlantische Oceaan die golvend over de goudgele stranden rolt. Oude smokkelaarsdorpjes, mistige heidevelden (moors), prachtige tuinen, schitterende natuur en een bijzonder ecologisch project. Koppel dit aan een aangenaam klimaat (natuurlijk regent het hier ook wel eens) en je vindt in Cornwall alles voor een heerlijke vakantie.Dat Cornwall, het meest zuidwestelijke deel van Groot-Brittannië, vaak mystiek wordt genoemd is niet zo verwonderlijk. De uitgestrekte heidevelden, mistig en met duistere verhalen; de steencirkels en de overblijfselen van dorpjes uit de ijzertijd, de Keltische kruizen... je voelt het verleden en proeft de sfeer van vroeger. Dat geldt ook voor de vele kastelen en ruïnes. Zoals Tintagel, het kasteel van de mythische koning Arthur. Al die geschiedenis en mystieke erfenissen zijn voer voor schilders en schrijvers en veel verhalen spelen zich in Cornwall af. Zoals 'Jamaica Inn', van de Britse schrijfster Daphne du Maurrier. De gelijknamige pub is nog steeds een druk bezochte attractie.

Maar naast mystiek is het graafschap Cornwall ook heerlijk 'down to earth'. Er is volop vermaak voor kinderen; je kunt er eindeloos wandelen en fietsen, en de kilometers lange kust en goudgele stranden noden uit tot een dagje zonplezier. Volgens velen heeft Constantine Bay in het noorden zelfs de mooiste kustlijn ter wereld! Slenter door de kleine stadjes en geniet van Cornish specialiteiten als de 'Cornish pasty' of een 'Cornish cream tea'. Of eet een prijswinnend Cornish ijsje en een krokante 'fish-and-chips' in the 'Port and Starboard' in Queens St. Columb.

Mijnen, dorpen en stadjes
Cornwall heeft een belangrijke industriële geschiedenis en het mijnlandschap van het graafschap is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Tot in de 18e en 19e eeuw werd in de Levant Mine, onderdeel van het Cornwall and West Devon Mining Landscape, tin en koper gewonnen.

Maar of je nu over heide of mijnlandschappen dwaalt, door een slaperig visserdorpje wandelt of in een hippe kustplaats de boulevard afstruint, het verleden ligt overal voor het oprapen en de geschiedenis is in elke steen zichtbaar.Newquay
Deze stad wordt ook wel 'het beste van de Cornish kust' genoemd. Newquay is een belangrijke watersportplaats en volgens surfers de beste surfplek van Engeland. Maar ook de schitterende natuur, strand, kliffen, grotten, baaitjes en attracties voor jong en oud maken de stad populair. Daarnaast heeft Newquay een uitbundig uitgaansleven.

Tip: fiets vanuit Newquay via de fietspaden naar de nabijgelegen stadjes Truro, Padstow en Bodmin.

Niet te missen:
• Waterworld
• Newquay Zoo
• Blue Reef Aquarium
• Holywel Bay pretpark
• Lappa Valley Steam Railway
• Crealy Adventure Park

St. Ives
Deze kunstenaarsstad herbergt ruim dertig galeries, waaronder het beroemde Tate St Ives. Daarnaast is St. Ive een van de populairste badplaatsen van Cornwall.

Fowey
Hier vind je leuke kleine galeries en gespecialiseerde winkels.

Torquay
Dit stadje werd wereldberoemd, dankzij de televisieserie Fawlty Towers.

Penzance/Porthcurno
Onder andere bekend vanwege het spectaculaire Minack Theatre, gebouwd tegen de steile helling van een klif en met een schitterend uitzicht op zee.

Looe en Polperro
De pastelkleurige vissershuisjes liggen tegen de heuvels gedrapeerd en de kleurrijke vissersbootjes in de haven vormen een bont palet. Laat je vanaf de haven overzetten naar het authentieke vissersdorpje Polperro. In dit 17e eeuws gehucht, met smalle straatjes en piepkleine witgekalkte vissershuisjes, stap je letterlijk terug in de tijd van de smokkelgeschiedenis. In het autovrije dorpje zijn zelfs twee smokkelmusea!Natuur en tuinen
Zo'n zeventig tuinen en natuurgebieden in Cornwall zijn open voor bezoekers. Bekend zijn:
  • De 'verdwenen tuinen' van Heligan in Megavissey, bekend vanwege ondermeer de camelia's.
  • De Trebah Gardens in Falmouth waar je spectaculair kunt wandelen tussen de bladeren van de reuzenrabarber.
  • De Trengwaiton Garden vlakbij Penzance.
  • Het Penrose Estate bij St Ives. In dit beschermd boslandschap vind je ook Loe Pool, het grootste meer van Cornwall. Ook leuk zijn de prehistorische ondergrondse tunnels van Halliggye Fogou.
  • De Trelissick Garden in Truro. Bezoek zeker de gelijknamige imposante kathedraal in het stadje!
  • De Bodmin Moor, een van de laatste ongerepte gebieden in het zuidwesten. Veel overblijfselen vanaf de prehistorie tot de middeleeuwen doorstonden de tand des tijds.
Wat je in ieder geval niet mag missen in St. Austell is het Eden Project , een van de topattracties van Groot-Brittannië. Het non-profit project is in 1997 opgericht door Tim Smit en architect Jonathan Ball. Zij realiseerden een bijzonder ecologisch project in een immense kleigroeve. In 2001 ging het Eden Project open voor het publiek. Onder de gigantische koepels vind je zowel de flora van het regenwoud, als de mediterrane plantenwereld. Buiten kun je uren dwalen door bonte bloemenvelden en schitterende tuinen met talloze kunstwerken. Er zijn doorlopend tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen. Op het 55 meter hoge jungle bladerdak heb je een spectaculair uitzicht. Door de futuristische aanblik van de koepels is het Eden Project (edenproject.com) een gewilde filmlocatie. Zo werden hier opnames gemaakt voor onder andere de James Bond-film 'Die Another Day'. Voor een overzicht van alle mogelijkheden in Cornwall kun je terecht op visitbritain.nl.Tip: koop je kaarten online of kom met de bus, de fiets of te voet voor korting op de entreeprijs!

Belangrijke evenementen
• Het Port Eliot Literary Festival waar je letterlijk je tenten kunt opslaan.
• Het Du Maurier Festival in Fowey.
• Boardmasters in Newquay, het grootste surf- skate- en muziekfestival van Europa.
• Het City of Lights festival in Truro (in november)

Wandelen
Om het hele kustgebied van de zuidwestelijke graafschappen Devon & Cornwall loopt het meer dan 1000 kilometer lange South West Coast Path, de langste wandelroute van Groot-Brittannië. Korter, met circa 58 kilometer is The Coleridge Way.

Het zuidelijkste puntje van Engeland
Op Land's End, het zuidelijkste puntje van Engeland is de mystiek helaas verdwenen door de overdaad aan souvenir- eet- en drinktentjes. Gelukkig vind je in het nabijgelegen Marazion de romantiek weer terug als je St Michael's Mount bezoekt. Het eiland, met daarop de Engelse kopie van de Franse Mont Saint-Michel, is bij laag water te voet en bij hoog water per boot te bereiken.Koning Arthur en kastelen
Cornwall heeft tientallen landhuizen en kastelen.Zoals het Pendennis Castle in Falmouth, het machtige fort gebouwd door Henry VIII om het land te beschermen tegen invasies; het 16e eeuwse St. Catherine's Castle in Fowey en Launceston Castle in Launceston. Een must is uiteraard het mystieke Tintagel Castle met de grot van Merlijn. De ruïne van Tintagel ligt ten noorden van Padstow. Volgens de legende is dit de geboorteplaats van King Arthur. Over deze legendarische koning Arthur doen veel verhalen de ronde. Volgens sommigen is hij, samen met tovenaar Merlijn en de heilige graal, voortgekomen uit de overlevering van aan elkaar geknoopte verhalen van Keltische stamleiders. Anderen zeggen dat er wel degelijk bewijs is van het bestaan van Arthur. Hoe dan ook, boven op de hoge rots van Tintagel, dwalend over de restanten van het imposante kasteel, zou de legende zomaar eens waar kunnen zijn.

Leuke activiteiten voor kinderen:
  • Het heksenmuseum in het havenplaatsje Boscastle.
  • Adrenalin Quarry vlakbij Liskeard voor de langste tokkelbaan van het Verenigd Koninkrijk.
  • De prijswinnende attractie Geevor Tin Mine bij Penzance waar je het mijnverleden kunt herleven.
  • Het doolhof in Mawnan Smith. Dit is uit nood ontstaan toen de toenmalige eigenaar van Glendurgan Gardens een middel zocht om zijn twaalf kinderen (en hun vriendjes) zoet te houden. Tip: wandel naar de baai met het beschermde vissersdorpje.
Het weer
Het graafschap in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië heeft het beste en warmste klimaat van het land. Er groeien zelfs palmbomen. De reden: de warme Golfstroom. Hierdoor zijn de zomers aangenaam warm en de winters prettig mild. En dat maakt een vakantie naar Cornwall extra heerlijk!

Tekst: Madeleine van de Wouw | Beeld: VisitBritain