'Cruisen' langs de Noorse kust

Mijn eerste kennismaking met Noorwegen was niet positief. Dat had niets met het land zelf te maken, maar alles met het weer. Na 1,5 week kamperen, met onze auto als windbreker voor de tent en niets dan vochtige spullen door de aanhoudende regen, vonden we het genoeg en reden we terug naar Nederland om de tent in een hittegolf op te zetten. Maar we hielden vol. Meerdere reizen verder kan ik me geen mooiere Europese kampeerbestemming meer voorstellen! En daarom cruisen we voor Campinglife magazine langs de Noorse kust. Met de auto en tent, welteverstaan…



Zoals er meerdere wegen naar Rome leiden, zijn er ook diverse opties om in Noorwegen te geraken. Door de Sontbrug van Kopenhagen naar Malmö kun je er geheel rijdend komen, maar dit is best een eindje om als je, zoals wij, hoog in Noorwegen terecht wilt komen. Daarvoor kozen wij voor een oversteek van Hirtshals naar Kristiansand. Na een korte overtocht van slechts 2,5 uur stonden we op Noors grondgebied.

Langs de kust
Onze route loopt langs de westkust over goed begaanbare wegen, waar hard rijden geen optie is. Enerzijds omdat de toegestane 80 kilometer per uur op deze kronkelende wegen al een uitdaging is, anderzijds vooral vanwege de prachtige vergezichten. De bestemming op zich is niet ons doel, wel de reis ernaartoe en dus genieten we volop van de omgeving.

Campingtip: op visitnorway.com/onderdak vind je alle campings op een rij.

Stavanger
Onze eerste stop maken we in Stavanger. Het is een must op je reis door Noorwegen, omdat de wereldberoemde Preekstoel (Preikestolen) hier te vinden is. Zin in een flinke klim? Het plateau van de Preekstoel ligt 604 meter boven zeeniveau en is de meest bezochte natuurattractie in dit gebied. Qua meters is het misschien niet ver omhoog, maar een uitdaging is het wel. Goede conditie en goede kleding en schoenen zijn vereist! Maar, als je bovenop het plateau staat, heb je wel het meest adembenemende uitzicht over het Lysefjord en de stad. Een uitdagende aanrader dus! De Preekstoel van dichtbij bekijken op een relaxte manier? Ga dan mee met één van de rondvaartboten die eronderdoor vaart. Ook dan heb je prachtig uitzicht op het fjord.



Tip: van 24-27 juli vindt het jaarlijkse foodfestival Gladmat plaats in Stavanger. Het grootste foodfestival van Noorwegen!

Gamle Stavanger
Niet alleen dit natuurwonder is een reden om naar Stavanger te reizen. Het oude centrum ‘Gamle Stavanger’ is vrij compact en dus gemakkelijk te voet te verkennen. We vernemen dat hier de grootste verzameling houten huizen in Europa bij elkaar staat. Meer dan 170 witgeschilderde, houten huizen die aan het einde van de 18de en begin van de 19de eeuw werden gebouwd. Reden voor Unesco om dit gedeelte van de stad op de Erfgoedlijst te plaatsen, laten we ons vertellen door een vriendelijke inwoner die gewend lijkt aan toeristen en graag informatie geeft over zijn stad. Later begrijpen we ook waarom: er zijn veel nationaliteiten te vinden in Stavanger, omdat het de olie- en energiehoofdstad van Europa is. Wil je meer weten over deze industrie en de ontwikkelingen sinds de jaren `60? Dan is het Noorse Oliemuseum een bezoek waard. Bijkomend voordeel van al die nationaliteiten? Er is een keur aan (internationale) restaurantjes te vinden en de terrasjes zitten gezellig vol.



Tip: meer weten over Stavanger en omgeving? Reis dan naar regionstavanger-ryfylke.com.

Stavanger camping
Kamperen doen we hier op Stavanger camping op loopafstand van de stad. Een nette camping die het hele jaar geopend is en waar sinds kort ook gezwommen kan worden in het gloednieuwe, publieke zwembad van de gemeente.

Bergen
Vanaf Stavanger wordt onze reis uitdagender, omdat we dwars door het fjordengebied trekken. We wisselen eilandjes, tunnels en tolwegen af met veerpontjes om slechts 200 kilometer, maar zeker 7 uur later, op de plaats van bestemming aan te komen. Een prachtige route die veel goeds belooft voor ons vervolg naar het noorden! In Bergen verblijven we op Bergen Camping Park, zo’n 14 km buiten de stad en vlak bij het Sorfjord, waar je kunt vissen en zwemmen.



Wie historie zoekt, komt in Bergen zeker aan zijn trekken. De historische binnenstad ‘Bryggen’ dateert al uit 1070 en tientallen oude, houten gebouwen in vele kleuren maken het een sfeervol geheel. Een aantal hiervan is beschermd en ook deze binnenstad is te vinden op de Unesco lijst. Voor een mooi uitzicht over de stad nemen we de 800 meter lange Floibanen naar het uitzichtpunt op de berg Floyen op 320 meter boven zeeniveau. Vanaf daar wandelen we weer naar beneden om vervolgens een bezoek te brengen aan de vismarkt. De Fisketorget is dé plek om heerlijke verse vis in te slaan. Het marktplein is al eeuwen een belangrijke handelslocatie en bovendien een gezellige ontmoetingsplaats.

Tip: meer weten over Bergen en omgeving? Reis dan naar visitbergen.com.

Geiranger
We vervolgen onze reis naar het noorden om, na een nachtje wildkamperen aan het fjord bij Forde, te eindigen in Geiranger. Een fjord op de UNESCO werelderfgoedlijst en vooral vanaf het water valt ons de schoonheid op. We varen langs de vele watervallen, die ieder een eigen mythisch verhaal vertellen, zoals dat van de zeven zusters, die ieder een vrije val hebben van circa 250 meter.



Na de vaartocht lopen we de haven binnen van Geiranger. Een stadje op een desolate plaats, ingesloten tussen bergen, met een camping die direct aan het fjord grenst. Een mooie plek voor camperaars, maar met de tent verkiezen we de iets hoger gelegen Vinje camping. Niet alleen ligt deze camping tussen het groen met mooi uitzicht over het fjord, het is hier ook een stuk rustiger door gebrek aan verkeer, toeristen en schepen.



Geiranger is tegen de berg opgebouwd. Vanaf de stad lopen verschillende wandelroutes van diverse afstanden direct het fjordengebied in. Zo kun je wandelen tot aan de bron van de Storseterfossen waterval bovenop de berg. Stevige wandelschoenen zijn op de soms steile en gladde stukken onontbeerlijk, maar tijdens de wandeling wordt je getrakteerd op prachtige vergezichten en klaterende watervallen.

Trollstigen
Vanaf Geiranger gaan we weer op pad. We pakken de bergweg omhoog, om in de Adelaarsbocht een fotostop te maken. Vanaf hier hebben we waanzinnig mooi uitzicht over het fjord en de ochtendzon maakt van elke foto een plaatje. Vanuit Eidsdal pakken we vervolgens de pont naar Linge en in 10 minuten staan we aan de overkant om op weg te gaan naar de adembenemende Trollstigen weg (Trollentrap).

Campingtip: Trolveggen Camping Naf bij Andalsnes is een perfecte startplaats voor een bezoek aan de Trollstigenweg en activiteiten in de omgeving.

De Trollentrap is niet voor de poes. Een adembenemende bergweg laat ons, al slingerend stijgend en dalend, van dit ruige deel van onze fjordenroute genieten. Nog niet eerder tijdens deze reis hebben we ons zo klein gevoeld. Waar mogelijk maken we een fotostop. Het uitzicht is van alle kanten indrukwekkend en laat een diepe indruk op ons achter. Twee handen aan het stuur is onze tip tijdens dit deel – met hellingen van 9% en 11 haarspeldbochten - van de route!

Tip: voertuigen langer dan 12,4 meter zijn hier niet toegestaan en de weg is gesloten tijdens de herfst en winter (afhankelijk van het weer geopend van medio mei tot oktober).

Alesund
Onze laatste stop tijdens deze reis is Alesund en we kiezen voor een overnachting op camping Volsdalen. Deze camping ligt op 1,5 kilometer van de Art Nouveau stad die zo uit een sprookjesverhaal lijkt te komen. Niets in deze stad is echter heel oud. De kleurrijke gebouwen van deze belangrijke vissershaven verbergen een zwart verleden. Tijdens een grote brand in 1904 werd bijna de gehele stad verwoest. In minder dan 10 jaar tijd werd de stad in het toen moderne Jugendstil weer opgebouwd, met dank aan de Duitse keizer Wilhelm II. Het herbouwde gedeelte is tot op de dag van vandaag vrijwel intact gebleven en de Duitse keizer kreeg als dank een standbeeld. In het Art Nouveau Centre, in het centrum van de stad, krijg je een tot de verbeelding sprekende indruk van deze brand als je in de tijdmachine stapt.



Met de fjorden en bergen op de achtergrond heeft Alesund een fenomenale ligging aan de rand van de oceaan. Wil je de stad van bovenaf bekijken? Klim dan vanuit het centrum van de stad de 418 treden van de Fjellstua op naar de berg Aksla. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over stad en omgeving. Een mooier eindpunt, met een ondergaande zon boven de zee als decor, hadden we ons niet kunnen wensen!



Tip: meer weten over Alesund en omgeving? Reis dan naar visitalesund.com.

Overtocht
Wil je met eigen vervoer naar Noorwegen? Fjordline brengt je vanaf Hirtshals in Denemarken op meerdere plekken in Noorwegen aan wal. De kortste overtochten zijn die van Hirtshals naar het tegenover gelegen Kristiansand (2,5 uur) en Langesund (4,5 uur). Andere opties zijn vaarroutes naar het hoger gelegen Stavanger en Bergen aan de westkust. Wil je meer van het noorden van Noorwegen zien, dan scheelt je dit – zowel op de heen- als terugreis - aanzienlijk veel reistijd. Meer weten? Reis dan naar fjordline.com.



Tekst: Janine Klein | Beeld: VisitNorway.com & Fjordline