De diversiteit van het Zwarte Woud

De vakantie kan beginnen, wat een heerlijk vooruitzicht. We hebben besloten om in twee dagen naar Ettenheim te rijden. Daar wacht het prachtige Zwarte Woud op ons. We zijn benieuwd of onze verwachtingen qua natuur en activiteiten kloppen met de werkelijkheid. We zijn positief verrast. Cultuur, natuur en activiteiten voor jong en oud.We arriveren vroeg in de middag en hebben nog alle tijd om de omgeving een beetje te verkennen. Ettenheim ligt aan de rand van het Schuttertal, tussen Strasbourg en Freiburg in. Het oude centrum van Ettenheim is een oude barokke stad met een rijke historie. De vakwerkhuizen en de barokke kunst zijn zeer goed onderhouden. Het is een gezellige stadskern met een drietal toegangspoorten. Door de historie kun je er een rondwandeling maken aan de hand van het leven van kardinaal Rohan. Deze route kun je gratis krijgen bij het VVV-kantoor in het oude raadhuis. Tijdens ons bezoek aan de kerk St. Bartholomaüs werd er een huwelijk voorbereid. De kerk werd gevuld met het geluid van een panfluit. Betoverend. Een andere locatie die ook de moeite waard is, zijn de tuinen van hertog Enghien.

Een wijntje proeven
Ettenheim is een van de meest traditionele wijndorpjes van Baden, waar ze ook prijswinnende wijnen produceren. Er zijn verschillende wijnboeren waar je langs kunt rijden en de heerlijke wijn kunt proeven. In augustus is er een wijnfeest, waarop je de nieuwe jonge wijn van dat jaar kunt proeven, maar ook op lokale markten staan de wijnboeren regelmatig. Kijk voor meer informatie op winzergenossenschaft-ettenheim.de.Picknicken in de dierentuin
In Nederland hebben we veel dierentuinen, maar deze variant kennen we nog niet. Parkeer voor €5,- je auto op het parkeerterrein en je hebt voor het hele gezin toegang tot het park Mundenhof in Freiburg im Breisgau. Het is een ruim opgezet park, met veel groen en ruimte om te picknicken. Voor de hete zomermaanden zijn er voldoende schaduwplekken te vinden. Natuurlijk zijn er ook dieren te zien. Het park is ingedeeld in gebieden zoals Afrikaans, Europees en Aziatisch. Olifanten en leeuwen vind je er niet, maar wel bizons, apen, stokstaartjes en struisvogels. De Biergarten is de moeite waard!

De vogel zingt: koekoek
Wie heeft de eerste, de grootste en de mooiste? Het lijkt wel een wedstrijd! We zijn dan ook wel in het Zwarte Woud, waar de koekoeksklok zijn origine kent. Wil je zelf bepalen wat de grootste is? Het kan in Schonach en in Triberg. Bereid je er echter wel op voor om in een souvenirwinkel vol koekoeksklokken te belanden.Het water valt van 163 m hoog naar beneden
De hoogste waterval van Duitsland ligt in Triberg. Je kunt de waterval van twee kanten benaderen, van boven of vanuit het dal. Wij kiezen ervoor om vanuit het dal omhoog te wandelen. Vanaf de hoofdingang van het natuurpark is het ongeveer een half uur lopen naar het hoogste punt. Je betaalt zo’n €3,50 per persoon voor de gehele dag. Je kunt er eekhoorntjes voeren of kiezen voor een wandeling van 1,5 uur. In het dal is er bovendien nog een grote speeltuin te vinden.

Haslach
Smalle straatjes, steegjes en kleurrijke gebouwen. Haslach is echt een leuk stadje om doorheen te wandelen, te winkelen of in één van de restaurantjes te eten. De oude stad kent al sporen van de Romeinen, maar kwam tot bloei in de 13de eeuw tijdens de zoektocht naar zilver in de mijnen in de omgeving. Vanaf de 17de eeuw werd het meer een marktstad en er worden dan ook op meer dan 90 dagen per jaar markten gehouden. Van vlooienmarkt tot grote beurzen. Kijk voor de verschillende data op haslach.de. De zilvermijn van Haslach ‘Segen Gottes’ kun je bezoeken. Gehuld in regenpak, laarzen en helm verken je in kleine groepjes de mijn.

Rodelen
In Gutach kun je met een bob een rodelbaan af van maar liefst 1150 meter. Met een kabelsysteem word je omhoog getrokken en roetsj je vervolgens naar beneden. Uiteraard kun je zelf het tempo bepalen, maar hoe sneller hoe leuker toch? Houd wel het weerbericht in de gaten, bij slecht weer gaat de rodelbaan dicht. Is het weer goed? Ga dan vroeg in de ochtend. In de loop van de middag kan de wachttijd aardig oplopen.


Natuurlijk is er meer
Absoluut een bezoek waard zijn de prachtige steden Freiburg en Strasbourg of net aan Franse zijde de stad Colmar. Een andere veel bezochte attractie is het Europa Park, een pretpark waar je na drie dagen nog niet uitgekeken bent.

Reistips
  • Ga je op reis met een caravan of aanhanger neem dan niet de A5 tussen Frankfurt en Karlruhe. Dit is een autobahn door bergen en dalen, met een inhaalverbod. Door de grote hoeveelheid vrachtverkeer rijdt dit niet echt ontspannen en je bent langer onderweg.
  • Met de Schwarzwald toeristenkaart krijg je korting op diverse bezienswaardigheden in het Zwarte Woud en kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.
  • Bij het Zwarte Woud denk je aan bomen, bomen en nog eens bomen. Er staan er inderdaad nogal wat. Het landschap wordt echter regelmatig onderbroken door landbouwvelden en boerderijen. Het verschil in architectuur is groot. We hebben besloten om met de auto het gebied verder te verkennen en voeren een aantal plaatsnamen in op ons navigatiesysteem. Om snelwegen te vermijden verlagen we de toegestane snelheid en daar gaan we. Dat was echter niet zo’n goed idee. Er zijn namelijk nogal wat privé-wegen die wel opgenomen zijn in het navigatiesysteem, maar die dus niet toegankelijk zijn. Terug op de camping blijkt dat onze overburen een andere variant hebben geprobeerd: rijden door de maïsvelden. Een belevenis op zich. Wil je weer naar huis? Dan helpt het navigatiesysteem – met de juiste instellingen -je er wel weer uit.
  • We hebben er tijdens deze reis bewust voor gekozen om de grote steden met een milieusticker te vermijden. Tijdens een bezoek aan een kabelbaan Schauinsland in Horben, werden we door ons navigatiesysteem toch door Freiburg heengeleid. Een alternatief bleek er niet te zijn. Toch wel handig om hem vooraf aan te schaffen. Kosten zijn circa €15,-.
Bekijk alle campings in het Zwarte Woud. 

Tekst en beeld: Sonja Lucardie