De hoogtepunten van de Aveyron

De Aveyron mag dan geen alom bekende Franse streek zijn, het viaduct bij Millau heeft menig Nederlands kampeerder al eens gepasseerd op doorreis naar het zuiden. Op reis door de regio ontdekten we dat dit viaduct niet het enige hoogtepunt is dat de streek te bieden heeft!Het is een indrukwekkend staaltje vakmanschap, dat viaduct van Millau. Onze reis door de regio begint dan ook hier, aan de voet van de brug, waar we bij het bezoekerscentrum informatie vergaren over dit bijzondere kunstwerk. Het bezoekerscentrum ligt aan een grote parkeerplaats met verschillende faciliteiten. We moeten hiervoor wel eerst de brug oversteken vanaf de noordzijde en kijken onze ogen uit naar de torenhoge pijlers en vooral het dal dat heel diep onder ons ligt.

Viaduc de Millau
Het viaduct van Millau is een meervoudige tuigconstructie en overbrugt de rivier de Tarn. Het viaduct werd op 14 december 2004 geopend en is de hoogste brug ter wereld als je kijkt naar de hoogte van de brugpijlers. De brug is een belangrijk onderdeel in de snelweg A75 van Parijs naar Zuid-Frankrijk en heeft ervoor gezorgd dat het centrum van Millau ontzien werd en de reistijd aanzienlijk werd verkort. Het viaduct heeft een totale lengte van 2460 meter, een breedte van 32 meter en een maximale hoogte van 343 meter, waarmee de hoogste brugpijler ook hoger is dan de Eifeltoren. Voor een enkele reis over de brug met auto betaalde je in 2016 €9,80. Met caravan €14,60 en een camper €26,70. Geen goedkope rit, wel eentje die je eigenlijk niet mag overslaan.Uitzicht
Het mooiste uitzicht op het viaduct heb je vanaf deze plek. Aveyron Toerisme heeft hiervoor speciaal een boog neergezet. Sta je daaronder dan weet je zeker dat je op de beste plek staat om de mooiste foto van de brug te maken. En dus staan wij, met meer mensen die de benen strekken op weg naar het zuiden, onder deze boog met de camera in de aanslag. Het gebouw aan de rand van de parkeerplaats biedt niet alleen een bezoekerscentrum, maar ook een expositie van allerlei producten en materialen waar de regio bekend om staat. Leer bijvoorbeeld, waar handschoenen van gemaakt worden. En blauw geaderde kaas, die we later tijdens deze reis nog gaan proeven.

Capucins
Je vindt er ook het vernieuwende restaurant met volop keus uit streekproducten uit de Aveyron: l’Espace Gourmand Bras. Al worden ze niet op een alledaagse manier geserveerd! Met glutenvrij brooddeeg wordt een hoorntje gebakken, waarna er groente, aardappelgratin en vlees of vis in wordt gedaan, al naar gelang je keuze. Eigenlijk een soort ijshoorntje, maar dan met warm eten. En dat smaakt heerlijk, al eet het niet altijd even handig. We zoeken een plekje op het terras, met uitzicht op het viaduct, en laten het ons heerlijk smaken.

Weetje: in het hoogseizoen passeren zo’n 60.000 voertuigen het viaduct van Millau.

Roquefort
Niet iedereen is er gek van, maar in de streek van herkomst mag een bezoek aan de roquefortgrotten niet ontbreken. We bezoeken die van Roquefort Société in Roquefort-sur-Soulzon. Dit is één van de zeven producers van deze sterk smakende en ruikende kaas. Samen met een Engelstalige gids dalen we af in de grotten. Een rondleiding van zo’n 45 minuten geeft ons een duidelijk beeld van het rijpingsproces van Roquefort. De grotten hebben altijd een constante temperatuur en dat is fris, vooral als het buiten boven de dertig graden is. Neem een jas mee! Na afloop van de rondleiding belanden we in de winkel van het bedrijf en proeven we de drie soorten roquefort die hier gemaakt worden. Slechts één soort daarvan kennen we in Nederland en dus kopen we een stukje, om die met een wijntje voor de caravan uitgebreid te proeven. De rondleiding kost €5,- per persoon en is inclusief kleine proeverij.Campings nabij Millau
Zoeken naar een camping in de buurt van het viaduct duurt doorgaans niet lang. Er zijn verschillende campings in de directe omgeving, zoals Camping du Viaduc (4-sterren), Camping Larribal (3-sterren) en Caravaning Les Rivages (4-sterren).

Creissels
Tegen de stad Millau aangeplakt ligt het stadje Creissels. We zijn hier, omdat we het viaduct ook vanaf de rivier de Tarn willen bekijken en er van deze plek boottochtjes worden georganiseerd door ‘Bateliers du Viaduc’. De auto parkeren we midden in het dorp op het grote parkeerterrein aan Place du 19 Mars. Hier zit ook de ticketverkoop van de boot. Vanaf daar is het zo’n 5 minuten lopen naar de rivier en de opstapplek. Loop je onder de hoofdweg door, dan wordt je verrast door een klein sluisje en een oud aquaduct. De boottocht duurt zo’n 1,5 uur en kost €24 per persoon (2016).We zijn er in september en het water staat laag. Daarom varen we deels op de motor en deels met een peddel die de boot op z’n ‘Venetiaans’ stroomafwaarts begeleidt. De natuur onderweg is prachtig. Groen, ongerept en hier en daar een prachtig dorpje dat tegen de berg aangeplakt lijkt te zijn. Eenmaal een bocht om, doemt het viaduct in vol ornaat voor ons op. Hoog! En groot! De camera’s klikken wat af, al krijg je zo’n gevaarte en de hoogte ervan onmogelijk vastgelegd op de camera. We vergapen ons, terwijl we ons hoofd in de nek leggen en krijgen steeds meer respect voor de bedenker én de makers van dit bouwwerk.

Tip: tegenover de parkeerplaats kun je bijzonder lekker eten in een sfeervolle setting in het restaurant van het kasteel van Creissels. Ze hebben er heerlijke streekgerechten tegen een zeer redelijke prijs.

Millau
We besluiten ons bezoek aan dit deel van de Aveyron in de stad Millau. Een grote, levendige stad met heerlijke winkels, dito terrasjes en mooie historische gebouwen. Terwijl we op het terras zitten, kijken we hoe de paragliders van het plateau af zweven. Want ondanks het stadse gevoel, zit je hier nog steeds midden in de natuur. Hoewel een middagje te kort is, besluiten we toch de volgende dag door te reizen en zakken we verder zuidwaarts, want daar is een feestje georganiseerd dat we niet mogen missen!


Campingtip: In Creissels is 3-sterren camping Saint Martin een leuke verblijfplek direct naast het Larzac plateau, dicht bij het viaduct en de Gorges du Tarn. De camping herbergt 85 kampeerplaatsen op 5 hectare vlak land, heeft een zwembad en verhuurmogelijkheden. De camping is geopend van 1 april t/m 31 oktober.

La Couvertoirade
Hoe zuidelijker we gaan, des te minder campings komen we tegen. Dit deel van de streek lijkt – toeristisch gezien – onontdekt! Ook de geitenhoeder neemt er rustig de tijd voor om zijn kudde over de landweg het andere veld in te leiden en zwaait ons als dank vriendelijk toe. Het is dan ook even zoeken naar een kampeerplek, maar we vinden die op Aire Naturelle de Camping les Canoles in La Couvertoirade (adres: La Blaquererie). De camping beschikt over 6 kampeerplaatsen in het hart van het Larzac plateau en dus midden in de natuur en is geopend van 1 juni t/m 30 september. Frans spreken is hier wel handig!Vanaf hier is het slechts 10 autominuten naar La Couvertoirade: een ommuurd dorp dat prachtig bewaard gebleven is. Het dorpje uit de 15e eeuw is een zogenaamd Tempeliersstadje en je kunt er met een Nederlandstalige audiogids doorheen lopen. We wandelen een rondje, bekijken de kerk, de begraafplaats en het kasteel en klimmen op de muur voor een mooi uitzicht over het geheel. En we besluiten ons bezoek met een lunch in de binnentuin van l’Auberge du Chat Perché, waar we wederom genieten van heerlijke streekproducten.

Ste-Eulalie-de-Cernon
Een ander tempeliersdorpje is Ste-Eulalie-de-Cernon en ook hieraan brengen we een bezoek. We wandelen over het grote plein met daaraan de Commanderie en ook hier ontvangen we in het VVV een Nederlandstalige audiogids om ons te begeleiden. We bekijken de binnentuin, de muurschilderingen en de Romaanse kerk en genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving vanaf de vestingmuur. Het dorpje is in de ochtend nog in stilte gehuld, maar langzaamaan komen er meer toeristen tevoorschijn. Voor ons een teken om te gaan! Aan de rand van het dorpje strijken we neer voor een lunch bij Auberge La Cardabelle. Bijzonder gastvrij en bijzonder lekker!


Het beste van Aveyron
Van meerdere kanten zijn we getipt over een groots festijn in de omgeving. Plaats van handeling: Domaine de Gaillac in Sauclières (arnalgaillac.com). Man van de show: Michel Arnal. Op zijn landgoed wordt jaarlijks in het eerste weekend van september de Fers et Lames salon gehouden. Een beurs in de openlucht die veel weg heeft van een festival met muziek, oude ambachten, een streekmarkt en tal van demonstraties, zoals ganzenhoeden en ijzersmeden. Je komt ogen en oren tekort, want alle ambachten en producten waar de Aveyron zo trots op is, worden tijdens deze beurs vertegenwoordigd!Ook de ‘paradepaardjes’ van Michel ontbreken niet op dit landgoed vol paarden en dus zijn er ook tal van hippische spektakels tijdens het gehele weekend. We schuiven vrijdagavond aan lange tafels aan en genieten van het lokale gezelschap, terwijl de paella in grote pannen wordt opgediend. Daarna is het feest in de tent met een goede band en een gezellige borrel. Zaterdags gaan we alweer op tijd naar het landgoed voor een rondje over de streekmarkt, met heerlijke verse lekkernijen en mooie handgemaakte producten. We nemen plaats in het zonnetje naast de paardenbak en wachten de demonstraties af en genieten volop van dit evenement dat het beste van Aveyron laat zien.En met deze ervaring in ons geheugen sluiten we deze reis af. De Aveyron heeft ons doen beseffen dat het viaduct van Millau absoluut niet het enige hoogtepunt van de streek is. Cultuur, natuur, historische én moderne bouwkunst wisselen elkaar in deze streek moeiteloos af. De heerlijke streekgerechten en wijnen complementeren het geheel. De Aveyron mag dan geen alom bekende Franse streek zijn, wat ons betreft is het er zeker eentje om te onthouden!

Tip: wil je meer weten over wat de Aveyron te bieden heeft? Reis dan naar de website van Tourisme Aveyron voor alle informatie, evenementen, campings en meer!

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier