De ideale vakantiemix van Porec

Zoek je historische schatten én wil je lekker shoppen in moderne winkels? Genieten van prachtige natuur en een 37 kilometer lange kustlijn met schitterende stranden? Wil je uitrusten op een terrasje, of je inspannen in en op het water? Het kan allemaal in het schilderachtige Poreč, een 2000 jaar oud levendig stadje in het westen van het Kroatische schiereiland Istrië.De gemeente Poreč is niet dichtbevolkt. In de totale regio wonen slechts zo'n 25.000 mensen op een oppervlakte van ruim 142 km². Dat is in de zomer wel anders als het gebied bewoond wordt door de vele vakantiegangers die aangetrokken worden door de ideale vakantiemix die Poreč biedt. Daarbij komt nog dat je hier de meeste zonuren van de Adriatische kust hebt. Wist je trouwens dat de Romeinen Poreč al ontdekten als de ideale vakantiebestemming? Niet zo gek als je bedenkt dat Italië aan de 'overkant' van het water ligt.Na de Romeinen viel de stad door de eeuwen heen ten prooi aan verwoesting en verovering door diverse volkeren en culturen. In 1267 koos Poreč als eerste Istrische stad voor een Venetiaans bewind. De stad floreerde en er verrezen allerlei bouwwerken in Venetiaanse stijl. In 1354 hielden de Genuezen huis in Poreč en door verdere verschrikkingen als de pest, piraten en voorslepende oorlogen telde de stad in de 17e eeuw nog maar 100 zielen. Na terugkeer van de Venetianen bloeide de stad weer op. Uiteindelijk, na diverse verschuivingen van de macht, is Poreč sinds 1991 Kroatisch.Al die Italiaanse invloeden zijn nog steeds zichtbaar, bijvoorbeeld in het rechthoekige stratenpatroon van Colonia Julia Parentium, zoals Poreč in de Romeinse tijd heette. Twee straten in het oude stadsdeel dragen zelfs nog hun oorspronkelijke Romeinse namen: Decumanus, een leuk wandelgebied, en Cardo Maximus. Typisch voor Poreč is het witte gladde plaveisel dat veel straten van de oude stad bedekt. Van de stadsmuren, die Poreč tussen de 12e en 19e eeuw beschermden, zijn alleen nog restanten van drie torens over. Gelukkig bleven veel bouwwerken behouden. De bekendste is de, in de 6e eeuw na Christus in Byzantijnse stijl gebouwde, Euphrasius basiliek, sinds 1997 toegevoegd aan de Werelderfgoed Lijst van Unesco. Via de 118 traptreden kom je in de toren en heb je een schitterend uitzicht op Porec en de zee.

Overige bezienswaardigheden
 • Het 18e eeuwse Sineiestadspaleis, waarin nu het Regionale Museum in is gevestigd. Dit is het oudste museum van Istrië en werd geopend in 1884.
 • De Trg Marafor, ooit het Romeinse forum dat precies 45x45meter mat.
 • De Trg Rakovca, de lokale groenten- en fruitmarkt.
 • De Trg Slobode met een 18e eeuwse kerk.


In de omgeving van Poreč
 • De stad Rovinj.
 • De middeleeuwse, verlaten stad Dvigrad op de weg naar Kanfanar (23 kilometer van Rovinj).
 • Plitvie, een van de mooiste Europese nationale parken.
 • De grotten van Postojna waar een treintje je diep naar beneden brengt in de grotten die gezien worden als een natuurwonder.
 • Meer tips over Kroatië, Poreč en bezienswaardigheden vind je op kroatischverkeersbureau.nl.

  Bekijk hier alle campings in Porec

  Tekst: Madeleine van de Wouw | Beeld: Croatian Tourist Board