De Magische Zeven

In de zomermaanden trekken veel Nederlanders voor hun kampeervakantie naar Kroatië. Een land dat cultureel erfgoed moeiteloos verbindt met talloze stranden, een rijk gastronomisch aanbod, avontuur, sport, wellness én adembenemende natuur. Van de wereldberoemde UNESCO Plitvicemeren tot de onontdekte Karst meren in Dalmatië: de Kroatische Magische Zeven zijn op steenworp afstand van de Adriatische kust te vinden!


©Jvan Coric

1. Nationaal Park Plitvicemeren
Het grootste natuurpark van van Kroatie is gelegen in een bergachtig karstgebied. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij haar 16 kristalheldere meren die overgaan in 92 sierlijke watervallen, met kleuren van azuurblauw tot groen, grijs en blauw. De kleur van het water verandert constant door verschillen in het aantal mineralen, organismen en de hoek van de zon. Een geweldige manier om dit schouwspel te bekijken is vanuit een vogelperspectief, door bijvoorbeeld te deltavliegen of paragliden. De Plitvicemeren liggen in de Lika regio in het hart van Kroatië. Het is een populaire tussenstop voor toeristen die van Zagreb naar de kust reizen. De regio is door haar natuurlijke schoonheid, weelderige groene landschappen, majestueuze bergen, sprankelende heldere bronnen en een hoge concentratie van beschermde natuurparken het ontdekken waard!


©Ivo Biocina

2. Krka Nationaal Park/Meer Visovac
Krka Nationaal Park is vernoemd naar de rivier Krka. Deze rivier heeft hier namelijk een prachtige stroom van meren, beekjes en watervallen gecreëerd. De karst schoonheid Krka ontspringt vlakbij Knin onder de berg Dinara. Hiervandaan stroomt de Krka richting de Adriatische Zee over een lengte van 73 km. De rivier mondt via het Prokljansko meer bij Šibenik in de zee. De Krka rivier is een fenomeen met maar liefst zeven watervallen: Bilušića buk, Brljan, Manojlovac slap, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap en Skradinski buk. Wie Nationaal Park Krka bezoekt kan ook een boottocht naar het eiland Vicovac maken om een bezoek te brengen aan een Franciscaner kerk en klooster. Zowel de kerk als het klooster werden in 1445 gebouwd en het klooster wordt al sinds die tijd bewoond door Franciscaner monniken.

©Mario Romulic

3. Veliko & Malo Meer op het eiland Mljet
Mljet ligt in het zuiden van Kroatië en staat bekend om haar prachtige landschap. Mljet Nationaal Park beslaat het grootste deel van het eiland, omgeven door twee zoutmeren – Veliko en Malo Jezero (Klein Meer en Groot Meer). De wateren rondom het eiland staan bekend om hun schitterende onderwaterleven. Naast de prachtige natuur zijn er vele forten en tombes op Mjlet. Eén van de mooiste bezienswaardigheden op het eiland zijn de ruïnes van een Romeins paleis. Bovendien is het één van de groenste delen van Dalmatië. De pijnboombossen in het park behoren tot de mooiste van Kroatië. Er gaan dagelijks ferries van Dubrovnik naar Mljet.

©Denis Peros

4. Vransko meer
Het Vransko meer is het grootste meer in Kroatië en is gelegen tussen Zadar en Šibenik. De hele regio rondom het meer is een beschermd natuurpark, omdat het een uniek wetland is. In het licht zoute water huist een specifieke gemeenschap van zeeorganismen. Het meest bijzondere aan het park is het reservaat. Dit is het natuurlijke habitat van 234 vogelsoorten en tussen de 20.000 en 200.000 trekvogels bevolken het park elke dag tijdens de najaarstrek.


©Sergio Gobbo

5. Modro (het Blauwe meer)
Het blauwe meer bij de stad Imotski in het zuiden van Kroatië ligt in een diepe sinkhole en is een geliefde plek om te zwemmen. Deze sinkhole is waarschijnlijk gevormd door het instorten van een enorme ondergrondse grot en heeft zijn naam te danken aan de unieke blauwe kleur van het water. De totale diepte is 220m, maar de waterdiepte varieert elk seizoen. In de lente, wanneer de sneeuw van omliggende bergen smelt, kan het meer tot wel 90 meter diep zijn. Het meer is een populaire plek om te hiken.

6. Crveno (het Rode meer)
Het Rode meer is een sinkhole vlakbij het stadje Imotski. Het staat bekend om de vele grotten en hoge cliffs die tot wel 241 meter boven het water uitsteken. De totale diepte is ongeveer 530 meter en heeft een volume van 25-30 kubieke meter waardoor dit de 3de  grootste sinkhole ter wereld is. De sinkhole is vernoemd naar de rode kleur van de omringende cliffs, gekleurd door ijzeroxides.

©Stipe Surac

7. Telašćica Nature Park / Mir meer
In het midden van natuurpark Telašćica, op het eiland Dugi, vind je het zoutwatermeer Mir met een temperatuur dat 2 of drie graden warmer is dan de omliggende zee. Het schijnt tevens een helende werking te hebben. Iets verder gelegen dan Mir vind je de indrukwekkende cliff Stene. Als je geluk hebt spot je hier dolfijnen. Vergeet ook niet het prachtige witte strand Sakarun te bezoeken op Dugi eiland! Telašćica Natuurpark is makkelijk te bereiken met de normale bootroute van Zadar naar Sali. Je kunt ook de ferry pakken naar Brbinj en naar Telašćica rijden.

Tip: wil je meer informatie over deze magische zeven of over vakantieland Kroatië? Dan is croatie.hr/nl je startpunt!