De paarse Provence

Het heuvelachtige landschap knalt ons paars tegemoet. Met de autoramen open, genieten we van de karakteristieke geur van de Provence. Lavendelvelden, zo ver als het oog reikt,nodigen ons uit de Vaucluse verder te ontdekken.In de maanden juni en juli is de Provence op zijn mooist. De lavendelvelden staan vol in bloei en menig camera maakt hier overuren. Velden met historische gebouwen op de achtergrond doen het extra goed. Ook wij kijken onze ogen uit.

Lavendeleconomie
We laten ons door onze handige 100% Provence gids vertellen dat hier vroeger alleen lavendel met één bloem per stengel groeide. Tegenwoordig staan op de velden lavendelplanten met meerdere bloemen per steel; de lavendin heeft de originele lavendel verdreven van de velden. Deze bloeit langer en heeft vijfmaal meer opbrengst, maar heeft wel een veel minder intense geur. Ook het oogsten gebeurt steeds meer machinaal. Allemaal aanpassingen die de economische positie van de lavendel moet kunnen laten concurreren met synthetische geurstoffen. De echte lavendel wordt vooral gebruikt voor parfums en geneeskundige producten. De lavendin wordt gebruikt in zeep en wasmiddelen.Wist je dat je voor 1 liter lavendelolie 130 kg echte lavendel nodig hebt?

Die lavendel wordt hier al eeuwen geteeld. Meer dan 80% van de wereldbehoefte wordt geoogst de Provence. Dat gebeurt in de maand augustus, een periode waarin studenten hun kans schoon zien om in lavendelgeuren hun studiegeld bij elkaar kunnen sprokkelen. Dat het zwaar werkt is, daar op die zonovergoten velden, geloven wij direct bij het zien van de houding waarin je de hele dag staat.

Oogstfeesten
Wie te laat is voor de bloeiperiode - en dus al dat mooie paars niet op het veld heeft zien staan – kan wel meegenieten met een ander typisch Provençaals fenomeen. In juli en augustus worden er overal in de regio oogstfeesten gehouden, waar je kunt kennismaken met oude ambachten en tradities rond de lavendelteelt. Een aanrader!Tip: op nl.rendezvousenfrance.com lees je meer over de regio en de evenementen. Type als zoekwoord ‘Vaucluse’ in en je ziet ook een overzicht van de exacte bloeitijden per gebied. Op routes-lavande.com (in het Frans) kun je ook terecht voor een overzicht van lavendelevenementen.

Hoofdstad van de Lavendel
Eenmaal in de Provence mag een bezoek aan de lavendelhoofdstad niet ontbreken. Avignon heeft een historisch centrum dat goed bewaard is gebleven. De middeleeuwse wallen omringen het geheel en de gehele oude stad is geregistreerd als Uncesco Werelderfgoed. Het imposante Palais des Papes uit de 14de eeuw torent boven de stad uit en is een bezoekje waard. In de smalle straatjes is het heerlijk wandelen en er zijn genoeg restaurantjes om te genieten van andere lokale specialiteiten, waaronder truffels, wijn en bouillabaisse. Avignon staat tot in de wijde omtrek bekend als centrum van kunst en cultuur. Mocht je in de gelegenheid zijn: het jaarlijkse theaterfestival is internationaal vermaard en vindt elk jaar in de maand juli plaats.Wist je dat het liedje ‘sur le pont d’Avignon’ gaat over de halve brug die je direct bij aankomst al ziet?

Meer Provence
Tijdens onze reis hadden we de 100% Provence & Côte d’Azur gids mee van Mo’Media. De gids staat vol met autoroutes, tips van locals, bezienswaardigheden, stads- en natuurwandelingen, een uitneembare wegenkaart en een cd-rom met navigatie. De gids is te koop bij de boekhandel voor €24,95 (ISBN:9-789057-674396) of via 100procenttravel.com.

Bekijk hier alle campings in de Provence. 

Tekst: Janine Klein | Beeld: Atout France