De toppen van Karinthië

Waar vind je bergen, gletsjers, watervallen en meren dicht bij elkaar? In onze voorbereidingen kwamen verschillende landen voorbij, het werd Karinthië. Net aan de andere kant van de Alpen, met de meeste zonuren van Oostenrijk. Onze basis ligt in het Maltatal en we vallen gelijk met onze neus in de boter. Het Maltatal staat namelijk bekend om haar watervallen, de Malta Hochalm-route en het Kölnbrein-reservoir. Op ontdekkingstocht dan maar!Het vallende water
De grootste waterval in het Maltatal is Der Fallbach. Van maar liefst 200 meter hoogte valt het water naar beneden. Het vallende water zorgt voor heerlijke verkoeling tijdens warme dagen. Direct naast deze waterval ligt een grote speelplaats voor kinderen. Ze kunnen zich hier de hele dag vermaken met sluisjes, vlotten en ander waterpret. Neem dus zwemkleding mee. De tweede waterval is de Gössfälle. Deze waterval bestaat uit meerdere niveaus en je kunt via een leuk wandelpad in circa een half uur naar boven lopen. Bovenaan staat overigens een verwijzing naar een restaurant, dit restaurant ligt echter in het dal. De derde waterval is de Mellnikfall. Deze kun je bezoeken in combinatie met de Malta Hochalm-route.


Wachten voor een rood stoplicht
We volgen de Malta Hochalm-route (tolweg) en komen onderweg een stoplicht tegen. Een wachttijd van twintig minuten. Een gedeelte van de route is slechts met eenrichtingsverkeer bereikbaar. De smalle weg, de tunnels en de vele bochten maken het tot een leuke route. Aan het einde van de weg zien we een enorme dam. Het Kölnbrein-reservoir bevat maar liefst 200 miljoen m³ water. Je kunt over de dam lopen en vanaf het platform krijg je een goed idee van de hoogte van de dam. Het is mogelijk om rondleidingen te volgen door de dam, er wordt echter alleen Duits gesproken. Heb je honger gekregen? Rij of loop dan nog een klein stukje door naar restaurant Kölnbreinstüberl. De familie Maier serveert heerlijke klassieke Oostenrijkse gerechten.

Kunstige creaties
Direct aan de A10 ligt het plaatsje Gmünd. Een klein dorp met nog originele stadsmuren en een creatief hart. Er zijn verschillende ateliers te vinden waar kunstenaars hun werk presenteren. Loop gerust naar binnen, je wordt met open armen ontvangen. In het museum ‘Das haus des staunes’ worden alle zintuigen geprikkeld en kun je zelf ook aan de slag. Een rondleiding van ongeveer een uur is de moeite waard voor jong en oud. Je verlaat het museum met een glimlach op je gezicht, zeker als je je hebt uitgeleefd met de enorme bellenblazers.

Een groene piste
Uiteraard gaan we deze reis ook op zoek naar de eeuwige sneeuw, maar de Goldeck bij Spittal an der Drau is in de zomer sneeuwvrij. Met de kabelbaan komen we met een tussenstop op 2.000 meter hoogte aan. Vanaf het midden- en eindstation zijn er diverse wandelmogelijkheden. Wij kiezen ervoor om terug te lopen naar het middenstation en hebben onderweg een mooi uitzicht op verschillende parapenters en de Weissensee. Het klassieke geluid van de koeienbel komt ons onderweg tegemoet. De koeien mogen hier vrij lopen. We lopen een tijdje met ze op tot ze bij de waterplaats de weg blokkeren. Even geduld a.u.b.Tip: voordelig op pad
Met de Karinthië-kaart zijn zo’n honderd kabelbanen, boottochten, tolwegen en musea gratis. Daarnaast krijg je nog eens korting op zo’n vijftig attracties. Je hebt de kaart er zo uit, zeker als je met de kabelbaan de berg op gaat.

Ook een Dirndl?
In de stad Spittal an der Drau kun je zo een aantal uren doorbrengen. Je kunt er prima winkelen en je vindt er ook de grote ketens zoals we die hier kennen. Het assortiment is overigens wel aangepast aan het land. De lederhozen en de typische Oostenrijkse jurk met de aangesnoerde taille - de Dirndl - is volop verkrijgbaar. Wil je meer cultuur? Bezoek dan slot Porcia (1533-1598). Het slot in Renaissance stijl bevat een museum, maar alleen het slot zelf is al de moeite van het bezoeken waard. Geen zin in een museumbezoek en toch nieuwsgierig? Drink dan een kopje koffie in het hotel van het slot. 

Millstäter See
Wie wel eens eerder in Karinthië is geweest kent de Millstäter See. Een groot meer, dat omringd wordt door een wandel- en fietspad, maar vooral bekend staat om de watersportmogelijkheden. Voor slechts € 15 per uur kun je een fluisterboot huren en genieten van de stilte.

Met een vuilniszak naar beneden
Op naar de eeuwige sneeuw! We vertrekken naar de Mölltaler gletsjer. Via een bergweg komen we uit bij een soort station, maar er is geen kabelbaan te zien. Zitten we goed? Jazeker! We gaan door een tunnel van bijna vijf kilometer naar boven. Na de tunnel gaan we met een kabelbaan nog hoger en zitten we reeds op 2.879 meter. Bij ons eerste bezoek zagen we geen hand voor ogen en kregen we niets mee van het prachtige uitzicht. Bij een tweede bezoek waren we dan ook blij verrast. Zelfs zonder het zien van de sneeuw was de trip al geslaagd. Wat een prachtige uitzichten! Vanaf het bergstation kun je direct de gletsjer op. Daar gingen we dus, op vuilniszakken, de piste af. Dikke pret! Wil je nog hoger de berg op? Met de Sesselbahn sta je nagenoeg op de top van de berg Shareck (3.122 m) en heb je een prachtig uitzicht over de gletsjer. Tip: regen of zonneschijn?
Het weer kan hier onvoorspelbaar zijn. Ga je de bergen in? Houd dan het plaatselijke weerbericht in de gaten. Regent het een keer? Check dan het weerbericht van een vallei verderop, negen van de tien keer schijnt daar de zon.

De kracht van het water
Een ding is zeker, met ontzag voor de natuur verlaat je Raggaschlucht bij Flattach. Het water raast als een wilde door de kloof. De kloof heeft een lengte van 800 meter en via houten bruggetjes overbrug je een hoogteverschil van 200 meter. Trek goede wandelschoenen aan, want het hout is glad door al het water.

Op zoek naar de marmot
De Nockalmstrasse wijkt echt af van de bergen die we eerder hebben bezocht. Ze spreken ook wel over de ‘zachte’ kant van de Alpen. De toppen van de bergen zijn hier rond en daardoor bij uitstek geschikt voor familiewandelingen. De alpenroute is 35 km lang en er zijn verschillende stopmogelijkheden onderweg. Het hoogste punt van de route is de Eisentalhöhe op 2.042 meter. Vanaf de parkeerplaats kun je in een half uur naar de top lopen. Verderop vind je de Glockenhütte met heerlijke lokale gerechten. Heb je nog wensen? Doe dan een wens bij de wensklok en laat het geluid van de bel het dal vullen. Op vijftien minuten lopen van het restaurant vind je ook de Windebensee, met een uitzicht dat je niet mag missen. In dit gebied kun je ook marmotten vinden, ze zijn echter vrij schuw. Wij zijn niet verder gekomen dan de waarschuwingsborden.

De oude kern van Villach
Aan de rivier de Drau ligt één van de grootste steden van Karinthië, Villach, een bruisende stad. Meerdere keren per week is er markt en zijn er tal van winkels en restaurants te vinden. Tegenover de St. Nikolai kun je gratis een wandelroute met de bezienswaardigheden van de stad krijgen. Op deze manier mis je ook de leuke hofjes niet. Je hebt ook de mogelijkheid om de St. Jakob te beklimmen. Goed voor de conditie, maar het uitzicht is niet noemenswaardig.
Meer weten?
Wil je meer weten over Karinthië? Op karinthie.com vind je alle informatie over activiteiten, bezienswaardigheden en evenementen in deze streek. Voor meer informatie over alle Oostenrijkse regio’s ga je naar austria.info.

Bekijk hier alle campings in Karinthië

Tekst en beeld: Sonja Lucardie