De twee gezichten van de Var

Waar iedereen verheerlijkt wegdroomt als je het over je vakantie aan de Côte d’Azur hebt, krijg ik op mijn aankondiging van onze vakantie in de Var enkel wazige blikken. Het lijkt wel of deze regio in het geheel niet bekend is bij kamperend Nederland, terwijl deze groene streek van de Provence-Alps-Côte d’Azur regio net zo mooi, zo niet mooier is dan de chique kuststreek. Tijd om mijn enthousiaste kampeerverhaal wereldkundig te maken, want in de Var is nog ruimte genoeg voor een flink aantal Nederlandse genieters.
De Côte d’Azur: druk, duur en misschien wel een beetje overgewaardeerd. Dat in tegenstelling tot de Var, het meest zuidelijke departement van de regio, waar de natuur en cultuur zich heel goed laten mixen met de ruim 400 km kustlijn die bij de regio behoort. De Var is een mengeling van het Provençaalse achterland, met wijnen, olijven en honing en het hippe van de spraakmakende Côte. Een regio die daardoor bij uitstek geschikt is voor alleszoekers, want je kunt hier van veel facetten in één kampeervakantie genieten.

Verblijf
Ons startpunt voor deze vakantie is Domaine du Colombier. Een camping met een flink hoogteverschil. Voordeel: prachtige vergezichten op het omliggende landschap, waardoor je minder ingesloten zit. Nadeel: niet heel geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. In het dal van de camping ligt een plaatje van een zwembad (verwarmd in het laagseizoen), compleet met loungebar voor cocktails en snacks, heerlijke loungestoelen en leuke glijbanen voor jong en oud. Hoewel de camping ook over een aantal kampeerplaatsen beschikt, hebben verhuurmogelijkheden hier de overhand. Super-de-luxe mobilhomes, met een badkamer en suite en een tweede badkamer en apart toilet, maar ook safarilodges die geheel in stijl worden afgewisseld door olifanten en giraffen. De camping is mooi aangelegd in een parkachtige omgeving met veel groen en is superschoon. Bij de receptie aan de ingang is ook een supermarktje voor de dagelijkse boodschap en er is een groot restaurant met overdekt terras, waar regelmatig live entertainment is. In de nachten word je hoogstens uit je slaap gehouden door de krekels, want er staat `s nachts een bewaker bij de slagboom die de boel in de gaten houdt.

Campingtip
Een andere camping, een paar km verderop aan dezelfde weg als Domaine du Colombier, is Holiday Green. Een camping die wij zeker voor een volgende keer in ons achterhoofd houden. De camping is gelegen tussen hoge bomen en beschikt over alle denkbare faciliteiten. Meer informatie vind je op de volgende pagina met campingsuggesties.

Streekproducten
Er is geen betere startplek om de omgeving te verkennen dan de lokale markten. We beginnen op de dagelijkse vismarkt aan de kade van de haven van Saint-Raphaël, op slechts een paar kilometer van de camping. We lopen een rondje langs de oude haven en van de vissers, die hier hun waar verkopen, begrijpen we dat het ook mogelijk is om met een catamaran de zee op te gaan. Als dat geen ontspannen begin van de vakantie is! Voor ruim €40,- per persoon (incl. drankjes) varen we een halve dag op een catamaran mee. Het tarief verschilt per seizoen (kinderen krijgen korting) en het is dan ook handig vooraf te checken wat de kosten zijn. Vanaf zee krijgen we een mooi uitzicht op de kustlijn en zien we een ploeg abseilers van de rotsen naar beneden komen. We komen weer opgeladen aan wal, onze laatste werkdag en de lange reis zijn heerlijk weggewaaid. Een absolute aanrader om snel te acclimatiseren!

Draguignan
Op woensdag- en zaterdagochtend blijkt er een grote markt te zijn in Draguignan (Place du Marché). Een lieflijk plaatsje waar je in de smalle steegjes kennismaakt met de charme van de Provence en op de markt kunt proeven van de pure producten van de streek. Een leuk uitstapje - om meer te weten te komen van de cultuur en het leven en wonen in de Provence - ontdekken we in het Musée des Arts et Traditions Populaires (hele jaar open van dinsdag t/m zaterdag). Voor maar €3,50 (gratis tot 18 jaar) krijg je een goed beeld van o.a. de wijn- en olijfproductie, historische kleding en vondsten tot het begin van de 19de eeuw.

Draguignan

Flayosc
Op zo’n 7 km van Draguignan komen we aan bij Flayosc. Rond de kerk uit de 11de eeuw ligt het schattige dorpje gedrapeerd. We hebben gehoord dat je hier ‘bovenin’ het dorp een fantastisch uitzicht hebt op het Esterel gebergte en het Centraal Massief en dus is het tijd voor een korte stop. In historische setting, met veel bloemen en planten, is het dorp een genoegen om door te wandelen en vanaf de plek naast de prachtige klokkentoren in ijzerwerk hebben we een waanzinnig mooi uitzicht op het gebergte dat afsteekt tegen de strakblauwe lucht. Wat een rust en ruimte!

Waar het er ook gemoedelijk aan toegaat is bij de Moulin du Flayosquet (Route d’Ampus), niet ver vanaf het dorp. Max Doleatto maakt hier in alle rust en eenvoud de meest heerlijke olijfolie op traditionele manier. En dat proef je! Max laat je graag meeproeven van zijn producties en vertelt meer over de verschillende persingen en de manier waarop hij dat doet in deze molen. Weggaan zonder olijfolie is bijna onmogelijk.

Châteaudouble
Wie op zoek is naar een heerlijk restaurant met lokale gerechten, met als extra een adembenemend uitzicht, wordt vanzelf doorverwezen naar Restaurant La Tour in Châteaudouble. Het authentieke restaurant serveert producten uit de streek, zoals heerlijke kazen van La Pastourelle, die op natuurlijke wijze geit-, schaap- en koeienkazen produceren. Naast de gezellige binnenruimte heeft het restaurant een geweldig terras met lange tafels, waar je uitzicht hebt op het geweldige Nartuby dal en de indrukwekkende rotspartijen. Dit plekje onder de platanen zullen wij niet snel meer vergeten.

Het Nartuby dal en de natuurlijke omgeving van Dracenie zijn voor wandelaars, klimmers, moutainbikers, maar ook voor vogelaars en natuurliefhebbers, een ware uitdaging. Het gebied is uitgestrekt en bezorgt je spectaculaire vergezichten en een onvergetelijke vakantie.

Handarbeid
We vragen ons af hoeveel handgemaakte houten poppetjes Jean-François in zijn winkel heeft staan, maar duidelijk is dat hij er veel heeft. In Callas (Boulevard des Poilus) kun je ze zelf bewonderen en nodigt de eigenaar je graag uit in zijn werkplaats achter de winkel om je uitleg te geven over de verschillende productiestappen. Nog op zoek naar een originele souvenir? Dan ben je hier zeker aan het goede adres.

Wolvenwijn
In La Motte, dichtbij Callas, belanden we bij Domaine du Jas d’Esclans. Een wijnmaker waar wolven de etiketten sieren en waar de wijnstokken naast de moderne wijnloods zijn gelegen. Je kunt hier terecht voor een rondleiding en natuurlijk kun je hier diverse wijnen proeven, die door de vriendelijke gastvrouw worden toegelicht. Een leuk uitstapje, vooral als het weer even niet meezit! Wil je wijn op stand, dan is een uitstapje naar Château La Font du Broc in Les-Arcs-sur-Argens aan te raden. Op het prachtige landgoed verwelkomen de eigenaren je in hun prachtige tuinen en kun je in een historische ambiance kennismaken met  de heerlijke wijnen die op dit landgoed worden gemaakt.

Vanaf dit landgoed is ook het middeleeuwse dorp Les Arcs niet ver weg, met de kapel van Sainte Roseline (de beschermheilige van de ogen) met een prachtig wandmozaïek van Chagall. Rondom de kapel werd tijdens ons bezoek een bloemen- en plantenmarkt georganiseerd, wat voor een gezellige levendige sfeer zorgde. En in het naastgelegen Château Sainte Roseline is een mooi ingericht wijnhuis, met uitnodigend terras te vinden. In de zomermaanden van de oneven jaren organiseert de bevolking een vier dagen durend middeleeuws festival ‘les Festes du Castrum’ .

Esterel
We trekken vanaf Agay de natuur in naar het ruige Esterel gebergte, het achterland van de sprankelende kust. Met Joseph gaan we op verkenning in het gebied, waarbij hij ons alles vertelt over de flora en fauna. Hij vertelt ons over de verschillende lavendelsoorten, laat ons ruiken aan diverse kruiden en trakteert ons op fenomenale vergezichten over het gebergte en de kustlijn, waar we de luxe boten als stipjes in de haven zien liggen. Om ons uiteindelijk tijdens een picknick middenin dit natuurgebied te verrassen met lokale lekkernijen.Met de aanblik van de zee wordt het hoog tijd om ook de kust maar eens te verkennen, want ondanks de prijs en de drukte willen we ook hier wel sfeerproeven op een terrasje en flaneren langs de boulevard van de Middellandse Zeekust!

Meer informatie over de regio is ook te vinden op visitvar.fr/nl, op nl.franceguide.com of op de Engelstalige site van het departement: 52sunsations.com.

Tekst en beeld: Janine Klein