De verrassingen van het Groothertogdom

Op slechts een paar uur rijden van Nederland vind je een Groothertogdom waar vele werelden samenkomen. De mix van Duitse, Belgische, Franse en Luxemburgse invloeden geven het landje een eigenheid die je terugvindt in kastelen en kloosters, natuur en cultuur. Vanwege de omvang leent het land zich uitstekend voor een rondreis. En dat is precies wat wij gaan doen!We hebben zin in deze mix van inspanning en ontspanning en van de rust en ruimte die de prachtige natuur van Luxemburg ons na een stressvolle periode kan brengen. We beginnen de reis op het punt waar België, Duitsland en Luxemburg samenkomen, in de Luxemburgse Ardennen (ardennes-lux.lu). Hier slaan we ons kamp op bij driesterrencamping Walensbongert in Troisvierges. Een ruim opgezette camping met 128 schaduwrijke toerplaatsen, die ideaal gelegen is voor onze ontdekking van Natuurpark Our.

Deze ontdekking doen we te voet via de 12 km lange rondwandeling van de smokkelaars (Sentier des Passeurs) die ons in de voetsporen laat treden van de smokkelaars die hier de grens met België overstaken. De wandeling is niet zwaar en brengt ons door het prachtige groene landschap weer terug naar het beginpunt, het station van Troisvierges, op nog geen kilometer van de camping.

Lac de la Haute-Sûre
We zakken iets verder zuidelijk om de natuur rondom het meer van Haute-Sûre te ontdekken. We overnachten hier op camping Im Aal (camping-im-aal.lu), een gemoedelijke en rustige camping aan de oevers van de Sûre die het hele jaar geopend is. De camping bevindt zich op slechts 500 meter van Esch-sur-Sûre, een romantisch dorpje waar in de zomer duizenden toeristen op af komen. De ligging is dan ook ideaal, vlak bij het natuurpark en op slechts een kilometer van het stuwmeer met alle recreatiemogelijkheden. Vanaf de camping worden regelmatig wandeltochten georganiseerd, maar je kunt in de directe omgeving ook heerlijk fietsen langs de rivier.Tip: wil je meer luxe en meer activiteiten voor de kinderen, dan is vijfsterrencamping Fuussekaul in Heiderscheid een aanrader in deze omgeving. Met buitenzwembaden en een binnen- en buitenspeeltuin, een heerlijk beautycentrum, kinderanimatie en volop mogelijkheden tot het huren van stacaravans of tenten. Je vindt alle mogelijkheden terug op vacansoleil.nl.

Luxemburg stad
Na de rust van de natuur dompelen wij ons onder in de kleinstedelijke sfeer van de hoofdstad Luxemburg. Met meer dan 1000 winkels is dit een waar shopparadijs. Ook de wekelijkse markten zijn een aanrader om heerlijke streekproducten te scoren. Op woensdag en zaterdag vind je ze van 7.00 tot 13.30 uur op Place Guillaume en Place de Paris en op woensdag ook in Bonnevoie op Place Léon XIII. De maandelijkse grote markt, de ‘Glacismaart’ een combinatie tussen een rommel-, waren- en streekproductenmarkt, vindt elke derde zondag van de maand plaats van maart t/m november (m.u.v. augustus) in de wijk Limpertsberg van 10.00 – 17.00 uur.Tip: in augustus vindt elk jaar de Schueberfouer plaats op het Glacis parkeerterrein in de wijk Limpertsberg. Deze braderie met kermis duurt 20 dagen. In 2013 begint de 673ste editie van deze braderie op 23 augustus.

Camping Steinfort
De stad is prima bereikbaar, in ons geval vanaf camping Steinfort (camping-steinfort.lu) op 18 km van de stad. Deze camping van Nederlandse eigenaren is nog geopend tot het einde van seizoen 2014. Vanaf de camping brengen we een bezoek aan het Mijnmuseum in Rumelange (37 km, mnm.lu) waar we diep onder de grond gaan (warme kleding nodig!) en nemen we de volgende dag de toeristentrein vanuit Petange (16 km) naar Fond-de-Gras, waar we het Industrie en Treinenpark bezoeken. In de buurt van de camping kun je ook kanoën bij Dillingen en klimmen bij Berdorf. Activiteiten genoeg!

Müllerthal
Vanuit het zuiden trekken we weer langzaam huiswaarts. In het oosten van Luxemburg verblijven we in het Müllerthal op camping Birkelt. Een vijfsterrencamping voorzien van alle comfort, waaronder een verwarmd overdekbaar zwembad. Ook zijn hier verhuurmogelijkheden van Vacansoleil. De camping ligt bovenop een heuvel even buiten Larochette en ook hier is de eigenaar Nederlands. Niet alleen op de camping kun je je prima vermaken, de omgeving is prachtig om te wandelen.Tip: Vanaf de camping is Echternach maar 12 km verderop. Op de grens met Duitsland is deze plaats een echt outdoor walhalla. Je kunt vanaf hier kano-, raft- en mountainbiketochten maken. Een leuke combi is om de heenweg te kanoën en voor de terugweg een mountainbike te huren.

Kastelen
Aan historische rijkdom hebben ze in het groothertogdom genoeg. Overblijfselen uit de middeleeuwen en vele kastelen en vestingen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op de toeristen. Deze historische gebouwen en ruines geven een goede impressie van de luxe en macht van weleer, toen de Luxemburgse seigneurs het voor het zeggen hadden. De kastelen van Vianden, Beaufort, Bourscheid, Clervaux en Bourglinster zijn gerestaureerd en bieden vaak historische evenementen, tentoonstellingen en concerten. Ben je in de buurt, check dan zeker de agenda! Voor wandelaars is de nationale wandelweg door de ‘vallei van de 7 kastelen’ een adembenemende route door de Eischvallei. Je ontdekt er zeven geweldige kastelen in een geweldige omgeving met een variëteit aan landschappen.Tip: andere historie, die van de Tweede Wereldoorlog vind je o.a. in het indrukwekkende Nationaal Museum voor Militaire geschiedenis (nat-military-museum.lu) in Diekirch en op de stilmakende Amerikaanse begraafplaats in Hamm (bij Luxemburg stad).

Laatste stop: Clervaux
Via een tussenstop in Vianden, waar we overdag de rondwandeling binnen de stadsmuren maken en het kasteel bezoeken, rijden we door naar onze laatste stop op deze reis: Clervaux, in het noorden van het land. Ook hier is het kasteel een aanrader, waar een klein oorlogsmuseum in is gevestigd. De vaste fototentoonstelling staat op de ‘Memory of the world’ lijst van UNESCO.Tip: bezoek je Luxemburg, dan is de Luxembourg Card interessant als je bijvoorbeeld een aantal musea wilt bezoeken. De voordeelkaart is gedurende 1, 2 of 3 dagen geldig en geeft je toegang tot meer dan 50 musea en bezienswaardigheden in heel Luxemburg. Daarnaast maak je gratis gebruik van de trein en bus van het nationale openbare vervoersnet. Kijk voor de mogelijkheden op: ont.lu/nl/luxembourg-card. Alle informatie over Luxemburg, de historie, natuur, activiteiten en evenementen vind je op visitluxembourg.com.

Blij verrast door de diversiteit van Luxemburg rijden wij huiswaarts. We zijn onder de indruk van het oorlogsmuseum, hebben ons uitgeleefd met shoppen in de stad en zijn volledig tot rust gekomen in de bijzonder mooie natuur van dit land. Gelukkig is het zo dicht bij dat we er snel weer naar toe zullen rijden, want ook voor een lang weekend of midweek is dit een geweldige bestemming!

Bekijk hier alle campings in Luxemburg

Tekst: Janine Klein | Beeld: Visit Luxembourg