Deventer 1250 jaar

Het is feest dit jaar in Deventer. De Overijsselse Hanzestad bestaat op de kop af 1250 jaar. Daarmee is het één van de oudste steden van Nederland. Dat is reden voor een feestje en daarom organiseert de stad dit jaar tal van evenementen en activiteiten.Al rond het jaar 800 was er sprake van een nederzetting op deze strategische locatie aan de rivier de IJssel, maar pas in de middeleeuwen floreerde Deventer en werd het een volwaardige stad. Dat had alles te maken met de ligging, waardoor het zich als belangrijke handelsstad aan kon sluiten bij handelsverbond de Hanze. Kooplieden uit heel Europa wisten de weg te vinden naar de jaarmarkten die er werden gehouden. En hoewel het er tegenwoordig een stuk rustiger aan toe gaat, is Deventer tot op de dag van vandaag een levendige stad.

Historie
Van de historie is gelukkig veel bewaard gebleven: er zijn nog bijzonder veel monumenten in het historische centrum te vinden. Veel van die monumentale panden zijn in de laatste decennia gerestaureerd. Mooie voorbeelden hiervan zie je in het monumentale Bergkwartier.Tip: wil je de stad op een andere manier bekijken? Op donderdagen en zaterdagen in juli en augustus staat de paardentram voor je klaar en maak je in ruim een half uur kennis met de binnenstad!

Wil je de stad te voet verkennen, doe dat dan vooral met een stadsgids. Elke dinsdag t/m zondagmiddag om 13.30 uur organiseert het Gilde Deventer (gildedeventer.nl), in samenwerking met VVV Deventer, stadswandelingen die dit jaar in het teken staan van het jubileum. De rondleiding duurt circa 1,5 uur en brengt je door de middeleeuwse straatjes en steegjes in het oude handelshart van de stad, het Bergkwartier, het leidt je langs de topstukken van het Noordenbergkwartier, zoals de Grote of Lebuinuskerk en toont je het oudste stenen woonhuis van Nederland. Zo zie je niet alleen al het moois, maar krijg je ook veel informatie over de historie van 768 tot heden. De kosten zijn €4 p.p. en de start is bij het VVV in het Penninckshuis (Brink 89).Tip: wel wandelen, maar zonder gids? Bij het VVV kantoor zijn diverse wandelroutes door de binnenstad verkrijgbaar. Online bestellen kan op deventerwebwinkel.nl.

IJssel
Nog iets wat Deventer uniek maakt is de ligging aan de IJssel. Vanaf de oevers zie je de boten zo aan je voorbij gaan. Een heerlijke ontspanning, vooral als de temperatuur lekker genoeg is om te genieten op één van de zandstrandjes aan de rivier. Wil je zelf naar de overkant, dan biedt het voetveer uitkomst. Het brengt je zo vanuit de binnenstad naar het unieke natuurgebied Ossenwaard.Tip: kom je met de auto naar Deventer? Parkeer dan gratis op de Worp en ga met het pontje over naar de binnenstad. Een retourtje is €1,50 en de pont vaart elke dag!

Winkelen
Niet alleen vind je in Deventer winkels van de grote ketens, er zijn ook veel bijzondere winkels en galeries. In het centrum zijn ruim 300 winkels te vinden die de shop-a-holics wel even zoet houden. Daarvan zijn 95 galeries en unieke, kleinschalige winkeltjes opgenomen in een speciale wandelroute. Zo kun je ze zeker niet missen. De wandelroute is gratis verkrijgbaar bij het VVV. Elke eerste zondag van de maand, tussen 12.00-17.00 uur, is het koopzondag in de Deventer binnenstad. Markten
Deventer stond in de middeleeuwen al bekend om de jaarmarkten en nog steeds is het een stad met veel markten. Van dinsdag t/m zaterdag is er elke dag wel een markt in de stad te vinden. Op vrijdag en zaterdag zijn dat twee grote algemene warenmarkten op stadsplein de Brink. Daarnaast is er de Goede Vrijdagmarkt en de Deventer Boekenmarkt: een ruim 6 kilometer lange boekenmarkt met bijna 900 kramen. Van 13 oktober t/m 20 januari 2019 vertelt museum De Waag tijdens de tentoonstelling ‘Het boek van Deventer’ over de rijke geschiedenis die Deventer heeft als eeuwenoude boekenstad. Ook worden er gedurende het jaar meerdere brocantemarkten georganiseerd.Tip: Vanwege het jubileum zijn er dit jaar extra veel evenementen en activiteiten. Op deze website vind je een overzicht!

Stadsbrouwerij
Ook liefhebbers van bier komen in Deventer aan hun trekken. In de Stadsbrouwerij draait alles om bier. Het is gevestigd in een oud industrieel pand aan de Sluisstraat en je kunt er zien hoe bier gemaakt wordt en natuurlijk bier proeven in het proeflokaal. Elke zaterdag en zondag om 16.00 uur kun je meedoen met een proeverij van 3 verschillende Davo-bieren.Voor kinderen
Ook voor kinderen is er veel te beleven in en om Deventer:

  • Spelen op de Brink: t/m september kunnen kinderen van 3-10 op woensdag- en zondagmiddag van 14.00 – 16.00 uur gratis en veilig spelen op de Brink met speelgoed van vroeger, zoals hoepels, diabolo’s, vliegende Hollanders, bakfietsjes en nog veel meer.
  • Speelgoedmuseum: het speelgoedmuseum is gevestigd in twee middeleeuwse pakhuizen. Je treft er de wereld in het klein. In de knusse zaaltjes vind je speelgoed waar je zelf mee speelde, maar ook het speelgoed van je ouders, opa en oma en van nog langer terug.
  • De Scheg: wordt het een bezoek aan het zwemparadijs, speelparadijs of de overdekte kunstijsbaan (oktober t/m maart)? Kom naar De Scheg en je vindt dit alles onder één dak! Met ruim 20.000m² is De Scheg het grootste overdekte sport- en belevingscentrum in Gelderland en Overijssel.
  • Hof van Twello: op steenworp afstand van Deventer vind je Hof van Twello. Met een Blotevoetenpad, heerlijke speelplekken voor kinderen en een fijne theetuin met streekproducten is dit een topplek. Je kunt er ook fietsen en steps huren en informatie vergaren over de wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving.Kamperen

Wil je nu niets missen van de stad, dan biedt kamperen op de stadscamping uitkomst. De camping heeft 60 kampeerplaatsen en ligt aan de overkant van het water. Met het pontje ben je dus zo in de binnenstad. De camping biedt ook huurmogelijkheden. Zo kun je er overnachten in een Yurt of retrocaravan. Tent & Ontbijt is een goed alternatief voor een B&B. De stadscamping is het hele jaar geopend.

Tip: plannen om naar Deventer te gaan? Dan is deventer.info je startpunt!

Buiten de stad
Wil je stad en natuur combineren? Ook dan zit je in Deventer goed. De stad maakt samen met de rivier de IJssel en de kleurrijke heide op Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug onderdeel uit van de regio Salland. Het is een prachtig decor om te wandelen en te fietsen. Meer weten? Reis dan naar sallandnatuurlijkgastvrij.nl.

Tekst: Janine Klein | Beeld: VVV Deventer