Een kampeerplek onder de zon

Bij de Nederlandse overwinteraars is het al lang en breed bekend: de Spaanse regio Murcia is dé ideale overwinterplek. Meer dan 300 dagen zon per jaar, een gemiddelde temperatuur van 19 graden en goed geoutilleerde campings zijn al genoeg redenen om per direct de camper te pakken en af te reizen naar deze zuidoostelijke regio van het Iberisch schiereiland. Maar zijn dat de enige redenen?



De regio Murcia is één van de zeventien autonome regio’s van Spanje en vormt tevens één provincie. De hoofdstad van deze regio is de gelijknamige stad Murcia. Met de Costa Calida, een kustlijn van 252 kilometer, grenst deze regio aan twee warme zeeën; de Middellandse Zee en de binnenzee Mar Menor.

Cabo de Palos
We starten de reis dit keer op een uitzichtpunt, het meest zuidoostelijke puntje van de regio, Cabo de Palos. Omdat deze landtong omhoog leidt naar de vuurtoren heb je hier een fantastisch uitzicht over de twee zeeën. Maar er is nog een reden waarom we hier starten. In het Planeta Azul, aan de haven van Cabo de Palos, laten we ons namelijk informeren over de flora en fauna in deze regio en krijgen we beter inzicht in de vele soorten, waaronder de sierlijke zeepaardjes. Zo leren we dat de stroming van koeler water vanuit de Atlantische Oceaan hier samenkomt met het warme water van de Middellandse Zee.



Het gevolg? Meer diversiteit in vissoorten en mede daardoor een ideale plek om te snorkelen en te duiken. Maar er is nog een reden waarom duikers graag naar deze regio komen. De havenplaats Cartagena heeft, door de strategische ligging, regelmatig onder vuur gelegen en tientallen schepen zijn dicht bij de kust gezonken. Plekken waar nu fantastisch gedoken kan worden. Je begrijpt: nog een reden om naar deze regio af te reizen!



Tip: het Mar Menor is een zoute binnenzee met warm, ondiep water en zandstranden. Een ideale plek om lekker met kinderen naar het strand te gaan!

Dat de kust ruig en onherbergzaam aandoet, ontdekken we tijdens een boottocht met een rib van Sea Runner langs de kust van de Costa Calida, dat ‘warme kust’ betekent. We vertrekken vanuit de haven van Cabo de Palos en passeren onderweg het natuurpark Calblanque, met witte rotsen en baaitjes waar je alleen te voet of met de boot kunt komen.



Tip: geen boot tot je beschikking, maar wil je wel een indruk van die prachtige kust krijgen? Wandel dan vanaf de haven van Cabo de Palos langs de kust. Er is een wandelpad dat je van de mooiste vergezichten laat genieten, met hier en daar een lange trap naar een strandje beneden aan de rotsen.

Cartagena
De boot brengt ons naar Cartagena, waar we – met de zee in onze benen – worden verwacht door gids Antonio van het toerismebureau van deze regio. Hij neemt ons mee door de ruim 3000 jaar oude havenstad, waar historie achter elke gevel schuilt. We bezoeken het San Francisco plein, Calle Mayor, de haven met oude verdedigingswerken en de opgravingen van een Romeins badhuis. Voor het mooiste uitzicht op het oude Romeinse theater klimmen we de berg op. Vanaf het plein voor het kasteel zien we niet alleen het oude, maar ook het nieuwe openlucht theater, dat – bij toeval – direct naast het oude theater gebouwd is.



Mazarrón
Van Cartagena trekken we verder langs de kust om te eindigen in Mazarrón. Ook hier is een bezoekerscentrum gevestigd, dat in dit geval geheel in het teken staat van de diverse schipbreuken die hier geleden zijn. En ook hier ontdekken we het Romeinse verleden. Lunchen doen we aan de boulevard bij het strand. Bij Hotel Playa Grande komt ook de lokale brandweer om te lunchen, dus daar kunnen we vast lekker eten. In het restaurant genieten we vervolgens van tal van lokale gerechten. Een aanrader!



Alhama de Murcia
In het prachtige avondlicht bezoeken we op de valreep nog Alhama de Murcia. Het centrum is klein en bezienswaardigheden liggen hier dicht bij elkaar. Het archeologisch museum is gebouwd op de plek waar opgravingen zijn gedaan van 2000 jaar oude badhuizen. Een behoorlijk complex. Vanaf het museum loopt een wandelpad omhoog naar het oude kasteel dat gebouwd is in de islamitische periode in de late 11de eeuw. Het kasteel is al geruime tijd onder restauratie en daardoor kunnen we goed inschatten hoe groot dit complex moet zijn geweest. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht mét zonsondergang over de stad en de ligging aan het water. Steden met historie waar je ‘u’ tegen zegt en daarom weer een extra reden voor een bezoek aan de regio!



Tip: er lopen meerdere wandelroutes door de regio vanaf Alhama de Murcia. Een mooie overzichtskaart (in het Engels) is verkrijgbaar bij het museum.

Natuur
Na al deze historische bouwwerken zijn we wel toe aan een beetje afwisseling en dat kan bij uitstek in het regionale park van Sierra Espuña. Dit natuurgebied ligt een stukje landinwaarts en behoorlijk hoger. Vooral in de wintermaanden is het temperatuurverschil met de kust erg groot. Het was tijdens ons bezoek slechts een paar graden! Gelukkig warmen we tijdens een wandeling door dit natuurgebied lekker op. Hiervoor halen we een plattegrond bij het Centro de Visitantes Ricardo Codorniu, vernoemd naar de man die ervoor gezorgd heeft dat er weer bomen werden geplant om erosie tegen te gaan. Het is dankzij deze man dat dit natuurgebied er zo prachtig bij ligt. In het centrum leren we meer over de historie en de flora en fauna van dit gebied. En daardoor weten we dat de berggeiten die we onderweg tegenkomen niet inheems zijn en meer als plaag worden gezien, omdat zij inheemse dieren en planten bedreigen. Ook voor wandelaars en mountainbikers biedt de regio Murcia volop uitdaging!



Bullas
Naast cultuur en natuur heeft de regio nog een troef in handen. Bullas herbergt één van de drie aangewezen wijngebieden van deze regio. De zonnige hooglanden en de grote temperatuurverschillen zorgen voor prachtige wijnen. Bullas kent dan ook een lange wijnhistorie, die goed uitgelegd wordt in het wijnmuseum. Er is zelfs een wijnroute door Bullas, die je langs verschillende bodega’s en informatiecentra brengt. En wil je meer weten dan kun je terecht in het VVV in Bullas. Na een bezoek aan het wijnmuseum bezochten wij natuurlijk nog een wijnmakerij. Bij wijnhuis Rosario kregen we een uitgebreide rondleiding én proefden we van deze heerlijke druivendrank.



Tip: het wijnmuseum heeft een kleine winkel met streekproducten, waaronder natuurlijk wijnen. Zoek je een (eet- of drinkbare) souvenir, dan kun je hier je slag slaan!

Caravaca de la Cruz
Nog zo’n stad met Moorse invloeden is Caravaca de la Cruz. Letterlijk hoogtepunt hier is het kasteel - met kathedraal - dat ver boven de stad uittorent. De weg ernaartoe was en is nog steeds decor van een eeuwenoude traditie waarbij stoere mannen samen met een paard omhoog rennen. Vier mannen aan weerszijden van het paard rennen samen met het paard in weergaloos tempo omhoog naar de kathedraal. Wie het snelst, met paard en alle mannen, over de finish komt, heeft gewonnen.


Het is een wedstrijd die een belangrijke rol in Caravaca speelt. Wat heet, er is zelfs een museum dat in het teken van deze cultuurhistorie staat. Want niet alleen de wedstrijd is een belangrijk onderdeel, ook de aankleding van het paard zorgt ervoor dat men in de punten kan vallen. In het Museo Caballos zie je tal van deze prachtige kleden, maar zie je ook indrukwekkende filmpjes van hoe de strijd eraan toe gaat. Folklore die zijn weerga niet kent en die opgenomen is in het cultureel erfgoed van Unesco. En ook dat is voor ons weer een extra reden voor een bezoek aan deze streek!



Tip: wil je dit evenement, met parades en wedstrijden, zelf meemaken? Het wordt jaarlijks begin mei gehouden.

Murcia
Natuurlijk mag de hoofdstad van de regio niet ontbreken aan een bezoek aan deze veelzijdige regio. De stad is niet alleen kleurrijk door de felgekleurde gebouwen, ook de studenten maken er een bonte gezelligheid van. En we treffen het, het weer is perfect, dus we wandelen van de kathedraal, via een terrasje voor een kop koffie, naar het Real Casino, om ons te vergapen aan alle pracht en praal uit Moorse tijden. De vele barokke gevels, de ontelbare winkeltjes, de wirwar aan straatjes en de gezellige terrasjes zorgen ervoor dat we rondwandelen tot de zon ondergaat. We sluiten de dag af in Mercado de Verónicas, een grote, overdekte markthal uit het begin van de 19de eeuw, waar we allerlei lekkernijen meenemen voor op de camping. Ook Murcia is een geweldige reden om deze regio te ontdekken!



Tip: wil je meer weten over de regio Murcia? Kijk dan op murciaturistica.es (Engels) of ga naar spain.info (Nederlands).

Na het maken van deze reis begrijpen we die overwinteraars wel. Toegegeven, het is een flink eind reizen, maar de diversiteit op de bestemming zorgt ervoor dat je van alle werelden het beste kunt ontdekken. Wie wil nu niet tijdens één vakantie genieten van cultuur, historie en natuur, afgewisseld met een geweldige stedentrip?