Eilandhoppen in Bretagne? Mais oui!

Ze zijn stuk voor stuk subtropischer dan we vooraf hadden kunnen bedenken. De eilanden voor de Bretonse kust zijn in vroeger tijden vast ruig en onherbergzaam geweest, maar stralen nu vooral lieflijkheid en sereniteit uit. We gaan op ontdekking vanuit Brest in Bretagne.



De naam van het departement Finistère (letterlijk: het einde van de wereld) had niet beter gekozen kunnen worden. De regio wordt aan drie zijden omgeven door zee en het uitzicht daarover is oneindig ver. Toch blijken er op relatief korte afstand tal van bijzondere eilanden voor de kust te liggen, die tot Bretagne gerekend mogen worden. Tijdens onze reis verkennen we île d’Ouessant, île de Batz en les Sept-îles.

Brest
Ons startpunt tijdens de reis is de stad Brest. Een levendige havenstad met een gezellig centrum, waar je kunt winkelen tot je erbij neervalt. Een groot deel van de binnenstad is aangeduid als wandelgebied en de tram brengt je van de ene zijde van de rivier La Penfeld naar de andere. Even uitstappen bij de brug ‘Ponte de Recouvrance’ zorgt ervoor dat je al een aantal bezienswaardigheden te zien krijgt, zoals de oude toren ‘Tour Tanguy’ en de tuin van de ontdekkers, de ‘Jardin des Explorateurs’ die zich dicht bij de zeemonding van de rivier bevindt. Hoewel de stad tijdens de Tweede Oorlog een belangrijk mikpunt was, zijn er toch veel historische bezienswaardigheden te vinden. Ben je in de buurt, dan is Brest zeker een bezoek waard!



Ile d’Ouessant
Vanaf Brest is het een klein stukje naar île d’Ouessant. Althans over land dan, want de overtocht met de boot neemt daarna nog zo’n 1,5 uur in beslag vanuit de haven van Le Conquet. Geen verkeerde overtocht trouwens, met het zonnetje erbij is het een heerlijk ontspannen tochtje. Alleen al het kijken naar het inschepen van de boot is een belevenis. Alles op het eiland komt van de wal, dus fietsen, boodschappen, alles gaat mee aan boord. Op de kade is het een drukte van jewelste en de medewerkers van de veerboot van Penn’Ar Bed zijn flink van stuk om al die bagage aan boord te krijgen.

Tip: je kunt alleen te voet (of per fiets) met de veerboot mee. Er rijden op het eiland wel wat auto’s en een taxi, maar met eigen auto overgezet worden is niet mogelijk.

Eenmaal op het eiland is het hoog tijd voor de lunch. We lunchen met onze gids Ondine van het lokale VVV bij restaurant Duchesse Anne, op de punt van het eiland. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het eiland en de omliggende zee. Het VVV-kantoor ligt overigens centraler op het eiland, direct naast de kerk én naast de enige camping waar je – logischerwijs – alleen met de tent kunt kamperen.

Historie
Vanaf het centrum verkennen we het eiland. De enige kerk, de verhalen van de schipbreukelingen die op het kerkhof een plek kregen, het leven op het eiland in vervlogen tijden, het spreekt tot de verbeelding. Wat er nu zo mooi uitziet en waarvoor men nu bewust kiest, was vroeger helemaal niet zo idyllisch. Meer historie krijgen we mee in het Musée des Phares et Balises, dat volledig in het teken staat van de maritieme navigatie. In de voormalige technische ruimte van de vuurtoren is een uniek museum vol historie, oude vuurtorenlampen en technisch vernuft. Bovendien ligt het museum direct aan zee, waar het bijzonder mooie turkooizen water met witte schuimkoppen constant tegen de klif bonkt, alsof het wil zeggen ‘dit is mijn territorium, hier ben ik de baas’.



Een deel van het eiland is prachtig bewaard gebleven als natuurgebied. Wandelaars en fietsers kunnen hier genieten van het ruige eilandleven. Op een verlaten punt ontwaren we een ruïne en verderop in het water staat een vuurtoren die de schepen om het eiland heen moest leiden. Om daar te komen had je acrobatenbloed nodig en bovendien heel veel lef!

Pointe Saint-Mathieu
Eenmaal weer op het vasteland brengen we een bezoek aan de vuurtoren van Saint-Mathieu. Niet alleen heb je vanaf hier ook weer waanzinnig uitzicht – de vuurtoren is op afspraak te bezichtigen én te beklimmen – de vuurtoren is prachtig gelegen, naast de ruines van een oude abdij uit de elfde eeuw, en biedt een kleine expositieruimte in de voet van de toren. Even verderop staat een nationaal herdenkingsmonument dat er is opgericht ter nagedachtenis aan alle maritieme helden die voor Frankrijk gesneuveld zijn. En als je dan bent uitgewaaid ligt er aan de overkant van de straat een heerlijk restaurant op je te wachten, met een uitgebreide menukaart vol lekkere visgerechten.



Île de Batz
We vervolgen onze weg van Pointe Saint-Mathieu naar Roscoff. Daar stappen we op de boot naar île de Batz, een overtocht van circa een half uur. Het eiland is een stuk kleiner dan het voorgaande, maar wederom doet het tropisch aan met wit zand, helderblauw water en palmbomen. Het eiland is 3,5 kilometer lang en 1,5 kilometer breed en een rondje om dit eiland is slechts 12 kilometer. Ook hier zijn weinig auto’s, op een lokale auto na. We laten ons vertellen dat het ruim €800,- kost om de auto naar de overkant te halen. En voor die paar wegen op het eiland heb je eigenlijk geen auto nodig. Het is er dan ook lekker rustig op straat en direct bij de veerboot kun je fietsen huren bij Le Saoût om zo het eiland te verkennen. Doe je dit met een gids, dan krijg je veel meer informatie dan je al fietsend zou ontdekken, absoluut een aanrader. Eenmaal buiten het dorp kijken we onze ogen uit. Wat een kleurrijke bloemen- en plantenpracht. Het klimaat is hier perfect voor tropische plantensoorten die op het vasteland niet groeien. Heel bijzonder!



Les Sept-Iles
Een stukje verderop aan de kust vertrekken we vanuit Perros-Guirec voor een echte Bretonse ervaring met de zeilboot Sant C’Hireg naar les Sept-Iles. We varen niet rechtstreeks, want onderweg zijn allerlei dieren te spotten. We zien zeehonden zonnebaden en hele rotsen die wit zien van de Jan van Genten. Met een klein bootje naderen we rotsen tot een paar meter afstand. Even verderop vliegen aalscholvers af en aan en rondom de boot duiken papegaaiduikers met grote snelheden in het water. Het is een schouwspel waar we geen genoeg van kunnen krijgen!

In de baai van les Sept-Iles gaan we voor anker om met de kleine boot aan land te gaan. De klim via de steiger is flink. Het is eb dus we beginnen onderaan de glibberige trap. Op de terugweg kunnen we direct vanaf de kade instappen is ons beloofd, want het tij zal snel keren. Het onbewoonde eiland is verlaten. We zijn op tijd, maar de groepen zullen binnen afzienbare tijd aan land komen. We grijpen dus onze kans om te voelen hoe het is om op een onbewoond eiland rond te dwalen. Opvallend is de weelderige vegetatie. Kleurrijke planten en bloemen sieren het eiland. Meeuwen bepalen de regels en wie zich daar niet aan houdt, wordt bestraft door een meeuw die zijn behoefte welgemikt laat vallen. Het is broedseizoen, dus het is oppassen geblazen.



Een wandelpad leidt ons naar het hoogste punt van het eiland waar de vuurtoren waakt over de schepen. Het verhaal van deze vuurtoren wordt ons uitgelegd door de gids en terwijl we genieten van het uitzicht over de droogliggende rotspartijen en langzaam weer teruglopen naar de boot, zien we de eerste grote veerboot met bezoekers aankomen. We nemen snel weer plaats in ons historische schip en zeilen in stilte weer terug naar de kust.

Tip: meevaren met een historisch schip of een andere typische Bretonse ervaring op doen? Op tourismebretagne.com/idees staan tal van mogelijkheden.



Andere wereld
We zijn verbaasd. Zo vlak voor de kust van Bretagne ligt een wereld die zo anders is dan het vasteland, dat hadden we vooraf niet kunnen bedenken. Met name op Ile de Batz hadden we het gevoel aangemeerd te zijn op een tropisch eiland, mede door het witte strand, de palmbomen en de rijke flora. Dat je zo dicht bij huis zo enorm verrast kan worden, doet ons beseffen dat we in Europa ongetwijfeld nog veel meer van dit soort onontdekte pareltjes hebben. Vanuit de Finistère, waar op elke straathoek wel een camping te vinden is, zijn de eilanden goed bereikbaar. Een bestemming die absoluut alle aandacht verdient!

Tip: meer weten? Op bretagne-vakantie.com vind je niet alleen veel tips en meer informatie over de genoemde eilanden, je kunt er ook terecht voor praktische informatie en honderden campings in de regio. Op rendezvousenfrance.com vind je niet alleen meer informatie over Bretagne, maar ook over de rest van Frankrijk!

Tekst en beeld: Janine Klein