Eilandhoppen in de Oostzee

Småland is één van de grootste provincies van Zweden. Gedomineerd door beboste hooglanden, langgerekte bossen en duizenden meren, zou je bijna vergeten dat deze provincie nog een troef in handen heeft. In het oosten van de provincie ligt namelijk de gemeente Västervik, met een archipel van bijna 5000 eilanden, sommige niet groter dan een postzegel…Gemeente Västervik beslaat een behoorlijk groot oppervlak, maar bestaat grotendeels uit water. De eilanden, variërend van piepklein tot kilometerslang, worden door bruggen en tunnels met elkaar verbonden. Door het gematigde oceaanklimaat is dit stukje Zweden altijd nét even warmer en zonniger en dat maakt de regio in de zomermaanden een favoriete nationale bestemming. Vakantievierende Zweden zijn gek op deze regio en zorgen voor een gezellige sfeer in kuststad Västervik.Zomerstad Västervik
Västervik wordt wel de ‘Parel van de Oostzee’ genoemd en is een ideaal vertrekpunt om de omgeving én de vele eilanden te verkennen. De stad is compact en langs de zee gebouwd en typische Zweedse huizen in fallurood en pasteltinten worden afgewisseld door historische gebouwen, zoals die uit 1793 waarin het VVV gevestigd is. Vanaf hier lopen we via het wandelgebied naar de boulevard met winkels, terrasjes en lekker veel bankjes langs de haven om van het uitzicht te genieten.Tip: Een ‘fika’, koffie met wat lekkers om gezellig bij te kletsen met familie of vrienden, is populair in Zweden. Je vindt in Västervik dan ook veel leuke plekjes om te genieten van een kop koffie met een Zweedse specialiteit. Onze favoriet? Båtsmans in de historische straat Båtsmansgatan, waar je ook Båtsmansgränd kunt zien, met smalle houten vissershutjes uit de 17de eeuw. De wafels met huisgemaakte aardbeienjam en geklopte room zijn hier onweerstaanbaar!

In de stad is de witte St. Gertrudes kerk al sinds de 14 eeuw een onmisbaar gegeven en zeker een bezoekje waard. De kerk is gelegen in het pittoreske oude gedeelte van de stad Gamle Norr, waar je ook de Aspagården vindt, een boerderij uit de 18de eeuw, waar nu een keramiekwerkplaats en winkel in is ondergebracht. Een ander markant punt in de stad is de rode St Petri kerk, die van veraf al zichtbaar is. Tot slot mag zeker de ruïne van het Stegeholm kasteel niet ontbreken tijdens je bezoek. Dit kasteel is meermalen vernietigd tijdens de strijd en daarna weer opgebouwd. De ruïne die nu nog rest heeft men te danken aan de Deens-Nederlandse vloot die het bouwwerk in 1612 met de grond gelijk probeerde te maken. Gedurende de zomer vinden hier vele culturele activiteiten plaats en in week 28 is de ruïne het decor van het jaarlijkse cultfestival ‘Visfestivalen’.Tip: meer weten over bezienswaardigheden, activiteiten en evenementen in Västervik? Ga dan naar vastervik.com.

De eilanden
Hoewel de archipel duizenden eilanden omvat zijn de eilanden Hasselö, Idö, Rågö en Björkö de meest bekende. Elk eiland heeft een unieke sfeer en is per boot bereikbaar, onder andere vanuit de haven van Västervik. Rondom het eiland Idö kun je op zeearendensafari. Wij rijden naar Loftahammar waar we in de haven op de boot stappen naar het eiland Rågö. De route naar Loftahammar is meer dan de moeite waard. In zo’n 50 kilometer rijden we helemaal om de archipel heen en genieten we van de natuur en het prachtige uitzicht. Een aanrader!

Kampeertip
Op het uiterste landpuntje van Loftahammar ligt 3-sterrencamping Tättö Havsbad, een gemoedelijke camping zonder fratsen, met prachtig uitzicht over het water en ruime plekken op gras- en zandgrond tussen de bomen. De camping heeft een kampwinkeltje, milieustation, minigolf, volleybalveld, tv-ruimte en restaurant en op diverse plekken barbecueplaatsen voor ieders gebruik.Natuurreservaat Rågö
Vanaf de haven van Loftahammar is het een klein halfuurtje varen naar het eiland Rågö. De lucht is strakblauw, de vogels laten van zich horen en we genieten van de overtocht. Eenmaal aangemeerd wandelen we naar het restaurant waar we op het terras genieten van een heerlijke lunch met lokale gerechten. Hier krijgen we ook tips van de goedlachse eigenaresse en met een folder in de hand kiezen we voor een wandeling die ons de diversiteit van het eiland laat zien (let op: van 1 april tot 10 juli is het vogelreservaat vanwege het broedseizoen niet toegankelijk). We struinen door het bos, klauteren over de stenen en stapelen wat steentjes op elkaar ter herinnering aan ons bezoek. Het lijkt wel of we helemaal alleen op het eiland zijn en dat maakt dat de vogels zich allerminst bedreigd voelen. Het eiland is onderdeel van een natuurreservaat en is het domein van vele vogelsoorten, maar ook andere flora en fauna. Een ideale dagbesteding!Tip: Wil je overnachten op Rågö? Er is een speciaal aangewezen kampeerplek voor tenten.

Peddelen tot aan de horizon
De volgende dag bekijken we de archipel op een andere manier. Met Karin van Nordic Outdoor Guiding ontdekken we de archipel vanuit de kayak. Haar thuisbasis is het strandhuisje op Västervik Resort Lysingsbadet, waar we ook verblijven. Ze heeft een mooie route uitgestippeld die ook voor kantoormensen goed te doen is. Karin is een geweldige gids. Ze houdt rekening met haar gasten, weet veel over het gebied en lijkt nergens haar hand voor om te draaien.Halverwege de route gaan we op een onbewoond eiland aan land en tovert ze een heerlijke zelfgemaakte lunch uit haar kajak, gezellig met kleedje, lokale producten en een goed gesprek. We peddelen tussen de eilanden door, genieten van het uitzicht en de rust en ruimte om ons heen. En hoewel we op zee kajakken hebben we daar – door al die eilandjes om ons heen – geen besef van. Zongebruind en compleet ontspannen komen we aan het eind van de middag weer terug. Wat ons betreft is dit dé manier om de archipel te ontdekken. Tusen takk, Karin!Vissen bij zonsopkomst
Zo’n 40% van de Zweedse bevolking werpt regelmatig de hengel uit. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat het water voor velen in de achtertuin ligt en het eten bijna de keuken in zwemt. En hoewel Zweden regelmatig een eigen gevangen visje op de barbecue gooien, gaat het ons om de sport en gooien we bij zonsopkomst de hengel uit in de Oostzee. Onze gids Johan weet de perfecte plekken voor het vangen van karpers, snoeken en brasems en in de luwte van een eiland werpen we de hengel keer op keer uit. Vaak hebben we beet, soms vangen we wier. We genieten van de stilte op het water en van de opkomende zon. De vissen laten we weer vrij en na deze goede start moet dit wel een mooie dag worden!Tip: ook vanaf de camping kun je de archipel ontdekken. Direct voor Västervik Resort Lysingsbadet liggen eilandjes met de naam Korpaholmarna. Dit stukje natuur verbindt, door een wandelpad en bruggetjes, het ene eiland met het andere. De eilanden vanuit de lucht zien? Maak dan gebruik van de zipline op de camping!

Schiereiland Gränsö
Dat deze reis draait om eilanden moge duidelijk zijn. Vele zijn alleen per boot bereikbaar, maar Gränsö is in 5 minuten, via de weg vanuit Västervik, bereikbaar. Op het schiereiland kun je prachtige wandelingen maken. Volg je de Gränsöleden, dan wandel je een rondje om het eiland, met diverse fijne strandjes om even bij te komen. Maar het schiereiland staat vooral bekend om het kasteel uit de vroege 19de eeuw, waarin nu een hotel met spa gevestigd is. Even een dagje ontspannen aan de Oostzee? Dat kan in dit prachtig gerestaureerde pand met de grandeur van vroeger. De spa omvat 3 zwembaden, 2 sauna’s en een hottub en er zijn tal van ontspanningsbehandelingen mogelijk. In de badjas genieten we van het uitzicht vanaf het terras en we eindigen de dag in het à-la-carte restaurant van Gränsö Slott. Een fantastische afsluiting van een heerlijke vakantie in Småland!


Tip: wil je meer weten over de regio Småland in het algemeen of Västervik en omgeving in het bijzonder? Reis dan naar visitsweden.com/zweden voor alle informatie.

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier