Even van de radar in Thüringen

In een wereld waarin alles draait om bereikbaar zijn en ‘aan staan’, is het soms heerlijk om even helemaal van de radar te verdwijnen. Om zonder verplichtingen en social media écht helemaal in het ‘nu’ te zijn. Die letterlijke én figuurlijke rust en ruimte vonden wij in Thüringen…Het Duitse Thüringen heeft een bewogen verleden. Na de Tweede Wereldoorlog werd het in de voormalige DDR als deelstaat opgeheven. Sinds 1990 is de deelstaat weer hersteld en noemt Thüringen zich een ‘vrijstaat’, zoals ook Saksen en Beieren. En al is die naam vrijstaat slechts symbolisch, vrij voelen wij ons direct bij aankomst op onze eerste bestemming!

Slapen onder de sterren
Dat het in de nacht écht donker is, zijn wij Nederlanders nauwelijks meer gewend. Zonder lichtvervuiling overnachten onder de sterrenhemel is dan ook iets wat direct onze aandacht trekt. Aan de rand van boerendorpje Urnshausen-Bernshausen, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, staat welgeteld één sterrenlodge. Een compacte woonwagen voorzien van alle luxe met een grote troef: de mogelijkheid om vanuit je bed naar die sterrenhemel te kijken. Zelden heb ik zo’n mooie sterrenhemel gezien als die nacht. Ik vergat er bijna door te slapen!Deze sterrenlodge is onderdeel van de enige activiteit die het dorp herbergt: Hotel Zur Grünen Kutte. Waar het dorp slechts 116 inwoners telt, verdubbelt het hotel dat aantal met gemak. In historische setting biedt het, meer dan 150 jaar oude, familiehotel verrassend moderne kamers, een goed restaurant, een heerlijk terras en aandacht voor de gasten alsof er alle tijd van de wereld is. Als gasten van de sterrenlodge maken wij dankbaar gebruik van de faciliteiten van dit hotel, waar het ontbijt met knapperige Duitse broodjes prima verzorgd is. De hoteleigenaren denken erover om nog een aantal sterrenlodges te plaatsen om zo meer mensen van de rust en sterrenhemel te kunnen laten genieten. Een logisch gevolg van zo’n heerlijke accommodatie waar je eigenlijk niet meer weg wilt. Nog een voordeel: telefoonbereik en internet is minimaal op deze bestemming en misschien juist daardoor zijn we eerder dan anders volkomen ontspannen.

Eén met de natuur
Het hotel biedt nog een grote troef: één van de zonen runt hier een echte Amerikaanse paardenranch, de Stockborn Ranch, direct naast onze sterrenlodge. Paardenliefhebbers uit heel Duitsland komen op deze ranch af, omdat je vanaf hier zo de ongerepte natuur in galoppeert. Verstand op nul en de wind door je haren: dat willen wij ook!En dus boeken we een middagje paardrijden en gaan we, onder begeleiding, de natuur in. Vanaf de ranch lopen we langs de glooiende velden. Stapvoets gaan we het bos in, waar we van de gebaande paden af gaan en de paarden helemaal in hun element lijken te zijn. Het ruisen van de wind door de bomen, het gekwetter van de vogels en soms een bries van een paard is alles wat we horen. Een ideale besteding van een vakantiedag, waarop we geen moment verlangen naar contact met de wereld die verder weg lijkt dan ooit.Na de rit verzorgen we de paarden en omdat dat best hard werken is in de warmte, zoeken we, op aanraden van één van de medewerkers, verkoeling in het bosvennetje waaraan de naam van het hotel ontleent is. ‘Het is tegenwoordig eigenlijk verboden om er te zwemmen, omdat dit gebied onderdeel is van het Rhôn Biosferenreservaat van Unesco, maar de dorpelingen zwemmen er al sinds mensenheugenis en het is er nu heerlijk’, wordt ons ingefluisterd.

Camping Schloß Roßdorf
De volgende dag trekken we een stukje verder om te verblijven in nog zo’n rustig boerendorpje. Nederlanders André en Tally Maat verloren hun hart aan het slot in Roßdorf en verkozen het leven in Thüringen boven dat in Nederland. Met enorm veel liefde en toewijding hebben ze van het slot, dat bij aankoop in erbarmelijke conditie was, een fantastische plek om te wonen gemaakt.In de parkachtige tuin is sinds 2013 hun rustige, groene camping Schloß Roßdorf aangelegd met 17 kampeerplaatsen en twee veldjes voor tenten. Zelf wonen ze op de eerste etage van het slot en ondertussen wordt de begane grond grondig gerenoveerd. Hier is een gezellige woonkamer te vinden, waar tentkampeerders bij minder mooi weer toch warm en droog zitten. In het naastgelegen washuis is het sanitair gebouw gesitueerd.André en Tally zijn zuinig op de natuurlijke omgeving en dragen aan die duurzaamheid graag hun steentje bij. Naast zonnepanelen en het scheiden van afval is er ook een biologische zuivering op het terrein te vinden, waarmee het afvalwater via biologische processen gezuiverd wordt. Zo is de camping echt een natuurlijke oase. En bovendien een plek waar je je al snel welkom voelt en geen moment meer naar thuis verlangt.

Tip: meer weten over alle mogelijkheden die Thüringen biedt? Reis dan naar vakantie-thuringen.nl.


Natuur
Die natuur is hier overal om je heen te vinden. Het Unesco Biosferenreservaat kenmerkt zich door glooiende heuvels met oneindige vergezichten en lieflijke dalen met bossen en vennetjes, of zoals ze hier zeggen ‘kutte’. Wie wil wandelen kan zijn hart in deze omgeving ophalen, al is het allesbehalve vlak. Een gecertifceerde wandelroute dwars door het reservaat is de 180 km lange wandeling tussen de kuuroorden Bad Kissingen en Bad Salzungen. Ook in de omgeving van onze camping zijn tal van wandelroutes te vinden die ook met een elektrische fiets goed te doen zijn. André & Tally informeren je er graag over.

Boomkronenpad
Om de natuur van Thüringen eens van heel dichtbij te bekijken, reizen we naar Nationaalpark Hainich. Een deel van dit enorme beukenbos is in 2011 opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst en er is van alles te zien en te doen. Zoals bijvoorbeeld het boomkronenpad met bijbehorend natuurcentrum en wortelkamer, waar je de wereld onder de grond kunt zien. Om bij het boomkronenpad te komen wandelen we vanaf het bezoekerscentrum het bos in. Onderweg vliegen kinderen van hot naar her, zoveel is er te zien, te doen en te beleven. Welk blaadje bij welke bast hoort? Ze ontdekken het tijdens deze wandeling en dat maakt wandelen in een bos ineens een stuk minder saai voor kinderen.Tip: beschik je over de Thüringer Card, dan is een bezoek aan het pad gratis.

Het boomkronenpad is een enorm bouwwerk midden in het bos. Het is even traplopen om helemaal bovenin bij het uitkijkpunt op 40 meter hoogte te komen, maar het uitzicht is de moeite waard. Ook de moeite waard is de wandeling over het pad zelf. We lopen op dezelfde hoogte als de toppen van dit ‘oer’woud en vanuit dit perspectief ziet de wereld er heel anders uit. Langs het pad ontdek je tal van weetjes over de natuur, het bos en de dieren die er leven. Interessant voor groot en klein en voor de kinderen een uitgelezen kans om de beestjes ook daadwerkelijk te gaan zoeken.Camping Palumpaland
Aan Nationaalpark Hainich ligt camping Palumpaland in Niederdorla nabij Mühlhausen. Een camping die op de zomerse dagen dat wij er zijn bijna tropisch aandoet. Palmbomen, een zandstrand en een zeer schoon stuwmeer zorgen ervoor dat jong en oud aan de waterkant bivakkeert. De camping is in 2008 nieuw gebouwd en heeft een uitgesproken ‘losse’ sfeer waar tijd en vaste ritmes als snel tot het verleden behoren. Zo kom je snel in vakantiesfeer! De camping is een ideale uitvalsbasis om de omliggende natuur van het nationaalpark te ontdekken.Bad Langensalza
Ook het gezellige stadje Bad Langensalza ligt niet ver van de camping. Om de dag ontspannen te beginnen brengen we hier een bezoek aan de Japanse tuin. Een prachtige tuin aan de rand van de stad met watervalletjes, vijvers met waterlelies en koikarpers en goed geknipte bonsaibomen Onze gids Barbara vertelt ons over de Japanse rituelen en gebruiken en de betekenis achter de aanleg van veel parkonderdelen. Ter afsluiting drinken we met haar een kopje Japanse thee in het paviljoen, waar ook een (uren durende) traditionele theeceremonie tot de mogelijkheden behoort.Direct buiten de tuin ligt de oude stad, die nog deels omgeven wordt door een oude stadsmuur. Van de 24 torens zijn er nog negen over en de wallen zijn voor een groot deel aangelegd als promenades, parken en tuinen. Eenmaal binnen de stadsmuren staan tal van historische gebouwen ons op te wachten. Van vakwerkhuizen in de mooiste kleuren op gezellige pleinen, tot de gotische Marktkirche met toren van 81 meter hoog en het prachtige stadhuis op de Neumarkt. De 32 klokken bij de ingang laten om 12.00 en 18.00 uur van zich horen en het klokkenspel wordt begeleid door een schouwspel van belangrijke persoonlijkheden uit de historie van de stad. Zorg dat je erbij bent!Eettip: in de bijzondere ambiance van de tuin van het Friederikenschlössen genoten wij van een fantastisch Italiaans diner bij Restaurant Villa Italia.

Camping Hohenfelden
Onze reis brengt ons naar onze laatste bestemming op camping Hohenfelden op nog geen half uur rijden van Erfurt. Ook deze camping ligt aan een stuwmeer en is in een groene omgeving gelegen. Heerlijk is het terras van de biergarten op de camping, waar je na een lange dag in de stad kunt bijkomen met een lekker wijntje of biertje en uitzicht over het stuwmeer. De camping heeft naast seizoens- en toeristenplaatsen ook kampeervelden voor tenten, direct aan het meer. Aan de overzijde van het meer hebben ze bovendien verschillende accommodaties te huur.Erfurt
Na zoveel dagen rust en ruimte om ons heen, keren we terug naar de echte wereld en bezoeken we de hoofdstad van Thüringen: Erfurt. Een fantastische stad met een compact historisch centrum, gezellige terrasjes en een fijne ambiance. Een rondleiding met een gids is hier zeker aan te raden, omdat je daardoor veel meer te weten komt over die historie. Wist je bijvoorbeeld dat de hoofdstraat gebouwd is op een brug? De Ponte Vecchio in Florence is er niets bij! We wandelen door de straatjes, strijken neer aan de smalle stroom van de Gera rivier aan die brug en `s avonds sluiten we onze reis op gepaste wijze af: op het terras van Biergarten am Dom genieten we van onvervalste Duitse kost met een grote huisgebrouwen goudgele dorstlesser erbij. Thüringen smaakt naar meer!Thüringencard
De Thüringencard biedt gratis toegang tot meer dan 240 attracties en bezienswaardigheden, waaronder kastelen, paleizen, musea, stadstochten, thermale baden, mijnen, dierentuinen en nog veel meer. De kaart is beschikbaar in 3 varianten. De 24-uurs kaart is geldig gedurende 24 uur na het eerste gebruik en kost €18 voor volwassen en €13 voor kinderen van 5 tot 14 jaar. De ‘3 in 365’en ‘6 in 365’ zijn geldig tijdens 3 of 6 te selecteren dagen tussen 1 januari en 31 december. De prijzen zijn respectievelijk €38 (kids: €25) en €58 (kids: €36). Op vakantie-thuringen.nl vind je meer informatie over de kaart.

Tekst: Janine Klein | Beeld: Ruud Koetsier