Expert aan het woord

Er zijn van die ‘veelgestelde vragen’ waar een expert een pasklaar antwoord op kan geven. Maar waar veel gebruikers nog nooit een antwoord op hebben gehoord. En daarom laten wij in in dit magazine experts aan het woord om een paar van die vragen te beantwoorden.

Mijn ritsen lopen stroef. Kan ik deze behandelen met kaarsvet?

De ritsen zullen even wat minder stroef lopen, maar daarna trekt het kaarsvet ook vuil aan en ben je nog verder van huis. Ook kan het kaarsvet vervelende vlekken op het doek achterlaten. Het is veel beter de ritsen goed te reinigen met schoon lauw water en ook de zogenaamde “lopers” niet vergeten. Hier kan ook vuil in ophopen en de ritsen beschadigen. In het uiterste geval kun je de ritsen eventueel inspuiten met een impregneer/siliconenspray op waterbasis voor een beter resultaat.

De ritsen springen spontaan open nadat ik ze dicht heb gedaan, moet ik nu de hele rits vervangen?

In de meeste gevallen hoeft dit niet. Vaak is de oorzaak een versleten ‘loper’ of ‘runner’. Zeker als het om deelbare ritsen gaat kunnen deze eenvoudig omgewisseld worden. Ook zijn er ritslopers in de handel die je open kunt klappen en er zo weer op kunt zetten. Deze zijn van het merk ZlideOn.

Ik heb een zonneallergie.
Wat kan ik dan het beste gebruiken?
 Van zonneallergie spreken we wanneer iemand een abnormale huidreactie krijgt na normale blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen zoals zonnebank of gloeilampen. De huidreacties kunnen op elk moment ontstaan. De meest voorkomende huidreacties zijn sterk jeukende kleine bobbeltjes. Om dit te voorkomen zijn er bij de DIO drogist natuurlijke producten, zoals Urtizon korrels, verkrijgbaar die je in kunt nemen. Deze zorgen ervoor dat de huid van binnenuit versterkt wordt. Tevens zijn er diverse lotions, zoals VSM Calendulan emulsie, verkrijgbaar die voor een verzachtend en verkoelend effect zorgen. Aangeraden wordt om uit de zon te blijven tot de kwaal verminderd is.

Wat is een SPF en hoe werkt het?

SPF (Sun Protection Factor) is een indicatie hoeveel langer je in de zon kan blijven, als je een zonbeschermingsproduct gebruikt hebt, voordat je tekenen van verbranding krijgt in vergelijk met het niet gebruiken van zonnebescherming. Bijvoorbeeld: met een normale huid kun je met 12 minuten onbeschermd in de zon blijven. Wanneer je factor 10 gebruikt ben je 12 minuten * 10 = 120 minuten beschermd tegen de zon. Wanneer je factor 20 gebruikt ben je 12 minuten * 10 = 240 minuten beschermd tegen de zon, etc.

Let op: herhaling van insmeren is noodzakelijk om de oorspronkelijke bescherming op peil te houden (deze neemt af door zweten, zwemmen, afdrogen, etc). Op het moment dat de bescherming over is, is het niet meer mogelijk om het te verlengen voor die dag.

Ik ga elk jaar naar Spanje op vakantie en laat mijn caravan na de vakantie achter bij een Spaanse caravanstalling. Moet ik dat nog opgeven aan de verzekering?

Ja, dat is bij de meeste verzekeraars inderdaad nodig en over de premie wordt dan een kleine toeslag berekend. Meestal wordt ook verlangd dat het gaat om een erkend stallingbedrijf. De toeslag komt voornamelijk doordat de kosten flink hoger kunnen uitvallen bij afhandeling van schade in het buitenland. Dus heb je je caravan in het buitenland gestald? Meld het bij je verzekeraar!

Ik word in het buitenland opgenomen in een ziekenhuis. Wie betaalt de kosten en krijg ik nog een deel van mijn niet genoten vakantie terug?

Je (Nederlandse) zorgverzekering is in principe goed voor de medische kosten. Omdat deze in het buitenland vaak veel hoger uitvallen dan in Nederland is een reisverzekering, inclusief geneeskundige kosten, echt noodzakelijk. Deze staat dan ook garant voor de kosten en betaalt deze vaak ook rechtstreeks aan het ziekenhuis. Voor het deel van je vakantie waar je door ziekenhuisopname niet van hebt kunnen genieten kun je een beroep doen op je annuleringsverzekering. Bij ziekenhuisopname van 2 of meer dagen keert deze een pro-rata vergoeding uit. Oh ja, vergeet niet bij ziekenhuisopname direct de alarmcentrale in te schakelen. Tip: sla het nummer van de alarmcentrale op in je mobiel!

Waarom moeten we de kabelhaspel helemaal uitrollen als we de caravan aan het stroom willen zetten?

Bij het geleiden van stroom wordt de kabel warmer. Als de kabel niet uitgerold is, kan deze warmte niet weg waardoor er meer weerstand ontstaat. De stroom kan dan niet makkelijk worden geleid. In het ergste geval kan dit zelfs sluiting veroorzaken of er kan brand ontstaan.

Ik heb mijn caravan droog gestald in een caravanstalling. Op dat moment werkte de verlichting van mijn caravan zoals dat hoort. Nu ik de caravan weer uit de stalling haal werkt de verlichting van mijn caravan niet naar behoren en brandt zwak. Waar kan dit aan liggen?

Schone aansluitingen zijn de beste garantie voor een storingsvrije werking van de  verlichting en het 12 volt systeem van je caravan. De kans is aanwezig dat de stekkerverbinding tussen het voertuig en de caravan is geoxideerd. Controleer beide stekkerverbindingen en reinig deze goed. Bij de autospeciaalzaak kun je een spray kopen om vervuilde of geoxideerde verbindingen te reinigen. Daarna kun je de verbindingen insmeren met een beetje zuurvrije vaseline.

Ik wil veilig op vakantie en wil zeker zijn dat mijn gassysteem nog voldoet aan de eisen.
Waar kan ik zelf opletten?

Je kunt visueel de gasslang en drukregelaar controleren. Op de drukregelaar en de gasslang staat zichtbaar een bouwjaar vermeld. Er worden verschillende normen gehanteerd, de caravanbranche (FOCWA/Bovag) hanteert de 4-jaar norm voor gasslang en 10 jaar voor drukregelaar. Echter is er momenteel een verschuiving te zien naar een jaarlijkse controle. Deze norm is vaak een vergunningseis van de gemeente aan campings of evenementen-  en kampeerterreinen. Het is dus handig om te weten waar je naar toe gaat en wat de plaatselijke eis is.

Controleer de slang visueel op droogtescheuren. Dit kun je doen door de slang licht te buigen en door je handen te laten glijden. Controleer daarna of het afblaasventiel nog op de drukregelaar zit. Dit is een geel/oranje gekleurd dopje op de drukregelaar die duidelijk zichtbaar is. Als deze niet meer zichtbaar is dan moet je de drukregelaar vervangen. 

Wat je niet zelf kunt is het afpersen van het gassysteem om te controleren of het gassysteem in het geheel gasdicht is. De caravandealer kan dit voor je doen. Het is dus raadzaam om periodiek je caravan aan te bieden bij de dealer voor een check.

De afdichtingsrubbers van mijn chemisch toilet vertonen scheurtjes,
hoe komt dit en wat kan ik hieraan doen? 


Er zijn momenteel veel goedkope toiletproducten op de markt voor je chemisch toilet. Wij adviseren je om gebruik te maken van Thetford producten. Deze tasten de afdichtingsrubbers niet aan. Je kunt bij de caravanspeciaalzaak nieuwe afdichtingsrubbers voor je chemisch toilet kopen en deze zelf vervangen.

Altijd al een antwoord op je kampeervraag willen hebben? Leg je vraag voor aan ons expertpanel. Stel je vraag per e-mail op redactie@clubcampinglife.nl en wie weet behandelen wij jouw lezersvraag in het volgende magazine. Ben je zelf ook een expert, deel dan je (technische) kampeertip met onze lezers! Stuur ons je tip, eventueel met begeleidende digitale foto, en wie weet sta jij in ons volgende magazine.

Aan deze rubriek werkten mee:
Dio Drogist

Europeesche Verzekeringen

Isabella Nederland


Gerelateerde artikelen

Expert aan het woord
De Campinglife bolide
Terug van vakantie
Stevig statement
In de koplamp
Expert aan het woord
Expert aan het woord
Expert aan het woord