Expert aan het woord

Er zijn van die ‘veelgestelde vragen’ waar een expert een pasklaar antwoord op kan geven. Maar waar veel gebruikers nog nooit een antwoord op hebben gehoord. En daarom laten wij in in dit magazine experts aan het woord om een paar van die vragen te beantwoorden.

Binnenkort begint het seizoen weer en wat voor stappen moet ik ondernemen met mijn (voor)tent?
Ik heb hem vorig jaar goed opgeborgen met mijn caravan in de stalling. Het is zeker belangrijk de tent nog eens goed na te kijken voordat je er mee op pad gaat. Door de vroege koude winter zijn diverse beestjes (muizen, motten en andere insecten) op zoek gegaan naar een lekker plekje. Ook kunnen er larven, eitjes e.d. onzichtbaar opgeborgen zijn met je voortent. Deze kunnen behoorlijke schade aanrichten aan je (voor)tent. Denk nu niet dat muizen en motten geen kunststof lusten; ze lusten en proberen alles, ook kunststof.

Ik neem mijn laptop mee op vakantie, valt die ook onder de reisverzekering?
Bagage is vaak een uitbreiding op de basisdekking van de reisverzekering. Let er dus eerst wel goed op dat je bagage hebt meeverzekerd. Bij de meeste reisverzekeringen is je laptop gewoon meeverzekerd. Er geldt vaak wel een maximum vergoeding. Ook kan er sprake zijn van een eigen risico. Alle reisverzekeraars verlangen dat je voorzichtig omgaat met je laptop en deze bijvoorbeeld goed opbergt als je hem niet gebruikt. Als je bagage hebt meeverzekerd is het dus meestal geen probleem. Kijk voor de zekerheid je eigen reisverzekering nog na omdat het per reisverzekeraar wel eens kan verschillen. Oh ja, je op je laptop opgeslagen data en software zijn niet verzekerd dus maak tijdig een backup!

Hoe houden we het verswater fris?
Een veel voorkomend probleem is dat het stilstaande verswater in de tank een smaakje krijgt en niet fris meer is. Het is verstandig om de tank regelmatig schoon te maken en het water niet te lang te laten staan. Nieuw op de markt zijn speciale drijverbollen die voor beweging in de tank zorgen om het water zuiver te maken c.q. te houden. Dit voorkomt dat het water muf wordt.

Binnenkort begint het seizoen weer en we hebben voor het eerst een seizoenplaats. Hoe houd ik mijn tent een beetje toonbaar en vooral: hoe houd ik de opspatranden van mijn tent schoon?
Hoe strakker en hoe netter je tent opgesteld staat, hoe meer ook de tent schoon blijft. Als er weinig plooien in de tent zitten kan het vuil zich daar ook niet ophopen. Maar een tent goed opzetten, begint met de bodem. Zorg dat alle scherpe delen, stokjes, steentjes, etc. van de bodem weg zijn. Vervolgens kun je een zeil of een andere bodembedekker nemen. Ook bij de caravanhandel is een waterdoorlatende bodembedekker te bestellen, een zgn. ‘groundcover’ speciaal voor op de camping. Deze bodembedekker moet je dan iets groter neerleggen dan dat de tent is. Nadat de tent opgezet is zal het water op deze bodembedekker vallen en niet met modder omhoog spatten tegen de tent aan. Voor in de tent zijn er vele mogelijkheden, een chique voortenttapijt of zelfs een semivaste vloertegel (Isafloor). Deze vloerdelen zijn licht in gewicht en heel gemakkelijk te leggen. Ze zorgen voor een stabiele en geïsoleerde ondergrond. Altijd wel even overleggen met de campingbaas of hij dit goed vindt. 

Als ik met mijn caravan schade veroorzaak bij een ander, valt dat dan onder mijn caravanverzekering?
Een caravanverzekering kent geen zogenaamde WA-dekking. Als je met de caravan rijdt valt de caravan gewoon onder de WA-verzekering van je auto. In dat geval moet je een beroep doen op je autoverzekering als je met je achter de auto gekoppelde caravan schade veroorzaakt bij een ander. Let er wel op dat een caravan met kenteken een eigen groene kaart nodig heeft. Bij je caravanverzekering krijg je eigenlijk nooit een groene kaart. Om aan een groene kaart voor je (gekentekende) caravan te komen moet je zelf actie ondernemen. De enige instantie die een groene kaart voor de caravan afgeeft is de verzekeringsmaatschappij van je auto. Deze geeft ook de groene kaart voor de caravan af, ook al is deze helemaal niet bij die maatschappij verzekerd. Zorg dat je dit op tijd doet want tegen de vakantietijd is het vaak druk en kan het een tijdje duren voordat je de groene kaart krijgt. Rij je in een leaseauto en gebruik je die om de caravan te trekken? Dan kan je leasemaatschappij of je werkgever je vaak helpen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn caravan niet ‘onder stroom’ komt te staan?
Maakt, om welke reden dan ook, de defecte bedrading sluiting naar het metalen frame van de caravan of apparatuur naar de geaarde metalen behuizing, dan biedt de aardlekschakelaar uitkomst. Deze reageert op een verschil tussen stroom dat de caravan in komt en stroom dat de caravan uitgaat. Als het goed is, is de stroomsterkte in de toevoerleiding net zo groot als de stroomsterkte in de terugvoerleiding. Is de isolatie van een elektrisch toestel niet meer optimaal, dan kan er een lekstroompje ontstaan naar de aarde (vandaar aardlekschakelaar). Is er verschil in stroomsterkte, dan wordt een relais bekrachtigd. Dit relais bedient een schakelaar die de gehele toevoer van stroom uitschakelt. De aardlekschakelaar reageert al op een heel klein stroomverschil, bij veel gebruikte types is 0,03A al voldoende om de schakelaar in werking te laten treden.

Het is ronduit gevaarlijk als de aarding van de caravan niet in orde is. Door de rubberen banden is er namelijk geen geleiding naar de aarde, en ook de uitgezette poten zijn geen garantie voor voldoende aarding. Hierdoor is het mogelijk dat de aardlekschakelaar pas zal afschakelen als iemand de caravan aanraakt. Om deze reden dient de aardlekschakelaar zo dicht mogelijk bij de stroomaansluiting te zitten, dus daar waar stroom binnenkomt in de caravan. Meestal zit daar ook de zekeringenkast en vaak is een combinatie van zekeringenkast en aardlekschakelaar toegepast. De aardlekschakelaar heeft twee knopjes: één om hem weer in gebruik te stellen en één om te controleren of hij werkt. Controleer zo nu en dan of hij inderdaad werkt. Bij montage in een (bank)kast moet erop gelet worden dat er geen zware stukken tegenaan kunnen stoten. Is de caravan niet voorzien van een aardlekschakelaar, dan kun je overwegen een aardlekschakelaar op te nemen in de aanvoerleiding naar het stopcontact op de camping. Hangt de schakelaar buiten de caravan dan is deze wel gevoeliger voor vocht en grote temperatuurschommelingen.

Waarom doet mijn mover het niet na de winterstalling?
Voor de mover is het onderhouden van de accu zeer van belang. Per type accu zijn er andere onderhoudsvoorzieningen die in acht genomen moeten worden. Een vloeistofaccu verliest langzaam aan vocht en dit dient regelmatig gecontroleerd te worden. Deze accu en de gelaccu moeten op een vorstvrije locatie bewaard worden en regelmatig (liefst met een druppellader) worden bijgeladen. Voor een agm accu is het beter deze eens in de maand in de oplader te plaatsen en vorstvrij op te bergen. Hierdoor wordt hij minder lui. Kortom goed en bijpassend onderhoud is van belang.

Hoe krijg ik mijn camper of caravan op de standplaats waterpas en stabiel?
Je kent ze misschien wel, van die mensen die relaxed met hun camper of caravan aan komen rijden op de camping, een lekker plekje uitzoeken en nog voor je er erg in hebt aan een verfrissend drankje zitten. Hoe dit kan? Deze mensen hebben hoogstwaarschijnlijk een automatisch levelingsysteem. Het elimineert rugbrekende taferelen tijdens het handmatig waterpas en stabiel zetten van je camper of caravan. Het systeem zorgt ervoor dat je na aankomst op de camping binnen een mum van tijd – en met één druk op de knop – je caravan of camper waterpas en stabiel hebt staan. Deze systemen werken met dubbelwerkende hydraulische cilinders, bij een caravan worden zelfs 6 cilinders gebruikt. Het systeem is ook handmatig (semi-automatisch) te bedienen, en kan zelfs worden gebruikt om de wielen te wisselen. Wegrijdbeveiliging is standaard.

Altijd al een antwoord op je kampeervraag willen hebben? Leg je vraag voor aan ons expertpanel. Stel je vraag per e-mail op redactie@clubcampinglife.nl en wie weet behandelen wij jouw lezersvraag in het volgende magazine. Ben je zelf ook een expert, deel dan je (technische) kampeertip met onze lezers! Stuur ons je tip, eventueel met begeleidende digitale foto, en wie weet sta jij in ons volgende magazine.

Aan deze rubriek werkten mee:
Europeesche Verzekeringen
Isabella Nederland
Mijts Caravans
Technisch Bureau Terveer

Gerelateerde artikelen

Expert aan het woord
De Campinglife bolide
Terug van vakantie
Stevig statement
In de koplamp
Expert aan het woord
Expert aan het woord
Expert aan het woord