Expert aan het woord

Er zijn van die ‘veelgestelde vragen’ waar een expert een pasklaar antwoord op kan geven. Maar waar veel gebruikers nog nooit een antwoord op hebben gehoord. En daarom laten wij in in dit magazine experts aan het woord om een paar van die vragen te beantwoorden.

Kan ik de gaskachel `s nachts aan laten staan in de caravan?
Bij een aantal kachels is er een beveiligingssysteem dat de gasklep sluit bij storing of andere afwijkingen. Informeer hiernaar bij het aanschaffen. Een andere mogelijkheid is een elektrische kachel.

Hoe kan ik onze camper isoleren?
Voor het isoleren van de voorruit van een camper zijn verschillende opties op de markt. Isolatie aan de buitenzijde van de ruit is effectiever. Om kou buiten te houden is ook het sluiten van de gordijnen een goede tip. Door ze aan de onderkant te voorzien van een spanveer, wordt kou buiten gehouden. En heb je nog een stuk vloerbedekking, gebruik dat dan op de vloer in de camper of caravan. Het is comfortabel, maar zorgt ook voor extra isolatie. Daarnaast zijn er speciale afdekpanelen om de ventilatieroosters van bijv. de koelkast af te sluiten. Dat mag echter alleen als deze niet op gas werkt. Zo sluit je de kou buiten en blijft de warmte die de koelkast genereert in de caravan of camper hangen.

Welke haringen neem ik mee naar het winterkamperen?
Bij het winterkamperen is de ondergrond zeer vaak hard en bevroren. Neem hiervoor spijkerharingen mee die relatief makkelijk uit de grond te halen zijn door het dwarspootje. Hierdoor staat de bovenkant van de pen ca. 2 cm boven de grond waardoor je meer grip hebt op de haring. Verder zijn er vierkant en driehoeksharingen, die gemaakt zijn van hard staal. Deze zijn uitermate geschikt voor winterkamperen.

Wat plaats ik op de vloer van mijn wintertent?
Om condensvorming te verminderen is het verstandig plastic op de grond van je voortent te leggen, hierover heen komt dan een voortenttapijt of een kunststof tegelvloer. De tegelvloer is gemaakt van kunststof tegels van diverse maten en diktes. De tegels zijn aan elkaar geklikt waardoor er een goede verbinding ontstaat, afgewerkt door zijkanten en hoeken.

Wat is het voordeel van een tent aan de caravan tijdens het winterkamperen?
Het is aan te raden een wintertent op te zetten. Al is het alleen maar als ‘sluis’ tussen de caravandeur en de buitenlucht. Een wintertent voldoet aan andere eisen dan een zomertent. Zo zijn ze o.a. voorzien van een stevig frame en berekend op sneeuwval. Een ander voordeel van een voortent tijdens het winterkamperen is de grotere opslagruimte voor ski’s en kleding. Koop een extra rek dat je in de voortent kan plaatsen, zodat je daar (natte) kleding aan kunt hangen. Dat scheelt een hoop ruimte in de kast van de caravan! En gebruik de voortent als omkleedruimte. Leg er rubber matten of speciale kunststof voortenttegels neer als ondergrond zodat je niet met je sokken op de sneeuw hoeft te staan (liever geen grondzeil, want dat gaat glijden op de onderliggende sneeuw).

Tot slot: bij langdurige afwezigheid is het goed iemand te vragen de voortent en caravan in de gaten te houden, zodat deze persoon de caravan en tent bij veel sneeuwval weer sneeuwvrij kan maken. Het verdient aanbeveling extra stempels onder de caravan te plaatsen om de draaisteunen te ontlasten. Ook de tent kan door extra stokken of daksteunen worden verstevigd.

Caravan bij het huis? Zorg dat ‘ie blijft staan!
Daags voor je op pad gaat is het toch handig om de caravan al voor de deur te hebben. Maak het dan vooral niet te makkelijk voor andere ‘geïnteresseerden’. Heb je een oprijlaan? Plaats de caravan dan niet met de disselbak naar de straatkant. Staat ‘ie op straat voor het huis? Zorg dan voor een goed wielklem en/of zet hem goed vast met een kettingslot aan een lantaarnpaal o.i.d. Het is tenslotte wel zo leuk om op de eerste dag van je vakantie ook je caravan mee te kunnen nemen!

Aan deze rubriek werkten mee:
Europeesche Verzekeringen 
Hilarius Trading 
DWT Tenten 

Gerelateerde artikelen

Expert aan het woord
De Campinglife bolide
Terug van vakantie
Stevig statement
In de koplamp
Expert aan het woord
Expert aan het woord
Expert aan het woord