Expert aan het woord

Er zijn van die ‘veelgestelde vragen’ waar een expert een pasklaar antwoord op kan geven. Maar waar veel gebruikers nog nooit een antwoord op hebben gehoord. En daarom laten wij in dit magazine experts aan het woord om een paar van die vragen te beantwoorden.

Mijn camper is erg laag en bonkt als ik over drempels rijd. Hoe komt dit en wat kan ik hier aan doen?

Uit ervaring weten wij dat heel veel campers te zwaar zijn voor het onderstel waarop ze zijn gebouwd. Dat is niet alleen bij oudere, maar ook bij nieuwe campers het geval. Je kunt hiervoor bij ZiZo Campertechniek een vereninspectie laten verrichten. Er wordt dan gekeken naar de algehele staat van de vering, maar vooral wordt de rest(in)veerweg gecontroleerd. Bij een te kleine restveerweg rijdt de camper minder comfortabel en zijn de krachten op het onderstel en de camper erg groot. Dit is nadelig voor het rijcomfort, maar ook voor de levensduur van de camper. De camper heeft dan ook minder bodemvrijheid. Een oplossing voor dit probleem is het plaatsen van een camperveersysteem..

Wat te doen bij teken en wespen?
In de maand augustus kan er veel overlast zijn van teken en wespen. De beste preventie tegen wespen is om de wesp te lokken met limonadesiroop in een petfles, waarvan de bovenkant onderste boven in de fles geplaatst is. Om teken van je vandaan te houden is het advies om de huid in te smeren met een sterk insectenafweermiddel  met de stof “Deet” en de kleding en sokken in te sprayen met een Anti-Insect kleding spray, ook met  “Deet”. Een wespensteek? Ideaal hulpmiddel bij een insectensteek is de automatische gifzuiger. Hiermee voorkom je dat het gif in het lichaam wordt verspreid. Een teek moet binnen 24 uur veilig verwijderd worden met een speciale tekentang. Test de teek na het verwijderen met bijv. de Care Plus Tick-Test op de borrelia bacterie, veroorzaker van de ziekte van Lyme!

Ik ga op vakantie naar Marokko. Moet ik dan voor mijn reisverzekering Werelddekking aangeven?
De meeste reisverzekeraars hebben een ruime definitie voor het gebied Europa. In de meeste gevallen vallen de landen rond de Middellandse Zee daar ook onder. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor Egypte, Turkije, Tunesië en Marokko. De Canarische eilanden ook, want die behoren tot Spanje. Dus ga je naar één van die vakantiebestemmingen? Vraag het voor de zekerheid even na bij je adviseur of je reisbureau.

Gaan de stalen grijs/groene gasflessen van 5kg nu wel of niet uit het assortiment?

Deze gasflessen worden in heel Europa en daaromheen al sinds mensenheugenis verkocht. Primagaz heeft nu een eigen model (blauw) op de markt gebracht als tegenhanger van de “oude” groen/grijze. Het is een misverstand dat de “oude” groen/grijze gasfles uit het assortiment gaat. Dit is niet het geval, deze modellen zullen naast elkaar in de markt blijven voorkomen.

Mijn tent lekte de eerste keer al op de naden bij een stevige regenbui, moet ik hem nu al opnieuw impregneren?

Het garen waarmee de meeste tenten gestikt zijn is een samengesteld garen. Vaak bestaat dit garen uit verschillende samenstellingen, bijvoorbeeld polyester voor de stevigheid, viscose voor de dikte en bescherming en katoen voor de afdichting. Soms kan dan bij een plotselinge stevige bui het garen niet snel genoeg reageren en moet het katoen eerst wat zwellen of zich zogenaamd zetten. Dit is niets bijzonders en bij een volgende keer zal je tent gewoon waterdicht zijn. Dus ga niet gelijk aan de gang met allerlei hulpmiddelen, die zijn meer bedoeld voor wat oudere tenten.

Wat is het verschil tussen een absorptie en compressor koelbox?

Een absorptie koelbox kan ongeveer 25 graden onder de buitentemperatuur koelen. Dit door het type verbrandingsysteem. Dit systeem werkt op 230V, 12V en gas. Als je hem op gas aansluit werkt de koeling het meest efficiënt. Een compressor koelbox werkt als de koelkast thuis en kan dan ook vaak zelfs vriezen als je hem op 220V aansluit, ongeacht de buitentemperatuur. Deze kan niet op 12V of op gas aangesloten worden. Soms wordt er wel een 12V systeem extra ingebouwd voor tijdens de reis.
Een onregelmatige stoelgang tijdens de vakantie? 
Regelmatig krijgen we te horen dat de stoelgang tijdens de vakantie minder soepel  verloopt. Dit kan veroorzaakt worden door tal van oorzaken als het lange zitten tijdens de reis, een " vreemde" WC, te weinig water, of door andere voeding. Met de inname van een product op milde kruidenbasis voor het slapen gaan behoud je een regelmatige stoelgang, ook tijdens een vakantie. Grunwalder is een milde kruidenmix die een natuurlijke stoelgang bevordert. De buik blijft plat en je blijf je er prettig bij voelen.


Hebben mijn tentstokken nog een speciale behandeling nodig als ik ze weer ga opbergen?

Het is altijd verstandig de tentstokdelen schoon te maken en te controleren voordat je ze weer opbergt. Bij het schoonmaken kom je soms kleine beschadigingen tegen of kapotte onderdelen. Beter nu vervangen dan te wachten tot het volgende seizoen (dan ben je het soms weer vergeten). Stalen stokken, heetverzinkt of goudchroom kun je na het  schoonmaken inwrijven met een klein beetje autowas. Let daarbij ook op de ingeschoven stokken. In het nieuwe seizoen deze wel weer uitwrijven. Aluminium stokken goed droog maken en vergeet ook hierbij de ingeschoven stokken niet. Glasfiber of carbon stokken hebben het minste onderhoud nodig, maar toch de klemmen e.d. goed controleren. En altijd geldt voor alle stokken en natuurlijk ook de tent: droog opbergen. In een stalling kan de temperatuur vaak schommelen en dit kan dan bij de stokken voor corrosie en bij de tent voor verspochting (vochtinwerking en beschimmeling, red.) zorgen.

Ik hoor dat ik mijn annuleringsverzekering binnen zeven dagen na boeking van de reis moet afsluiten. Klopt dat?
In tegenstelling tot de algemene mening en wat sommige reisorganisaties melden bij boeking, kan een annuleringsverzekering eigenlijk tot op de dag van vertrek worden afgesloten. De termijn van zeven dagen is wel belangrijk voor de dekking! Als je namelijk binnen die termijn de annuleringsverzekering afsluit dan zijn de gevolgen van bestaande ziekten/aandoeningen wel verzekerd. Voorbeeld: als een reisgenoot al een hartkwaal heeft en door verergering hiervan de reis, op doktersadvies, moet annuleren, is dat niet verzekerd als je de annuleringsverzekering na die zeven dagen hebt afgesloten. Het is dus zeker verstandig binnen zeven dagen na boeking de annuleringsverzekering af te sluiten. In alle gevallen geldt natuurlijk dat de dekking pas ingaat bij het afsluiten van de verzekering.

Altijd al een antwoord op je kampeervraag willen hebben? Leg je vraag voor aan ons expertpanel. Stel je vraag per e-mail op redactie@clubcampinglife.nl en wie weet behandelen wij jouw lezersvraag in het volgende magazine. Ben je zelf ook een expert, deel dan je (technische) kampeertip met onze lezers! Stuur ons je tip, eventueel met begeleidende digitale foto, en wie weet sta jij in ons volgende magazine.

Aan deze rubriek werkten mee:

Dio Drogist

Europeesche Verzekeringen

Isabella Nederland

Mijts Caravans

ZiZo Campertechniek


Gerelateerde artikelen

De Campinglife bolide
Terug van vakantie
Stevig statement
In de koplamp
Expert aan het woord
Expert aan het woord
Expert aan het woord
Expert aan het woord