De nieuwste trend heet fietsarrangement

Nederlanders lijken op de fiets geboren. Geen wonder dat we ook op vakantie graag  per tweewieler erop uit trekken. Je herkent ons aan het fietsenrek achter op de caravan, hoewel dat de laatste jaren steeds meer navolging krijgt. Een nieuwe trend is het camping-fietsarrangement. Je hoeft je eigen fiets niet eens meer mee te nemen.Van alle verplaatsingen in Nederland doen we 36% per fiets. Daarmee zijn we veruit Europees koploper. Even ter vergelijking: De Denen volgen op gepaste afstand met amper 19% en een erkend fietsland als België komt niet eens boven de 10%. Om over de rest van de wereld maar te zwijgen. Het bekende liedje over Peking met zijn 9 miljoen fietsen mag in het buitenland vermakelijk klinken, maar wij scoren met onze ruim 18 miljoen fietsen op nog geen 16 miljoen inwoners een stuk beter. En dat doen we dan over zo'n 17.000 kilometer aan fietspaden in een land dat toch al vol met andere wegen ligt. De gemiddelde Nederlander peddelt zo'n 900 kilometer per jaar af –  gemiddeld, dus inclusief alle baby's en bejaarden. We fietsen wat af.

Recreatief fietsen
Waarom al die fietscijfers? Na alle aandacht voor de snelle professionele wielrenners op de televisie zouden we bijna vergeten dat fietsen in ons land de gewoonste zaak van de wereld is. Naar school of werk, maar ook als we er gewoon zin in hebben. Recreatief fietsen heet dat. En we maken het ons makkelijk. De oer-Hollandse fiets zonder versnelling met terugtraprem lijkt nog slechts als 'omafiets' nieuw te verkopen. Een beetje recreatieve fiets doet het met minimaal vijf versnellingen en een derailleur met 24 of zelfs 27 versnellingen is allang geen uitzondering meer.

Huurfietsen
Even los van het stijgend aantal 'die-hards' dat hun wereldreizen naar Cambodja of Kazachstan per fiets doet, is ook het aantal gewone vakantiefietsers in stijgende lijn. De fiets van de kinderen gaat natuurlijk mee, maar als je voor je gezin het complete fietsenbestand mee wilt nemen dan is die dakdrager al snel overbelast. Steeds meer campings spelen daar op in en bieden huurfietsen aan. Nog niet zo lang geleden was dat een allegaartje aan gebruikte tweewielers, maar ook daarin verandert de campingwereld snel. De campingfiets is op de betere campings een kwalitatief goed vervoermiddel geworden. Veel campings bieden daarnaast ook aantrekkelijke fietsarrangementen aan.

Wenen
We nemen als voorbeeld twee campings uit het Vacansoleil programma. Omdat Vacansoleil met haar professionele wielerteam aan de weg timmert, is het niet verwonderlijk dat de Eindhovense touroperator steeds meer fietsactiviteiten voor 'gewone' mensen in haar programma stopt. Veel Vacansoleil-campings bieden een fietsarrangement aan met fietshuur, fietskaarten en een ontbijt- of lunchpakket, maar sommigen hebben een uitgebreider arrangement. Zoals Donaupark Camping bij het plaatsje Tulln aan de Donau, niet ver van Wenen. De 'Donauradweg' staat garant voor fietsplezier voor het hele gezin, zonder dat daar een overdaad aan versnellingen voor nodig is. Het vrij liggende fietspad loopt langs het mooiste gedeelte van de Donau tot in de Oostenrijkse hoofdstad. En ook in Wenen zelf zijn keurig gemarkeerde fietsstroken, compleet met eigen stoplichten en voorrangsregelingen. Bijkomend voordeel is dat je op een Weens terras van een wijntje kunt genieten.

San Marino
Voor de mountainbike liefhebbers kiezen we voor een camping aan de Italiaanse Adriatische kust. Italiaans is in dit geval niet helemaal juist, want Camping Centro Vacanze San Marino ligt in het gelijknamige ministaatje dat vooral bekend is van zijn postzegels. De stranden van de Adriatische kust zijn vlakbij, maar San Marino zelf ligt op een heuvel die gemaakt lijkt om er met de mountainbike op uit te trekken. Dat kan met het fietsarrangement van de camping inclusief een mountainbike, duidelijke fietskaarten, ontbijt en afsluitend diner. Een lunchpakket is optioneel.Camping Donaupark - Wenen
Mooi terrein langs de Donau met veel watersport mogelijkheden. U kunt zowel per bus als met de trein naar het nabijgelegen Wenen. Waarom niet 's avonds naar de opera?


Prijsvoorbeeld: Een volle week voor het hele gezin in een volledig ingerichte bungalowtent Navajo tussen 3 en 25 september voor slechts: € 156,-

Fietsarrangement € 99,- p.p. per week:
– Bustransfer naar Wenen met grote stadsrondtocht 
– Begeleide fietstocht.
– 3 wijnen uit het Wagram Gebied
– Goede fietskaarten 
– Gratis entree voor het zwemmeer.
Te boeken voor de periode 1 september tot 15 oktober 2011, minimaal 3 nachten.

Camping Centro Vacanze San Marino - San Marino
Unieke camping op een unieke plek in het mini-staatje San Marino. Op de heuvel naast de stad, met een weids uitzicht op een geweldige natuur. Het strand van Rimini is op 15 km.

Prijsvoorbeeld: een volle week voor het hele gezin in een luxe stacaravan Bali tussen 1 september en 15 oktober voor slechts € 324,-.

Fietsarrangement € 25,- per persoon per dag:
- Mountainbike huur
- Fietskaarten 
- Ontbijt & diner.
- Lunchpakket €6,- optioneel
Te boeken in het gehele seizoen.

Tekst: Anneke van Ostade

Gerelateerde artikelen

Beschermd in de zon
Moeders en kinderlogica
Gespot in de branche
Warme aardappelsalade met spek
Gespot in de branche
Gebakken zwaardvismoten
Over Wijn
Pure beleving
Terugblikken met Sander & Jessica
Campingplezier is van alle tijden
Gespot in de branche
Nederland Fietsland!
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Over Wijn
Over Wijn
Over wijn
Waar gaan we naartoe in 2011?
Paella met gerookte vis
Griekse lamsspiesen