Fietsen & Smullen

Het is zomer; tijd om lekker op de fiets te stappen! Nederland kent verschillende routes die je door het hele land voeren, je kunt dus altijd in de buurt opstappen. Daarbij kun je kiezen uit fietsroutes waarbij er van alles te smullen is. Want onderweg wil je vast een leuke stop maken om iets te eten! Wat dacht je van het pieperpad, het fietserpad of een arrangement via happen en trappen?Pieperpad
Een leuke en leerzame fietstocht om te maken is die van het Pieperpad. Dit is Nederlands enige echte aardappelfietspad van bijna duizend kilometer. De route loopt van het Friese Lauwersmeer tot het Zeeuwse Heikant, maar je kunt natuurlijk ook alleen een stukje bij jou in de buurt fietsen. Het leuke van deze tochten is dat je langs biologische boerenbedrijven komt waar je van alles hoort over aardappels en andere streekproducten en die ook gaat proeven. Er zijn stops ingepland in gezellige biologische restaurants die koken met lokale producten. Het Pieperpad is een initiatief van Greenpeace, Bionext en de ANWB, die een gids uitgeeft over het pad. Ook kun je de routes uitstippelen via de fietsrouteplanner van de Fietsersbond.


Hoeksche Kooktips en stop in Dordrecht
Het Pieperpad is opgedeeld in veertien trajecten waarvan er drie in Zuid-Holland liggen. Zo fiets je bij de route Hoeksche Kooktips van Werkendam naar Cillaarshoek. Een prachtige route door een deel van de Hoeksche Waard. Daarbij kom je bijvoorbeeld langs boerderij Landzicht in Strijen. Een landbouwbedrijf waar ze op de jonge zeeklei meer dan vijftig soorten groenten, bloemen en kruiden telen. Trek je een hele dag uit voor de route, dan is ook Dordrecht een leuke stop. Je kunt er bijvoorbeeld naar de Ark van Noach die daar ligt aangemeerd. Aan boord van deze replica van het oudste en grootste houten schip ter wereld, kunnen de kinderen meedoen aan allerlei activiteiten om het verhaal van de Ark te leren kennen.

Tip: de Ark is ook met de waterbus bereikbaar!


Lekkerste fietstochten van Nederland
Een ander leuk concept is happen en trappen. Volgens de organisator zijn dit de lekkerste fietstochten van Nederland! Voor €38,50 per persoon boek je zo'n lekkere fietstocht, die overal in het land zijn uitgezet. De routes voeren je door een mooie omgeving en je stopt onderweg bij diverse restaurants. Per provincie heb je de keuze uit ongeveer twintig routes. Een van de routes in Noord-Brabant is De IJzeren Man, genoemd naar een oude baggermolen op de plek waar nu het openluchtbad is. Je begint met koffie en wat lekkers bij de Rustende Jager in Biezenmortel. Daarna kom je door uitgestrekte duinen en krijg je bij In ’t Groene Woud in Vught een hoofdgerecht geserveerd. Vught is leuk om te bekijken, ga bijvoorbeeld langs bij kasteel Maurick, een sprookjesachtig gebouw uit het jaar 1312. Hopelijk houdt iedereen de fietstocht van 42 kilometer vol. Je kunt ze in ieder geval voor de terugtocht een dessert beloven dat je bij eindpunt de Rustende Jager nog krijgt!


Kijken als een vogel
Zijn de kinderen nog te klein voor de happen en trappen-routes, dan is de Bobbelbiesroute van 9 kilometer een leuk idee. Deze start in Nistelrode en voert door het prachtige natuurgebied de Maashorst waar het in het voorjaar één grote bloemenzee is. Bij het natuurcentrum de Maashorst zijn leuke natuuractiviteiten te doen. Buiten is een speelweide waar kinderen over het erf kunnen uitkijken als een vogel, kruipen door de gangen van een das en zich als een Hooglander door het bos bewegen. Deze en andere routes, zoals de Mierenleeuwroute, Kriebelbeestroute en de Snuitvliesroute, kun je kopen bij de VVV's.

 

Philips Fruittuin
Een leuk startpunt voor smulroutes in Brabant is de Philips Fruittuin in Eindhoven. Deze boomgaard van 12 hectare met appel-, peren- en pruimenbomen is destijds opgericht door Anton Philips als werkverschaffingsproject. Bij de fruittuin hoor je bij de rondleiding alles over het telen van fruit. Zo in het begin van het jaar is er nog niet veel te plukken, maar staat alles wel prachtig in bloei. Ook kun je er een speurtocht, inclusief spellenparcours, doen waarbij je zelf op onderzoek uit gaat in de boomgaard en de natuur ontdekt. Middenin de boomgaard ligt het trefpunt Pit. Dit centrum vormt het start- en eindpunt voor diverse wandel- en fietsroutes in het natuurgebied Het Groene Woud. En natuurlijk blijf je er ook eten! Dat kan in het pannenkoekenhuis De Proeftuin met een schitterend uitzicht over de boomgaard.

Fietserspad
Andere smulroutes in het zuiden van het land zijn de aspergefietsroutes. Vanaf de tweede donderdag van april begint de officiële aspergetijd en dan is het dus op veel plekken genieten van dit witte goud! Een mooie route is die rondom aspergedorp Grubbenvorst. Je fietst door gebieden waar je de asperges kunt zien, proeven en ruiken. Andere aspergefietsroutes vind je in Brabant, in de Groene Hartregio, maar ook op Texel.


Het 'Fietserpad' brengt je ook in aspergegebied. Het Pieterpad is het beroemdste wandelpad van Nederland en ook op de fiets kun je deze tocht door de mooiste en meest gevarieerde landschappen van het land maken. De route voert van Pieterburen aan de Waddenzee tot de Pietersberg in het zuidelijkste puntje van Nederland. Natuurlijk kun je ook weer delen van de route volgen! Via de website van uitgeverij Elmar kun je de gps-routes gratis downloaden of de uitgave Het Fietserpad bestellen. En de mooiste voorjaarscombinatie: een stukje Pieterpad met een heerlijke picknick onderweg! Je kunt bijvoorbeeld via picknickplanner.nl picknickmanden bestellen, voor kinderen is er een leuke picknickknapzak.


Ook leuk!

1. Veel Luwe Smultour - Op de Veluwe kun je fietsend genieten van de mooie natuur en onderweg proeven van eerlijke Veluwse streekproducten. Bij elke tussenstop van de Veel Luwe Smultour staat er op vertoon van de routekaart wat lekkers van Veluwse bodem klaar. Van een fruitig glaasje sap en gekonfijte cranberry’s, tot blokjes Wilpenaer kaas en ambachtelijk gebakken krentenbrood.

2. Tasty Tour Texel - Met de Tasty Tour combineer je vier leuke activiteiten op dit prachtige waddeneiland! Fietsen door het mooie landschap, bezoekjes aan producenten van Texelse producten, smullen van gerechten met streekproducten en koken met de recepten uit het Tasty Tour Texel boekje.

3. Top 5 kindvriendelijke fietsroutes - Op de website fietsen.123.nl staat een top 5 van kindvriendelijke fietsroutes. Leuk is bijvoorbeeld de fietsroute Kinderplezier in Lelystad. Deze route is 17 kilometer lang en biedt veel vermaak onderweg, zoals een bezoekje aan de Bataviawerf of één van de kinderspeelplaatsen waar je ook kunt picknicken.

Fietssites
nederlandfietsland.nl
fietsen.123.nl
lekkerweg.nl/fietsen
fietsersbond.nl/fietsrouteplanner
facebook.com/Fietserpad
happenentrappen.nl
pieperpad.nl

Tekst : Edith Vos | Beeld: NBTC