Nederland Fietsland!

Als er iets is waar Nederlanders mee vergroeid zijn, dan is het hun fiets. Voor de boodschappen, naar het werk, zomaar een rondje om, op vakantie: de fiets is het meest geliefde vervoermiddel. In veel Europese landen spelen ze in op deze typische Nederlandse behoefte en schieten de fietspaden als paddenstoelen uit de grond. Ook in Nederland worden er nog steeds nieuwe routes ontwikkeld. Kamperen en fietsen gaan heel goed samen, dus misschien ligt jouw volgende kampeerbestemming wel aan één van de volgende nieuwe routes!In de Achterhoek zijn zes nieuwe fiets rondtochten langs vier verschillende rivieren uitgestippeld. Lieflijke beekjes zijn het soms nog, vlak bij de bron: de Aa, Bergel, Slinge en IJssel. Neem het water als kompas en laat je voortkabbelen door het prachtige landschap, zowel aan de Nederlandse kant van de grens als aan de Duitse. Met schilderachtige stadjes als Zutphen, Doesburg, Bronckhorst en Groenlo en Bocholt, Südlohn, Vreden en Borken in Duitsland om op adem te komen.

De nieuwe routes uit de fietsgids Rivierenlandschap toeren langs dijken, weiden, wielen en vennen in de uiterwaarden, maar ook langs molens en kastelen, vestingbolwerken, uitkijktorens en stadspoorten aan de rivier. Je gaat langs oude ambachten op de plek waar ze lang geleden bedacht zijn: in nederzettinkjes aan het water van de rivier. Je vindt er kaasmakers en bierbrouwers en heerlijke streekproducten, zoals Rheder Pralinen uit Rhede. Niet zomaar bonbons, maar zoete verleidingen die je niet kunt weerstaan.

Route

De routes zijn sinds juni geopend en goed bewegwijzerd. In totaal staan ze garant voor 460 km. fietsplezier. Je kunt natuurlijk ook een deel van de route wandelen of met een bootje volgen. De verschillende routes (variërend van 65 km tot 170 km) kunnen via overstappunten zelfs aan elkaar geknoopt worden tot langere rondritten op de fiets. De routes zijn te bestellen via grensbelevenis.nl.

Ronde van Nederland

De Ronde van Nederland is de ultieme fietsroute voor elke vakantiefietser. In de nieuwe editie van de fietsgids worden LF (Landelijke Fietsroutes) aaneengeregen tot ruim 1300 km fietsplezier in eigen land. De route voert zoveel mogelijk langs de grenzen van ons land en toont een grote variëteit aan landschappen. Je fiets brengt je zo van Groningse terpen naar Brabantse vennen en van de Noordzeekust tot de Achterhoek. Ook handig: de route is twee richtingen op bewegwijzerd. Je kunt natuurlijk ook een stuk van de route volgen, maar als je de hele route aantoonbaar compleet gefietst hebt, dan kun je er zelfs een gepersonaliseerde oorkonde voor krijgen. Meer informatie over de gids, de routes en deze oorkonde vind je op nederlandfietsland.nl.

Elektrisch Brabant

Elektrische fietsen zijn razend populair. In amper drie maanden tijd zijn daarom in Brabant 100 klimaatneutrale oplaadpunten gerealiseerd. De oplaadpunten zijn herkenbaar en liggen aan het fietsknooppuntennetwerk van Brabant, bijvoorbeeld bij cafés aan de route. De stroom die nodig is voor het opladen wordt gecompenseerd door zonne-energie en daarmee zijn de oplaadpunten duurzaam en groen. Een overzicht van de oplaadpunten kun je terugvinden op routesinbrabant.nl/fietsen.

E-biken in Nedersaksen
Ook in Nedersaksen zijn ze handig ingesprongen op de populariteit van elektrische fietsen, met de ‘Tourenkarte für e-bikes im Weserbergland’. Naast de bekende Weser-Radweg staan op deze kaart ook onbekende fietsroutes. De routes zijn, afhankelijk van de hoogteverschillen, in drie zwaartecategorieën ingedeeld. Sinds dit voorjaar is de regio Weserbergland een ‘Movelo-Region’, dat betekent dat er een uitgebreid netwerk is van 40 verhuurstations en 21 accu-wisselstations voor e-bikes. In de hele regio kunnen zo’n 100 e-bikes worden gehuurd, zodat het ook voor de niet-geoefende fietser mogelijk is om bijvoorbeeld de geheimzinnige Hohenstein Klippen bij Hessisch Oldendorf te ontdekken of ontspannen te genieten van het uitzicht op de heuvels van het Weserbergland.Lüneburgerheide

Ook de Lüneburgerheide mag zich sinds dit voorjaar ‘e-bike Region’ noemen. De overkoepelende toeristische organisatie heeft een speciaal programma, waardoor er op vele plekken bij accommodaties e-bikes gehuurd kunnen worden. Je vindt in deze regio meer dan 2000 km aan fietspaden, die het grootste vakantiegebied van Nedersaksen doorkruisen. En het is niet alleen heide wat de klok slaat, je fietst ook langs rivieren en meertjes en door bossen en pittoreske dorpjes. Meer weten over Nedersaksen als fietsbestemming? Kijk dan eens op vakantieland-nedersaksen.de.

Hoe voorkom je zadelpijn?

Na een aantal kilometers al pijn aan je billen? Dat hoeft helemaal niet te liggen aan jouw fietsprestaties, lees daarom onderstaande tips:
Een fietsframe moet op jouw maat gemaakt zijn. Is een frame te klein, dan zitten je knieën tegen het stuur en kan vaak het zadel niet hoog genoeg voor jouw lengte. Is het te groot, dan kun je maar met moeite bij het stuur komen.

Zorg dat je zadel op de goede hoogte staat en zet het zadel zoveel mogelijk horizontaal. Als het te hoog staat schuif je van links naar rechts op je zadel om kracht te kunnen zetten op je trappers. Staat je zadel te laag, dan kun je je benen niet goed strekken, waardoor je ongetwijfeld ergens anders spierpijn krijgt.

Maak je lange tochten, denk dan eens aan speciale fietskleding. Het is er niet voor niets. Het zorgt bijvoorbeeld voor demping tijdens het fietsen. Een naad- en rimpelloos zeemleer in een fietsbroek geeft je veel meer comfort tijdens lange ritten.

Fietsbeurzen

Je moet nog even wachten, maar begin 2012 staan twee grote fietsbeurzen op het programma:
  • FietsVAK wordt gehouden van 29 t/m 31 januari 2012 in Amsterdam RAI. Meer informatie over deze beurs vind je op fietsvak.nl
  • Ook de Fiets – en Wandelbeurs vindt plaats in Amsterdam RAI, op zaterdag 11 en zondag 12 februari 2012. Duitsland is tijdens deze beurs themaland: fietsenwandelbeurs.nl.

Gerelateerde artikelen

Beschermd in de zon
Moeders en kinderlogica
Gespot in de branche
Warme aardappelsalade met spek
De nieuwste trend heet fietsarrangement
Gespot in de branche
Gebakken zwaardvismoten
Over Wijn
Pure beleving
Terugblikken met Sander & Jessica
Campingplezier is van alle tijden
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Gespot in de branche
Over Wijn
Over Wijn
Over wijn
Waar gaan we naartoe in 2011?
Paella met gerookte vis
Griekse lamsspiesen