Finse cultuur & meer

Op zoek naar een combinatie van natuur en cultuur in het hoge noorden komen we al snel uit in de oostelijk gelegen Finse regio Savonlinna, niet ver van de grens met Rusland. De regio, op 335 km van Helsinki, staat bij de operaliefhebber namelijk bekend om het jaarlijkse – internationaal vermaarde – operafestival dat in juli plaatsvindt. Wie nog geen plannen heeft gemaakt voor de komende zomervakantie en bovendien gek is van opera: Savonlinna is je bestemming!Onze reis naar de regio plannen we dan ook om een bezoek aan het Operafestival heen. Dat is niet heel moeilijk, want het festival duurt bijna een maand. In 2013 is het van 5 juli tot 3 augustus en kaartjes kun je vooraf online bestellen. Dat moet ook wel, want elke operaliefhebber - van Rusland tot Spanje - weet zijn weg naar het festival te vinden. Je kunt je operahart er zeker ophalen!. Zo staan voor 2013 Samson & Delilah, La Traviata, Macbeth en vele andere wereldberoemde stukken op het programma. Soms in het Engels, soms in het Fins met ondertiteling – via lichtkranten – in het Engels. Het verhaal op het podium is echter zo mooi gespeeld dat het internationaal begrepen wordt.

De stukken worden opgevoerd in een al even indrukwekkende omgeving. Het kasteel van de stad Savonlinna wordt er helemaal voor verbouwd. Er komt een overkapping overheen en binnen de muren van het kasteel worden de zitplaatsen opgebouwd. Het podium en het decor zijn deels onderdeel van het kasteel zelf. Een ware traktatie. Tijdens onze voorstelling van ‘Die Zauberflöte’ van Mozart, weerkaatsten de aria’s van de nachtkoningin prachtig langs de historische wanden van het kasteel uit 1475. Kippenvel!Tip: omdat het zomers hooguit schemert en niet donker wordt, kun je na de voorstelling nog heerlijk rondwandelen of een hapje eten in de omgeving van het kasteel. Wij streken neer bij Panimoravintola Huvila (direct aan de waterkant bij het kasteel, Puistokatu 4, panimoravintolahuvila.fi). Hier maken ze niet alleen zelf bier, ze hebben er ook verrassend mooie gerechten op de kaart en een heerlijk terras met uitzicht over het water en op het kasteel.

Meren
Omdat de opera’s overwegend `s avonds worden opgevoerd, hebben we overdag alle tijd om de omgeving te leren kennen. Savonlinna –de naam betekent in het Fins ‘kasteel van Savonia’ - ligt in het hart van het Saimaa merengebied. Dit is het grootste meer van Finland. Naast prachtige vergezichten en dramatische wolken zijn hier ook vele eilandjes te vinden die je per boot kunt bezoeken en waar je heerlijk kunt wandelen en jezelf even op een onbewoond eiland kunt wanen. Zo gingen wij per boot naar het hoofdeiland van het Linnansaari National Park, een eiland met een aantal faciliteiten als een grote overkapte barbecue (veel rook maken is goed tegen de muggen!), vele picknicktafels, toiletten en informatie voor bezoekers. Je mag in Finland overal (mits anders aangegeven) vrij in de natuur kamperen en op dit eiland vonden we dan ook enkele tentjes met gezinnen die hier in het weekend naartoe komen om van de natuur te genieten.

Camping
Onze camping lag even verderop ook aan het Saimaa meer. In Oravi ligt een vakantiepark met hotel, hostel, huisjes, een jachthaven en een camping. Op de camping is een kiosk/café/restaurant, een supermarkt en natuurlijk een sauna en je kunt er kano’s en roeiboten huren. In de directe omgeving zijn uitgezette wandelingen van 2 tot 7 km die je over het prachtige eiland brengen. De camping is niet duur (€7,- voor een tent), maar je hebt geen elektriciteit. Wel kun je er gratis gebruik maken van de buitenkeuken (met eigen pannen), kun je er gratis drinkwater krijgen en mag je er lekker kampvuurtjes maken. Daarbij: het uitzicht over het meer is onbetaalbaar!Tip: een overzicht van Finse campings kun je ook vinden op camping.fi. Of ga naar visitfinland.com.

Rantasalmi
Vanaf deze camping brengen we met een supersnelle rib een bezoek aan vakantiepark Järvisydän in Rantasalmi. Ook dit vakantiepark is gelegen aan de oever van het Saimaa meer. Vanaf hier kun je een kano huren, maar je kunt er ook met georganiseerde vistochten mee. Met een kano peddelen we een uurtje over het spiegelgladde water van het meer, met de zon op onze gezichten. Bij terugkomst duiken we in de sauna van het complex en sluiten we af in de warm aangeklede middeleeuwse taverne met een grote stamtafel, waar we genieten van een heerlijke traditionele maaltijd. Want al die buitenlucht maakt hongerig!Punkaharju
Dertig kilometer ten oosten van Savonlinna ligt Punkaharju. We verblijven hier op de camping van het vakantiecomplex, met ca. 500 plekken, waarvan er 130 met elektriciteit zijn. De camping ligt tussen de bomen en aan het water en heeft moderne sanitair-, kook- en saunafaciliteiten. Er zijn tevens hutjes te huur. Omdat ook deze camping aan het Saimaa meer ligt, zijn hier wederom volop watersportmogelijkheden. In de directe omgeving kun je een bezoek brengen aan de kinderboerderij, het Fun Park (direct naast de camping), diverse restaurants en een tweetal musea.

Lusto
Die musea bezoeken we de volgende dag. Het Lusto museum is gewijd aan de Finse bossen. Het nationale museum is gespecialiseerd in alles wat met bos en bosbouw te maken heeft. Je vindt er tentoonstellingen over gereedschappen, meer informatie over het landschap en de flora en fauna en over de bevolking en de folklore. Ook aan kinderen is gedacht, met verkleedkleren en een klimparcours op 7 meter hoogte. En wie durft, kan kijken hoe beren in hun hol in winterslaap zijn.Het andere museum in de directe omgeving is het Retretti Kunstcentrum, het grootste kunstmuseum van de noordelijke landen met afwisselende exposities. Bijzonder is de ondergrondse grot die onderdeel van het museum uitmaakt en waar je met een vrij steile trap naartoe kunt (er is ook een lift).
Na alle frisse lucht, prachtige opera’s en mooie natuur rest ons niets anders dan de terugreis te aanvaarden.We krijgen van de campinghouder nog wel een tip over de Finse ‘wijn’ die we eerder gedronken hadden. Op de terugweg richting Helsinki rijden we daarom langs Antolla, een klein plaatsje bij Mikkeli, waar we proeven van de wijnen die hier gemaakt worden van Finse bessen bij Ollinmäen Viinitila Oy. En die nemen we als aandenken aan deze bijzonder mooie reis mee naar huis!

Tekst en beeld: Janine Klein