Ga toch fietsen...in Duitsland

Lekker fietsen in Duitsland is geen enkel probleem. Je hoeft niet te zoeken naar mooie tochten, goede fietspaden en prima bewegwijzering en kunt er letterlijk alle kanten uit. Natuurlijk kun je met een gewone fiets de paden op, de lanen in, waarbij de afstand van je route volkomen afhankelijk is van je eigen actieradius. Anders is het met een e-bike. De afstand die je hiermee af kunt leggen hangt af van bijvoorbeeld de gevraagde trapondersteuning en het gewicht van de fietser. We gingen met de e-bike op pad en reden een paar prachtige tochten in het relatief platte Nedersachsen in Duitsland.Onze eerste kennismaking met de e-bike beviel goed. Het is heerlijk om langere afstanden te kunnen fietsen zonder al te veel inspanning. Zeker als je wat minder conditie, of snel last van knieën of gewrichten hebt, is de e-bike een uitkomst. Heuveltje op: geen probleem. Windje tegen? Fluitend trap je door. Niets houdt je tegen. Nou niets…van de enorme bui regen tijdens onze eerste tocht werden we op de e-bike net zo nat als op een gewone fiets. De sprint die we trokken om ergens te kunnen schuilen ging wel lekker snel!

Kies je route
Je kunt zelf een route voor je e-bike uitstippelen, of een van de speciale e-bike routes kiezen die rekening houden met de gemiddelde actieradius van de fietsen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan; een lege accu en nog 20 kilometer te gaan bijvoorbeeld.

Gekheid op de Aller-Radweg
Onze eerste rit is 43 kilometer van de in totaal 285 kilometer lange Aller-Radweg. Op de totale route doe je historische steden aan als Verden, Celle, Gifhorn en Magdeburg. Onze start is in Celle. Vrolijk trappen we richting Winsen, sinds 1975 een bekend kuuroord. Kuren doen we niet, maar we strijken neer in Museumhof Winsen aan de Aller voor koffie met een groot stuk ‘Heidetorte’, gemaakt van blauwe bessen. Nu we er toch zijn bezoeken we gelijk het naastgelegen museum Museumhof: met originele inrichting uit de 17e en 19e eeuw. We vervolgen de route, die tussen de Aller en de Leine loopt en goed is aangegeven, naar Schwarmstedt, ons eindpunt.Tip: wil je iets aparts zien, stop dan bij het Antiquitäten Café in Schwarmstedt. In dit volgepropte en maf ingerichte café is alles wat je ziet te koop: van meubilair tot servies en van sieraden tot poppen. 

Blij op de Lunenburgerhei
Voor een fietstocht over de Lunenburgerhei wordt Hermannsburg ons vertrekpunt. Voor 1850 was verkeer tussen Celle en Hermannsburg onmogelijk. Sinds dat jaar loopt er een 50 kilometer lange hoofdverkeersstraat tussen de twee plaatsen. De huidige Lünenburgerheide was vroeger totaal bebost. Nadat men de bomen gekapt had voor het hout, groeide er lange tijd niets anders dan heide op de ‘arme’ grond. In de loop ter tijd heroverden de bomen weer terrein op de heide en kun je weer kilometers door bossen fietsen zonder mensen tegen te komen.  Deze boeiende combinatie van bomen en heide vormt een ware inspiratiebron voor Duitse dichters.

We ontdekken waarom tijdens de circa 40 kilometer van de thematour ‘Door heide, bos en het Örzetal’ (nummer 4 uit het boekje Rad-Thementouren in natuurpark Sudheide). De fietstocht (in 4 talen) voert vanaf Hermannsburg door een prachtig en afwisselend landschap, met onderweg kleine oude heidedorpjes als Brawn en Oldendorf. Interessant is de stop bij het Siede-Pfannenhaus in Sülze, de voormalige zoutwinning aan de zuidkant van de Lunenburgerhei. Hier werd het zout gewonnen dat tijdens de laatste ijstijd in de bodem terecht kwam, doordat de zee tot aan Sülze golfde. We fietsen verder door woud en veld naar Eversen, een heidedorp met historische kern.Via Twiesselhop gaan we richting Altensalzkoth en komen vervolgens, deels via de nieuwe Heidepanoramaweg, langs de heide bij Severlo. Moeiteloos nemen we met onze e-bike, zelfs na al die kilometers, de 88 meter hoge Citronberg, en keren vervolgens terug naar Hermannsburg.

Tips:
• Rond Hermannsburg vind je tien themaroutes, uitgezet over de in totaal 424 km fietspaden. Ze leiden langs de verschillende attracties van de Lünenburgerheide.
• Er rijdt een ringbus waar je met je fiets in mag. Zo kun je stukken overbruggen en een langere route plannen. Een dagticket kost € 3,--.
• Kijk ook eens op de vele borden langs de routes met uitleg over de bezienswaardigheden.
• Een deel van de route is speciaal bewegwijzerd voor wandelaars.
• Er zijn diverse interessante rondleidingen en wandelingen. Aanmelden is niet nodig.

Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen…
Voor de derde route gaan we een stukje zuidelijker. We pakken de trein en reizen in een uurtje van Hermannsburg naar Hamelen. Natuurlijk beginnen we eerst met een rondleiding door de enige echte Rattenvanger. Het verhaal is bekend: nadat de rattenvanger, op verzoek van de bestuurders, de ratten uit Hamelen had verdreven weigerde men hem uit te betalen. Hij nam wraak door, toen alle volwassenen in de kerk zaten, de thuisgebleven kinderen met zijn fluitspel uit hun huizen te lokken en het dorp uit te leiden. Zo’n 130 kinderen zijn nooit meer teruggezien. De Bungelosenstrasse (trommelloze straat) is een stille getuige uit de tijd dat muziek maken in Hamelen verboden was.


Ook wij gaan het dorp uit en nemen een deel van de Weserradweg. Deze is in totaal zo'n 490 kilometer en loopt van het Weserbergland naar de Noordzee. Van de diverse themaroutes kiezen we de panoramische Kerken en Kloostertour van 42 kilometer. Eerste stop is het grote recreatiegebied Doktorsee, het grootste meer in het Weserbergland. Bij klooster Möllenbeck genieten we in de prachtige kloostertuin van koffie met wat lekkers. Vervolgens gaan we via Exten naar Großenwieden, waar we het pontje nemen voor de oversteek naar de andere kant van de Weser. Hoe heerlijk is het om moeiteloos de forse klim te nemen naar Burg Schaumburg, die hoog boven de Weser uittroont. Na een kort bezoek aan het kasteel zakken we weer af richting Hamelen waar onze tocht eindigt.

Fietsen op een e-bike blijkt heerlijk. Soms ook spannend, want heeft de accu genoeg power over, nadat je maximale ondersteuning hebt gevraagd voor een steile klim naar boven? Ons antwoord komt uit de praktijk: ja!

Fiets huren?
Geen e-bike? Huur er dan een. Via de organisatie Movelo zijn Swiss-Flyer fietsen te huur. Andere fietsen zijn de Wondervelo’s. Huurlocaties vind je bijvoorbeeld in Bad Bevensen, Undeloh, Wietzendorf en Hermannsburg. Kosten: circa  € 20 per dag. Op de Lünenburgerheide zijn 5 verhuurstations. Kosten tussen de € 14 en € 18 per dag. Op verzoek kun je voor €4,- de fiets op een door jou te kiezen locatie laten halen en brengen. Ook bij een aantal VVVs, zoals in Hamelen, zijn e-bikes te huur.Routes en websites
Alle routes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun ‘eigen’ routebordje.
Voor het thuis plannen van fietsroutes over de Lünenburgerheide zijn alle themaroutes, dagtrips, kaarten en GPS coördinaten gratis te downloaden via radtour-luenenburgerheide.de.

Overnachten
In de door ons bezochte gebieden zijn volop campings en camperplaatsen. Zo heeft Hermannsburg een camping en een grote camperplaats. Bij Rinteln is een groot camperterrein aan het water en in Hamelen kun je met een camper terecht op een terrein, een kilometer buiten het oude stadscentrum.

Bekijk hier alle campings in Nedersaksen. 

Tekst en beeld: Madeleine van de Wouw