Gastronomisch feest in Bourgogne

Als je het mij vraagt heeft elke Franse streek wel een paar specialiteiten die niet te versmaden zijn. Maar als ik moet kiezen welke streek de heerlijkste streekproducten voortbrengt, dan zeg ik volmondig: de Bourgogne! En dan is een uitnodiging voor zo’n jaarlijks gastronomisch feest in deze culinaire streek natuurlijk een traktatie waar ik geen nee tegen zeg!



Jaarlijks vindt in Frankrijk het Fête de la Gastronomie plaats. In simpel Nederlands: een eet- en drinkfestijn. Dit feest is in het leven geroepen nadat de Franse keuken in 2010 als immaterieel werelderfgoed door UNESCO werd uitgeroepen. In elke streek staan de streekproducten - en het gezellig samenzijn met familie en vrienden - tijdens deze dagen centraal. Dit jaar is het feest van 20 t/m 22 september en in totaal zijn er bijna 4.000 culinaire evenementen in heel Frankrijk georganiseerd!

Chablis
Onze eerste culinaire stop maken we in Lugny, waar we eten in Château de Vault de Lugny. Een prachtig kasteel met een indrukwekkende oprijlaan, maar bovenal een bijzonder goede keuken en een prettige sfeer in de bar. Het geluk wil dat dit kasteel ook op steenworp afstand ligt van de wijngaarden van Chablis. Het is bijna niet voor te stellen dat ik tijdens onze reis postzegels van wijngaarden zie, terwijl in de Bourgogne de wijnen van wereldformaat gemaakt worden. Hoe kan zo’n klein gebied toch zo’n grote naam hebben?



Dat geheim ontdek ik de volgende dag. Want dan mogen we van dit product van wereldformaat veelvuldig proeven. Tijdens een rondrit met oenoloog Eric Szablowski van ‘Au Coeur du Vin’ gaan we langs de wijngaarden, waar sappige Chardonnay druiven in het zonnetje wachten tot de oogst. We maken her en der een tussenstop om van de ‘Petit Chablis’ en ‘Chablis’ te genieten. Eric, een ware kenner en liefhebber, vertelt ons over de ideale ligging van de wijngaarden ten opzichte van de zon en de rivier en van de perfecte ondergrond, de ‘terroir’. Het woord rolt net zo lekker in je mond als de wijnen zelf…

Meet the locals
In Saint-Seine-l’Abbaye schuiven we aan bij een lokale picknick in de tuin van een landhuis. In eerste instantie voel ik me een partycrasher die zonder uitnodigingen alle bruiloften af gaat, maar al snel ben ik in gesprek met een paar inwoners van het dorp en keuvelen we over het festival en het leven in Frankrijk. Natuurlijk wel onder het genot van wijn, stokbrood en kaas en op de achtergrond de regionale fanfare die liedjes van Amy Winehouse – hoe toepasselijk – op het grote publiek uitprobeert. Meer Frans dan dit tafereel kan het toch niet worden!



Wat me opvalt tijdens het gastronomische feest is dat er echt uitgepakt wordt. Het is niet alleen het eten, nee, er komt in dit geval zelfs een optocht met historische auto’s, een demonstratie truffels zoeken met honden en een streekproductenmarkt aan te pas. Die Bourgondiërs doen er echt alles aan om hun naam eer aan te doen!



Andere (culinaire) evenementen
Mei: fleurs de vigne in Auxerre
Juni: les Musicaves in Givry
Juli: festival des Grands Crus de Bourgogne in o.a. Chablis en Meursault
Juli: donderdagen van de smaak in Auxerre
Augustus: wijngaardfeesten in Dijon (elke twee jaar)
Augustus: feest van de bosbes in Glux-en-Glenne
Oktober: truffelmarkt in Noyers-sur-Serein
Oktober: markt van de herfst en wijngaardslak in Bassou
Oktober: feest van de jonge wijn in Nuits-Saint-Georges
November:gastronomische beurs in Dijon

Dijon
Tijd om meer culinaire specialiteiten op te doen in de streek. Iets verder in het zuidoosten gaan we naar de mosterdhoofdstad van Frankrijk: Dijon. Een geweldige stad die ik alleen maar kende van de borden langs de Autoroute du Soleil. Fout! Dus mijn tip aan jullie: stoppen! Prachtige pleinen, mooie winkelstraten, veel historische gebouwen en ontelbare gezellige restaurantjes, cafeetjes en terrassen. Tijdens ons bezoek bleek er een internationaal draaiorgelfestival aan de gang te zijn (dit jaar van 20 t/m 23 september), met zo’n 250 buik- en grotere draaiorgels uit heel Europa. Je begrijpt: een kakofonie aan muziek. En dan is het wel een rare gewaarwording als je midden in deze Franse stad ineens ‘Tulpen uit Amsterdam’ uit zo’n orgel hoort komen en blijkt dat de eigenaar op steenworp afstand bij mij vandaan woont in Nederland.



Nuits-Saint-Georges
Nog beroemder zijn de wijnen uit de omgeving van Nuits-Sains-Georges, even ten zuiden van Dijon. De grootste wijnmakers der aarde maken hier aan de Côte de Nuits, op minuscule stukjes grond, onbetaalbare wijnen. Romanee-Conti bijvoorbeeld in het centrum van Vosne-Romanée. Jammer genoeg zijn dit soort wijnhuizen niet voor alledaags bezoek geopend, maar Château André Ziltener in Chambolle-Musigny voelt zich gelukkig (nog) niet te goed voor toeristen en ontvangt ze met open armen in zijn wijnkelder waar je tal van wijnen kunt proeven èn kopen.



Tip: volg de toeristische ‘Route des Grand Crus’ en rijdt over de landweggetjes dwars door de duurste wijngaarden van Frankrijk.

Meer dan eten
De Bourgogne is niet alleen veelzijdig en gevarieerd op gastronomisch gebied. In de Morvan bijvoorbeeld worden meren en rivieren door bossen omringd. Het nationale park is een geweldige plek om van de natuur te genieten. Lopend, op de fiets of op het water; er is hier van alles mogelijk. En wist je dat de streek meer dan 50 parken en tuinen telt die open zijn voor publiek? De mooiste parken herken je aan het ‘Jardin remarquable’ logo! En al die buitenlucht zorgt er natuurlijk voor dat je weer trek krijgt!

Campingtip: Camping Aux Rives du Soleil in Pont-de-Vaux – FR01070
De zeer gemoedelijke camping Aux Rives du Soleil ligt op de grens van zuidelijk Bourgondië en de Ain, niet ver van de mooie stad Mâcon en slechts enkele kilometers van de Autoroute du Soleil. Deze gezellige camping biedt je alles voor een heerlijke vakantie met het hele gezin. Er is een mooi zwembad en een apart kleuterbad. In het hoogseizoen is deze camping vooral geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Er is dan een animatieprogramma met allerlei spelletjes voor de kleine campinggasten. Om de kinderen te vermaken zijn er bijvoorbeeld skeelers, darts en tafeltennis attributen gratis beschikbaar. De camping ligt aan de oevers van de Saône.

Kastelen en grotten
In de regio komt ook de geschiedenis op veel plekken tot leven. Je vindt er kastelen uit de middeleeuwen en renaissance, maar ook herenhuizen en wijndomeinen. Veel kastelen zijn open voor bezoek of dienen als decor voor festiviteiten, zoals het kasteel van Ancly-le Franc, het kasteel van Tanlay of het kasteel van Bazoches. Ook de archeologie komt in de Bourgogne flink aan bod. Talrijke archeologische vindplaatsen zijn te bezoeken en geven je een kijkje in het leven van de historische Bourgondiër. Zo vind je in Saint-Léger-sous-Beuvray een museum over de Keltische beschaving (bibracte.fr) en is er in Autun een Gallo-Romeinse vesting. Voor grotten ga je naar Arcy-sur-Cure.

Traktatie voor kinderen
Touroparc dierentuin in Romanèche-Thorins;
Attractiepark Le Parc touristique des Combes in Le Creusot;
Attractie- en dierenpark de l’Auxois in Arnay-sous-Vitteaux;
Natuurpark Diverti Parc in Toulon-sur-Arroux met veel labyrinten;
• De middeleeuwse werf Le Chantier Médiéval de Guédelon in Treigny.



Dat het leven hier goed is blijkt wel uit de uitdrukking ‘Leven als een Bourgondiër’, wat betekent dat je vooral van heerlijk eten en drinken houdt. Wijnen, mosterd, slakken, maar ook heerlijke hammen en kaas of de befaamde coq au vin en boeuf bourguignon zijn hier op z’n lekkerst. We zijn natuurlijk in vogelvlucht door alle culinaire hoogtepunten van de Bourgogne gegaan. Wil je meer weten over deze heerlijke regio? Ga dan naar bourgogne-tourisme.com. Voor meer informatie over het jaarlijkse festival ga je naar fete-grastronomie.fr en voor een overzicht van de mogelijkheden in heel Frankrijk is rendezvousenfrance.com een handige startpagina. Bon appétit!

Bekijk alle campings in de Bourgogne. 

Tekst en beeld: Janine Klein