Glamping in Slovenië

Heb je dat wel eens? Dat je een vooroordeel hebt over een bepaald land? En dat je er dan volkomen náást blijkt te zitten? Het overkwam mij bij Slovenië. In mijn ogen: oubollig & saai. In werkelijkheid: hip & happening!



Veel associaties die ik met Slovenië had blijken volkomen onjuist. Zo zie je maar dat reizen wel degelijk je blik verruimt. Niet alleen blijkt het land verrassend Westers, ook blijken de campings fris en comfortabel en zijn de steden jong, bruisend en modern. En om mijn vooroordelen voor eens en altijd overboord te gooien, neem ik je mee op rondreis door dit inspirerende land.

Tip: met de auto in Slovenië? Denk aan het tolvignet. Dit vignet geeft ook korting bij diverse bezienswaardigheden! Gewoon te koop bij tankstations aan de grens.

Maribor
Ik begin deze rondreis in Maribor. Nog nooit van gehoord? Geeft niets, ook ik beken! Het is de tweede grote stad van Slovenië. Gelegen aan de Drava-rivier in het noordoosten van het land, in de streek waar de wijnranken tegen de hellingen opgroeien en de mooiste Sloveense wijnen gemaakt worden. Ondanks de stadse allures is Maribor verrassend compact. En verrassend modern. Historie vind je hier te over. Terrasjes nog veel meer. Maar laten we bij het begin beginnen.



In de stad zijn meerdere monumenten te vinden die symbool staan voor een deel van de historie. Zo herinnert het pestmonument op het hoofdplein Glavni Trg aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Het stadhuis aan dit plein is in 1515 in Renaissancestijl opgetrokken en ziet er nog steeds piekfijn uit. En zoals je van een stadsplein mag verwachten, vind je hier verschillende terrasjes, waar je op je gemak van het uitzicht kunt genieten. 

Lunchtip: aan het hoofdplein vind je hotel Maribor. Niet alleen een topplek vanwege het mooie interieur met authentieke details, maar ook vanwege de smaakvolle keuken.



Een ander opvallend monument is het nationale vrijheidsmonument, met de bijnaam ‘Kojak’ vanwege de gelijkenis met een kaal hoofd. Het werd opgericht om de Slovenen te eren die door de Nazi’s werden geëxecuteerd. Met een beetje fantasie zie je er een vuist in. Het blijkt dé ontmoetingsplek voor locals. Het enorme bronzen monument is gemaakt door beeldhouwer Slavko Tihec, een bekende inwoner van de stad en als je goed kijkt zie je half verscholen portretten van helden en enkele inscripties in het monument. Leuk weetje: onder het vrijheidsplein ligt een enorme wijnkelder die niet meer in gebruik is, maar die je wel kunt bezoeken.



Naast monumenten kent de binnenstad ook veel prachtige historische gebouwen. De kathedraal bijvoorbeeld, waar het mogelijk is de toren te beklimmen voor een fenomenaal uitzicht. Vlakbij is ook de opera een pand van allure en een opvallende groen pand blijkt het postkantoor, dat valt onder het culturele erfgoed van Slovenië. En terecht, want het is een plaatje! Omdat het een universiteitsstad is, zitten studenten amicaal op de rand van het standbeeld van Anton Martin Slomsek, de eerste bisschop van Slovenië.

Via winkelstraten, pleintjes met terrasjes en smalle steegjes kom ik aan de oever van de rivier, waar ik toch écht moet proeven waar de streek om bekend staat. Bij het oude wijnhuis laat ik me de verschillende wijnen goed smaken. Je herkent het wijnhuis trouwens aan de oude wijnstok die er voor de deur staat. Volgens de gids de oudste stok ter wereld van meer dan 400 jaar oud, die nog steeds volhangt met druiven. De wijnstok is bewezen oud, omdat deze al op schilderijen uit de 17de eeuw voorkomt en staat officieel geregistreerd in het Guinness Book of Records. Een uniek exemplaar dus. Soms geven ze een stekje van deze wijnstok weg aan een andere streek in Slovenië, maar zo bijzonder als deze kom je ze niet meer tegen, werd mij verzekerd. Na een wandeling langs de Drava-rivier, om de eerste indrukken te verwerken is het tijd voor de volgende eyeopener.



Glamping
Glamping in Slovenië. Ik kon me er geen voorstelling bij maken, behalve dat ik er misschien niemand met een toiletrol onder de arm zou tegenkomen. Wat blijkt? Het is glamping-deluxe! Bij Chateau Ramsak Vineyard Glamping Resort weten ze wat luxe is en bovendien ligt het slechts 10 minuten van het centrum van Maribor. Aanrader dus. Enige nadeel: kennelijk weten meer mensen de glamping accommodaties te waarderen, want je moet er op tijd bij zijn en het is aan de prijs. Maar: daar krijg je wel een waan-zin-nige ervaring voor terug!



Het resort bestaat uit luxe glampinglodges in een bescheiden parkachtige omgeving. Alle safaritenten zijn gesitueerd rondom een hartvormige vijver met een barretje met terras. Elke lodge (van 2-4 persoons) heeft luxe bedden, verwarming, een comfortabele badkamer, een terras met uitzicht op de wijngaard en… een eigen jacuzzi. Bij aankomst in de avond ziet het geheel er sprookjesachtig uit. Kaarsjes langs het houten wandelpad leiden me de weg en de jacuzzi is voor het gemak al aangezet, dus ik kan er zo in. Als dat geen weldaad is na een dag lopen!

Eettip: Villa Rustica van Peter Rajsek ligt niet ver van het resort en biedt je een avondvullende verrassing met culinaire hoogstandjes. Wat een feest voor de smaakpapillen!



Zoals de naam van het resort doet vermoeden maken de jonge eigenaren ook zelf wijn. In de boerderij staat nog een oeroude wijnpers, waar de boerderij omheen lijkt te zijn gebouwd. En dus sla ik een proeverij met uitleg – in goed Engels – niet af. Lokaal kaasje erbij? Doe ik ook niet moeilijk over! Eenmaal in de rust van de lodgetent lig ik wakker in het comfortabele bed. Ik vind het zonde om te gaan slapen met al die nachtgeluiden uit het achtergelegen bos! De Oehoe – die ik herken aan het feit dat hij zijn eigen naam roept - laat weten dat het echt donker is en dan dommel ik toch in. Gelukkig heb ik mijn wekker gezet, want rustig wakker worden in het bubbelbad is een luxe die ik thuis niet heb.

Bled
Zeg je Slovenië, dan zeg je Bled. Zelfs ik had al eerder van deze toeristentrekker gehoord. Gaat er geen belletje bij je rinkelen? Denk: idyllisch meertje met eiland met een kerk erop en je hebt het plaatje. En idyllisch is het zeker, met de omliggende bergen en het spiegelgladde meer. Maar het is ook een stuk toeristischer dan Maribor. Overdag stroomt het stadje aan het meer van Bled over van bustoeristen. Ook Aziaten lopen er af en aan. Maar als de dag dan voorbij is en de restaurants volstromen, is Bled weer van de bewoners. 



Daarom neem ik pas in de avond een bootje, een zogenaamde pletna, naar het eilandje in het meer. Pletnaschipper word je hier trouwens niet zomaar. Je moet in Bled geboren en getogen zijn en het vak wordt van vader op zoon doorgeven. De vaartocht duurt te kort en voor ik het weet sta ik onderaan een steile trap van welgeteld 99 treden. Ik heb het geluk dat ik alleen mezelf naar boven hoef te brengen: een bruidegom dient zijn aanstaande bruid de trap op te tillen om verzekerd te zijn geluk. Ondanks dit is de locatie geliefd vanwege het kleine, romantische kerkje dat bovenaan de trap gelegen is. De kerkklok klingelt al de hele middag en ik begrijp nu beter waarom… Drie keer trekken aan het touw van de kerkklok en je mag een wens doen. Toeristisch? Zeker. Maar ik besluit toch mijn geluk te beproeven.

Camping Bled
Breng je een bezoek? Blijf dan zeker hangen tot de zon ondergaat of, nog beter, kies voor een comfortabel verblijf op Camping Bled. Ook hier zijn verschillende accommodaties te huur. Om in stijl te blijven van de glampingreis, overnacht ik hier in een ‘pod’: een klein houten hutje met een goed 2-persoonsbed en een comfortabele badkamer aan de overzijde van het veld. En: met lekkere luie ligstoelen in het gras plus een hout gestookte hottub, waar ik na een dag vol indrukken pas instap als de hemel bezaaid is met duizenden sterren. Een sprookje!



De volgende ochtend staat er een overvolle ontbijtmand op me te wachten. Aan alles is gedacht en na een lange douche onder de heerlijke stortdouche begin ik in de ochtendzon aan het overvloedige ontbijt. Een mooie basis voor de lange dag die voor me ligt. Een rondje om het meer van Bled is 6 kilometer. Ideaal dus voor een leuke wandel- of fietstocht.

Op de camping verhuren ze e-bikes en hoewel het rondje om het meer vlak is, is de verdere omgeving dat allesbehalve. Slimme zet voor wie de Nederlandse laagvlakte gewend is. Besluit je een wandeling rond het meer te maken, dan is een bezoek aan het kasteel van Bled een aanrader en bovendien een leuke klim. Wandelschoenen zijn aan te bevelen. Eenmaal boven is een Sloveens Lasko biertje, op het terras van het kasteel, je beloning. Want die Slovenen kunnen niet alleen wijn maken als de beste!



De camping heeft ook een eigen strandje aan het meer en even verderop kunnen sup-boards gehuurd worden voor een peddelrondje om het eiland. Mijn evenwicht is dramatisch, maar de boards vinden gretig aftrek onder jongeren en gezinnen. Voor mij is het kijken naar dit vermaak – met de nodige natte pakken – vanaf het terras van de camping voldoende. 

Ljubljana
Hip & Happening geldt zeker voor de hoofdstad Ljubljana. De studenten lijken hier vooral van de stadse genoegens te genieten, want de straten en terrassen zijn vol met jonge mensen. Het geeft het centrum een levendig karakter en ik geniet volop. De zaterdagmarkt blijkt niet alleen een goede plek voor de dagelijkse boodschappen, maar is ook dé ontmoetingsplek voor inwoners. Het is een gezellige drukte en de markt is groter dan ik had verwacht. Er zijn genoeg kraampjes om leuke souvenirs te scoren en omdat ze in Slovenië ook gewoon met de euro betalen is dat een stuk overzichtelijker.



Tip: moe van al het lopen? Elektrische golfkarretjes zijn op afroep beschikbaar. Even bellen en ze komen je halen! Hoe hip is dat!



Van de beroemde brug met slotjes – welke zichzelf respecterende stad heeft zo’n brug niet tegenwoordig – via de winkelstraten en pleinen met kleurige, historische gebouwen, wandel ik naar de voet van de heuvel waar ik met het panorama-kabelspoor omhoog ga naar het kasteel van Ljubljana. Het kasteel is al meer dan vijf eeuwen het symbool van stad en is dan ook een echte toeristische hotspot. Een audiotour in het Nederlands leidt me door de geschiedenis en het heden van het kasteel, de hoofdstad en het land. Na afloop laat ik de historie nog eens goed op me inwerken tijdens een heerlijke lunch op het binnenplein van het kasteel.



Tip: Ljubljana vanaf het water bekijken? Kies dan voor een vaartochtje met een mooi houten schip van Barka Ljubljanica.

Ecoresort
Op zo’n 25 kilometer rijden van de hoofdstad ligt Slovenia Ecoresort aan de voet van de Kamnik Alpen. Een tamelijk nieuw resort midden in de Sloveense natuur. De cottages zijn van alle gemakken voorzien en de nieuwe uitkijktoren is een beklimming waard. In het hoger gelegen restaurant kun je niet alleen genieten van de Sloveense keuken, maar ook van het uitzicht. Het resort is trouwens in elk jaargetijde aantrekkelijk, want in de winter ligt het skigebied hier om de hoek.

Beeld: Slovenia Ecoresort

Kort verblijf
Je had het vast al door: ondanks mijn verblijf op campings had ik geen kampeeruitrusting mee. En dat hoeft ook helemaal niet. Wil je voor een kortere tijd kamperen in Slovenië, doe dan net als ik: kies voor een vlucht, huurauto en huuraccommodaties. Vliegen deed ik met lowcost carrier - en Sloveense luchtvaartmaatschappij - Adria Airways van Amsterdam naar Ljubljana. Niet zo luxe als de accommodaties, maar een prima vervoermiddel zonder poespas. En alle inspiratie voor deze trip haalde ik van de handige Engelstalige website Slovenia.info.

Tekst & Beeld: Janine Klein