Het andere Toscane

Het is opvallend hoeveel mensen de afgelopen zomervakantie hebben benut om een bezoek te brengen aan Italië. Uiteraard was hierbij het merengebied in Noord-Italië bijzonder populair, maar de laatste jaren is er een flinke verschuiving in zuidwaartse richting waar te nemen. Met name de regio’s Emilia Romagna, Marche, Umbrië en Toscane mogen zich verheugen in een toenemende belangstelling onder vakantiegangers.Hoewel de drie eerstgenoemde regio’s een fantastisch pakket aan bezienswaardigheden in de etalage hebben liggen, spant Toscane de kroon als het aankomt op toestroom vanuit het buitenland. Met name de steden Florence, Pisa, Lucca, San Gimignano, Volterra en Siena mogen zich verheugen in een enorme toeloop. Wie denkt op een doordeweekse woensdag in juli een rustige wandeling door Siena te kunnen maken, komt van een zeer koude kermis thuis. Toeristen vallen zowat over elkaar heen om zich te kunnen vergapen aan al dat moois dat honderden jaren geleden door machtige Italiaanse families is opgebouwd. En als ze al niet vallen door de drukte, dan is het wel door de extreme warmte. Temperaturen kunnen in deze openlucht musea snel oplopen naar waarden boven de 35 graden celsius. Dus ‘bezint eer gij begint’!

Tip: Parkeren in of bij bovengenoemde vakantietrekpleisters blijft een moeilijk verhaal. Het is daarom zeker aan te bevelen je auto te parkeren bij een treinstation dat op de route naar één van deze steden ligt. Vaak kan dat gratis en het voorkomt een hoop stress. Het blijft immers vakantie, toch?

Verzamelen de meeste vakantiegangers in Toscane zich rond bovengenoemde steden, ergens anders in Toscane kun je net zo prettig vakantievieren. Neem bijvoorbeeld de westkust tussen Livorno en Piombino. Wie dit gebied tussen beide plaatsen doorkruist zal een flink aantal positieve indrukken te verwerken krijgen. De kuststrook kent drassige delta’s, eindeloze korenvelden, pijnboombossen waarin de bomen vreemde vormen aannemen, de roep van de hop gedurende de avonduren, zandstranden met kristalhelder water, opgravingen uit een ver verleden en restaurants waar je kennis maakt met de verfijnde Toscaanse keuken. Want dat kunnen ze daar in Toscane; genieten van de aangename dingen in het leven!

Le Capanne
Hoewel het gehele achterland van de Toscaanse kust interessant te noemen is, krijg je vanaf Bibbona pas echt makkelijk toegang tot de ware trekpleisters zoals San Gimignano, Volterra en Siena. Een prima startpunt voor dergelijk tochten vormt camping Le Capanne, niet ver van Bibbona. De camping is al jarenlang een vaste stek voor grote groepen Nederlanders die zich prima op hun gemak voelen op deze strak georganiseerde camping. Hoewel de staanplaatsen aan de kleine kant zijn, wordt dat weer prima gecompenseerd door de prima voorzieningen en de hoeveelheid schaduw die de hoge bomen bieden. De camping beschikt over een mooi zwembad dat aan de buitenkant van de camping is aangelegd. Voor mensen die gesteld zijn op rust is die zwembadlocatie een weldaad, al kun je in de avonduren nog wel eens hinder ondervinden van de regionale weg die niet ver verwijderd ligt van de camping en van een nabij gelegen spoor.

Bolgheri
Even verder naar het zuiden ligt het dorpje Bolgheri. De toegangsweg naar dit bij veel wijnliefhebbers bekende gehucht is een kilometerslange kaarsrechte glooiende weg die aan beide kanten wordt afgebakend door torenhoge cypressen. Het geheel vormt een surrealistische aanblik. Rond Bolgheri bulkt het van de hoogwaardige wijngaarden en de wijnen zoals de Castello di Bolgheri en de Sassicaia, gaan soms voor vele honderden euro’s over de toonbank. Niet vreemd wanneer je bedenkt dat de originele wijnranken van de Sassicaia afkomstig zijn van het legendarische Chateau Lafite Rothschild in de Bordeauxstreek. Een bezoekje aan Bolgheri is de moeite zeker waard en als het niet om de wijn te doen is, dan zeker wel om de uitstekende restaurants.Vanuit Bolgheri kun je ook een avontuurlijke rit maken langs bergdorpjes als Castagneto Carducci, Sassetta, Suvereto en het iets lager gelegen Venturina. De wegen kronkelen als palingen aan een haak, de uitzichten zijn adembenemend, terwijl je in de dorpjes die je passeert heerlijk geniet van een espresso of een sorbet met aardbeien met slagroom. Het is immers vakantie!

Tip: voor hen die aan wagenziekte lijden is deze laatste rit niet aan te bevelen. Met name het traject tussen Suvereto en Sassetta bestaat uit 13 kilometer haarspeldbochten, die voor zwakke magen een ware nachtmerrie zijn. Zelfs de indrukwekkende vergezichten zullen dan geen compensatie bieden.

San Vincenzo
Een belangrijke plaats tussen Bibbona en Piombino is San Vincenzo. Het stadje beschikt over de nodige voorzieningen zoals banken, winkels, medische posten, campings, een treinstation, een prachtige winkelpromenade, een flinke jachthaven, een fraai zandstrand, veel parkeergelegenheid, een grote zaterdagmarkt en natuurlijk de nodige terrasjes en restaurants. Niet vreemd dus dat San Vincenzo een flinke aantrekkingskracht uitoefent op de omgeving waarin veel campings hun gasten ontvangen.

Een kleine 5 kilometer buiten San Vincenzo ligt Camping Park Albatros (ook te reserveren via vacansoleil.nl). De camping is met z’n 31 ha. fors van omvang en te vergelijken met een klein dorp. De camping beschikt over een zwemparadijs, 2 animatiepunten, modern sanitair, infopunten waar je kunt pinnen, internetten of een busreisje Rome boeken, een ijssalon, een bazaar, een uitstekende supermarkt en een uitgebreide fietsenverhuur. Het moet gek lopen wil je op deze camping niets van je gading vinden. Park Albatros ligt tegenover de strandweg die het strand en de camping over een afstand van 1 kilometer scheidt. Het grove zandstrand wordt naarmate je in de richting van Golfo di Baratti wandelt fijner van structuur en een stuk schoner. Aangespoeld zeewier wil nog wel eens een spelbreker vormen.Tip: wie niet al te ver van de camping naar het strand wil kan de auto beter thuis laten, want parkeren langs de strandweg is een hachelijke onderneming in alle verkeersdrukte en meestal is het een ware speurtocht naar een plaatsje. Het huren van een fiets op Park Albatros is dan ook een slim alternatief voor hen die licht reizen.

Piombino
Een kleine 15 kilometer ten zuiden van San Vincenzo ligt Piombino. De oude binnenstad is absoluut aantrekkelijk met zijn 14e eeuwse kathedraal, De oude stadspoort Torrione-Rivellino uit 1212 en het Etruskisch museum Gasparri. Piombino is van oudsheer een stad die bekend is om zijn ijzerertsfabrieken en de pontverbinding met Elba. Dit eiland, waar ooit Napoleon verbannen zijn tijd verdeed, is een flinke trekpleister voor toeristen die in de omgeving rondtoeren.Op het 224 vierkante kilometer grote eiland is voldoende aanwezig om het bezoekers naar de zin te maken. In de Chiesa della Misericordia wordt bijvoorbeeld het dodenmasker van de kleine keizer bewaard en elk jaar op 5 mei wordt zijn requiemmis gelezen. Het Museo Archeologico aan de Darsena-haven bewaart fraai mozaïek, antieke voorwerpen en amfora’s die uit gezonken schepen zijn geborgen. Rondom hoofdstad Portoferraio (IJzerhaven) zijn allerlei aanwijzingen dat dit eiland niet alleen belangrijk was vanwege de grondstoffen zoals ijzer en mineralen, maar ook de historische landhuizen, gezellige restaurants en fraaie stranden maken Elba een interessante bestemming.

Bekijk hier alle campings in Toscane

Tekst en beeld: Harry Schuitemaker