Het Brugse Ommeland

Een stad als Brugge trekt elk jaar miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland. Begrijpelijk, want de historie en de sfeer maken het een heerlijke stad om te verkennen. Toch is er nog een reden om richting Brugge af te reizen. Niet om de stad zelf te bezoeken, maar om het omliggende land te ontdekken…



Meer dan honderd statige kastelen en bijzondere abdijen maken al eeuwenlang deel uit van het historische decor van het Brugse Ommeland, zoals de omgeving rondom Brugge genoemd wordt. De regio ademt geschiedenis en om deze reden wordt het bijzondere erfgoed dit jaar in het zonnetje gezet tijdens het Kastelen- en Abdijenjaar. Hoewel er tot eind november speciale evenementen en activiteiten georganiseerd worden, zijn de vele historische gebouwen natuurlijk ook de komende jaren nog steeds te bezichtigen!

Kasteel Tillegem
Direct buiten Brugge ligt kasteel Tillegem in het provinciedomein Tillegembos. Dit natuurgebied van 117 hectare is het oudste groendomein van de provincie West-Vlaanderen. Naald- en loofboombos wisselt elkaar hier af en ook heide en schaal grasland zijn onderdeel van het natuurlijke landschap, waar heerlijk gewandeld en gefietst kan worden. Het kasteel is omwald en heeft een sierlijke, formele tuin, een neogotische domeinhoeve en een gebouw voor boogschutters. De herberg ‘de Trutselaar’ is een ideale plek om binnen of op het terras bij te komen van een mooie wandeling. Voor kinderen is hier ook een speeltuin.



Kasteelbossenroute
Het Brugse Ommeland is vlak en daardoor goed per fiets te verkennen. Wie ook kastelen en abdijen wil zien, kan de kasteelbossenroute volgen. Deze fietsroute verkent de kasteelbossen bij Brugge en brengt je naar kastelen Tillegem, Beisbroek, Tudor, het Magdalenagoed en de bossen rond het kasteel van Loppem, de abdij Zevenkerken en het grondgebied van Jabbeke.

















 
Je fietst zo van het ene kasteel naar het andere. De fietsroute is uitgestippeld op het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland. Je kunt bij een willekeurig knooppunt starten en vervolgens de groen-witte bewegwijzering naar het volgende knooppunt volgen.

Kasteel van Loppem
Even verder van Brugge verrijst het kasteel van Loppem te midden van een romantische Engelse tuin. Je kunt er van zonsopgang tot –ondergang genieten van de eeuwenoude bomen en vijvers. Het doolhof in de tuin biedt jong en oud veel speelplezier (april t/m oktober). Het kasteel zelf is gebouwd tussen 1858 en 1863 en is zowel imposant als uniek. Een bezoek aan het zomerkasteel toont je de interieurs die volledig intact zijn gebleven en een kunstcollectie van vader en zoon Jean en Roland van Caloen.



Tip: De Doolhofmol is een educatief spel voor kinderen tussen 7 en 9 jaar. Terwijl ze hun weg zoeken in het doolhof, lossen ze enkele raadsels op. Deelname is gratis bij een betalend bezoek (€1,50 p.p. vanaf 4 jaar) aan het doolhof.

Kasteel Beisbroek
Als de avond valt bezoeken we kasteel Beisbroek, omdat hier de Volkssterrenwacht gevestigd is. Het 19de eeuwse landhuis ligt tussen de bossen in het 98 hectare grote domein van Beisbroek. Op flinke afstand van de bebouwing en dus donker genoeg om in de toren naast het landhuis de sterren te bekijken vanuit de prachtige houten koepel. Onze gids stelt de kijkers in en we komen oog in oog te staan met de planeten die zich die avond aan ons tonen. We hebben prachtig zicht op deze heldere avond! Na afloop gaan we naar het hypermoderne planetarium dat ook hier gevestigd is. Op de binnenkant van de koepel worden meer dan 7000 sterren geprojecteerd. In een comfortabele stoel genieten we van de sterrenhemel en leren we zelf welke sterren we aan de hemel kunnen herkennen.

In de aangrenzende tuin ligt het Beisbroek Planetenpad. Een schaalmodel van ons zonnestelsel, waarbij zich op de posities van de planeten een kunstwerk bevindt. Het pad is 835 meter lang en elke meter komt overeen met 9 miljoen km in de ruimte.

Cruisen met een Fiat 500
Wie het Brugse Ommeland in stijl wil ontdekken, kan ook gaan cruisen met een vintage Fiat 500. Bij Vintage Tours 500 zit je zelf aan het stuur van zo’n stijlicoon uit de jaren `50. De gids rijdt op kop en je hoeft alleen maar te volgen tijdens de toer door de kasteelbossen. Een aanrader voor groepen en individuele bezoekers!



Abdij van Zevenkerken
Geïnspireerd door de Sint-Stefaankerk in Bologna liet monseigneur van Caloen in 1902 een kerk bouwen, omgeven door zes andere kerken. Het geheel stelde de zeven grote basilieken van Rome voor. Om die universaliteit nog meer te benadrukken kreeg elk van deze zeven kerken bovendien een eigen bouwstijl. Dit is de oorsprong van de naam ‘Zevenkerken’, een groots bouwwerk in verschillende bouwstijlen dat een bezoek zeker waard is.

Abdij Ten Putte
Een andere abdij, die nog steeds door paters en zusters bewoond wordt, is de Abdij Ten Putte in Gistel. Hier speelt ook het verhaal van Godelieve, die huwde met Bertolf, de zoon van de kasteelheer van Gistel. Geen gelukkig huwelijk, want Bertolf werd door zijn moeder zo opgehitst dat hij zijn vrouw door twee knechten liet vermoorden. Zij werd gewurgd en ondergedompeld in een waterpoel. In haar korte leven was Godelieve een weldoenster voor de armen en op 30 juli 1084 kwam daarom de bisschop naar Gistel om Godelieve heilig te verklaren.



Sint Godelieve wordt traditioneel aangeroepen tegen keel- en oogziekten en haar feestdag wordt jaarlijks gevierd op 6 juli, onder andere met een processie (godelieveprocessie.be) op de eerste zondag na 5 juli (8 juli 2018). Tijdens een wandeling op het abdijdomein zie je de verschillende locaties die herinneren aan Godelieve en de historie van de abdij. Op het domein is ook het Godelievemuseum te bezoeken.

Kasteel Wijnendale
Tot slot bezoeken we op 3,5 kilometer van Torhout nog kasteel Wijnendale. We lopen als eerste een rondje om het kasteel, dat wordt omgeven door een slotgracht. Het kasteel gaat terug tot de 11de eeuw, wanneer er op deze plek een houten burcht staat, gebouwd door de graaf van Vlaanderen. De oudste vleugel is nog steeds bewoond door de familie Matthieu, de linkervleugel is ingericht als museum. Het is voor bezoekers op vaste dagen en tijden geopend van 1 april tot 30 september.



Tip: aan de overzijde van kasteel Wijnendale ligt Bistro Gravenhof. Een kasteelvrouw-waardige plek om af te sluiten met een heerlijke lunch of diner.

De miljoenen bezoekers aan de stad Brugge zie je in het Brugse Ommeland nauwelijks terug. Veelal blijven ze in de stad en blijft de historische en groene omgeving onbekend terrein. Als ze weten hoe mooi die omgeving is, komt daar vast verandering in. En misschien moeten we het om die reden maar onder ons houden…

Meer weten?
Wil je meer weten over de kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland? Ga dan naar brugseommeland.be/nl/inspiratie/kastelen-en-abdijen. Voor meer informatie over alle toeristische mogelijkheden in Vlaanderen ga je naar westtoer.be of toerismevlaanderen.nl.

Tekst en beeld: Janine Klein